Zeci de percheziții au loc miercuri dimineață în mai multe județe într-un caz privind afaceri ilegale cu lemn, inclusiv prin deturnarea unor licitații.
 
Anchetatorii susțin că prejudiciul depășește 25 de milioane de euro.
 
Perchezițiile au loc la direcții silvice și gărzi forestiere din mai multe județe, precum și la sediul din București al celui mai mare exportator de lemn din România, compania Holzindustrie Schweighofer. 


Polițiștii și procurorii DIICOT fac percheziții, miercuri dimineață, pentru destructurarea unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro prin achiziționarea de lemn fără proveniență legală sau a cărui proveniență ilegală era disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal. 

Procurorii spun că începând cu anul 2011 și până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, membrii grupului acționând în vederea deturnării licitațiilor publice organizate la nivelul unor direcții silvice pentru a-și asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării în fabrici specializate în tăierea și rindeluirea lemnului. În același scop, unii agenți economici au fost înlăturați de la licitațiile de masă lemnoasă și, după caz, impuși alții.
 
Surse judiciare au declarat pentru News.ro că este vizată compania Holzindustrie Schweighofer, fiind făcute percheziții la sediul central al aceseia și la fabrici ale acesteia, dar și la direcții silvice și gărzi forestiere.
 
Acesta este comunicatul de presă al DIICOT:

La data de  30.05.2018  procurorii  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura  Centrală  împreună cu ofițeri de poliție din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. și BCCO București, Direcția de Ordine Publică, Direcția de Investigare a Criminalitatii Economice și specialiști din cadrul Institutul Național de Criminalistică au pus în executare 23 de mandate de percheziții domiciliare, pe raza a 5 județe și a muncipiului București,  la persoane fizice și juridice (din care 4 la sediile unor instituții publice) în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui  grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de deturnare a licitațiilor publice, evaziune fiscală, concurență neloială, tăiere fără drept de arbori și alte infracțiuni aflate în competența acestei unități de parchet.

   În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 și până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat,  membrii grupului acționând în vederea deturnării licitațiilor publice organizate la nivelul unor direcții silvice pentru a-și asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea și rindeluirea lemnului.

   În același scop  unii  agenți economici au fost înlăturați de la licitațiile de masă lemnoasă și după caz,  impuși alții.

   Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o  parte din cantitatea de masă lemnoasă recepționată nu a fost evidențiată în documente contabile.

   De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepționată provenea din săvârșirea unor infracțiuni de tăiere fără drept de arbori.

   În desfășurarea activităților ilicite, membrii grupului infracțional organizat au beneficiat și de sprijinul unor funcționari publici.

   Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro.

   În cauză urmează a fi  conduse la sediul DIICOT- Structura Centrală mai multe persoane, în vederea audierii.

   Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

   Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție București ”Vlad Țepeș”.

   Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews