ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Steve Wenger spune că a început să se chinuie să meargă în mai 2021, la șapte zile după ce a primit vaccinul COVID-19 de la Johnson & Johnson, potrivit The National Desk.

În cele din urmă a paralizat de la brâu în jos și a trebuit să meargă la spital. Brațele sale au devenit atât de slabe încât nu a putut ridica un pahar cu apă.
 
În notele clinice, medicul său de la Clinica Mayo a făcut referire la o tulburare autoimună numită poliradiculoneuropatie cronică inflamatorie demielinizantă (CIDP), spunând că a fost "declanșată de vaccinarea COVID".

”Am petrecut 98 de zile în spital, iar acestea au fost 98 de zile de iad absolut", a declarat Wenger.

Este aproape imposibil să dai în judecată o companie producătoare de vaccinuri pentru o leziune provocată de vaccinul COVID, datorită protecției în materie de răspundere în temeiul Legii privind pregătirea pentru situații de urgență și pregătirea publicului, sau Legea PREP. Congresul a considerat că aceste protecții sunt necesare cu ani în urmă pentru a "asigura că măsurile de combatere care ar putea salva vieți vor fi dezvoltate, desfășurate și administrate în mod eficient", potrivit Congressional Research Service.

În loc să intenteze un proces, persoanele rănite de un vaccin COVID pot solicita despăgubiri din partea guvernului prin intermediul Programului de compensare a prejudiciilor cauzate de contramăsuri, sau CICP (Countermeasures Injury Compensation Program). Wenger spune că și-a depus cererea în octombrie 2021. Un an și jumătate mai târziu, el încă așteaptă să primească un răspuns dacă este eligibil.

Wenger nu este singurul în procesul de așteptare. Cererea sa este una dintre cele peste 8.000 de persoane care susțin că au suferit vătămări sau au murit din cauza vaccinului COVID-19. Până la 1 martie, zero astfel de cereri au fost despăgubite. Douăzeci și una au fost considerate eligibile pentru despăgubiri, dar nu au fost plătite. Trei sute au fost respinse până la data de 29 martie.
 


Wenger spune că el crede că cererea sa ar trebui să fie o "aprobare absolută", pe baza propriilor date ale guvernului. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că monitorizează rapoartele post-vaccinare cu privire la Sindromul Guillain-Barre (GBS), o tulburare neurologică care provoacă uneori paralizie și despre care experții cred că este legată de CIDP. O analiză recentă a datelor guvernamentale publicată în Journal of the American Medical Association a identificat 295 de rapoarte de GBS în urma vaccinării COVID și a concluzionat că vaccinul Johnson & Johnson a fost asociat cu un risc crescut de GBS.
 


Wenger este capabil să meargă din nou astăzi - deși cu dureri și doar pe distanțe scurte. La problemele sale de sănătate se adaugă preocupările sale legate de modul în care le va plăti. Wenger spune că nu a putut lucra tot anul 2021 și a primit beneficii de invaliditate de la Social Security începând cu ianuarie 2022. El primește un tratament regulat pentru leziunea sa - perfuzii IVIg la fiecare două săptămâni și Rituximab la fiecare șase luni. În octombrie, el a declarat pentru The National Desk că el crede că cheltuielile sale medicale și salariile pierdute până acum se ridică undeva între 150.000 și 200.000 de dolari. El spune că tatăl său l-a ajutat să plătească pentru tratamentele în curs și facturile medicale.

"În ceea ce privește partea financiară, practic ne distruge", a declarat Wenger în timpul unui interviu de monitorizare în martie

Wenger spune că i se pare "dezgustător" cât de dificil este pentru o persoană rănită de un vaccin COVID să primească despăgubiri de la guvern - același guvern care i-a împins și, în multe cazuri, le-a cerut americanilor să primească vaccinul.

"Ne-ați cerut să ne facem partea noastră pentru a "Încetini răspândirea"", a scris el într-un e-mail trimis în octombrie oficialilor de la Administrația pentru Resurse și Servicii de Sănătate, care gestionează programele guvernamentale de despăgubire pentru vaccinuri. "Ei bine, ne-am făcut partea noastră! Acum este timpul ca guvernul federal să își facă partea lor!"

DEFECTE ÎN PROGRAMUL CICP

Programul de contramăsuri, sau CICP, este profund viciat, spun mai mulți experți. Pentru anii fiscali 2010-2021, acesta a compensat 6% din toate cererile de despăgubire care nu au legătură cu COVID (29 din 491 de cereri), pentru un total de 6 milioane de dolari în despăgubiri. Majoritatea cererilor de despăgubire au fost pentru vaccinul împotriva gripei H1N1. De la includerea vaccinului COVID și a altor contramăsuri legate de COVID, numărul total de cereri de despăgubire a crescut vertiginos până la aproape 12 000, ceea ce a dus la o întârziere uriașă.

Programul de contramăsuri este practic o gaură neagră. Este dreptul tău să depui o plângere și să pierzi", spune Renee Gentry, director al Clinicii de litigii privind leziunile provocate de vaccinuri de la Facultatea de Drept a Universității George Washington. "Nu cred că a fost anticipat vreodată să facă față numărului de vaccinări care au avut loc în cadrul COVID."

Nivelul de personal al CICP pare să fi crescut ca urmare a numărului crescut de cereri de despăgubire, potrivit informațiilor dintr-o cerere FOIA depusă de Wayne Rohde, care a scris două cărți despre despăgubirile pentru leziuni provocate de vaccinuri. CICP a angajat șase angajați federali și șase contractori în anul fiscal 2021. Personalul real/estimat a crescut la 42 de angajați federali și 12 contractori în 2022, apoi la 42 de angajați federali și 20 de contractori în 2023.

Nivelurile bugetare au crescut, de asemenea, în mod dramatic. Bugetele reale/estimate pentru personal și contractori au totalizat mai puțin de 3 milioane de dolari în anul fiscal 2021, apoi peste 5 milioane de dolari în 2022, apoi 9,5 milioane de dolari în 2023. Bugetul real/estimat pentru compensații a crescut de la mai puțin de 1 milion de dolari în 2021 la 5 milioane de dolari în 2023.

Dar, în ciuda resurselor sporite, mii de cereri rămân în așteptare.

O serie de avocați fac presiuni pentru ca vaccinurile COVID să fie transferate la Programul național de compensare a leziunilor provocate de vaccinuri, sau VICP, care funcționează ca o instanță, mai degrabă decât ca un proces administrativ. Acesta acoperă majoritatea vaccinurilor administrate în mod obișnuit, cum ar fi vaccinurile pentru copii și vaccinul antigripal sezonier, și are un procent mai mare de cereri de despăgubire. Din 2006 până în 2021, programul a compensat aproape trei sferturi din toate petițiile adjudecate (7.418 din 10.342 de petiții) și a plătit aproximativ 4,9 miliarde de dolari de-a lungul duratei sale de viață din 1988.

VICP are și alte câteva avantaje. Acesta poate compensa durerea și suferința și poate plăti onorariile avocaților, două aspecte pe care CICP nu le acoperă. VICP nu prevede niciun plafon pentru veniturile pierdute, în timp ce CICP limitează pierderile de venituri la 50 000 de dolari pe an. Și VICP are, de asemenea, o perioadă de depunere a dosarelor de trei ani pentru leziuni, față de un an în cazul CICP.

Transferul vaccinurilor COVID către VICP implică trei obstacole. Primul pare să fi fost eliminat recent, când Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au recomandat vaccinurile pentru administrarea de rutină la copii. În al doilea rând, Congresul trebuie să aprobe o acciză pentru a finanța programul de compensare și, în al treilea rând, secretarul pentru sănătate și servicii umane trebuie să adauge vaccinurile la tabelul de leziuni provocate de vaccinuri, care enumeră leziunile și afecțiunile asociate cu anumite vaccinuri.

HHS nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la momentul în care secretarul va modifica tabelul de leziuni provocate de vaccinuri sau la momentul în care vaccinurile COVID ar putea fi transferate la VICP.
 

 
Chiar dacă transferul va avea loc, nu este clar dacă persoane precum Wenger vor fi eligibile. În cazul în care VICP nu îi acoperă pe cei care au depus deja o cerere la CICP sau pe cei care au primit un vaccin COVID care nu a fost aprobat în totalitate la momentul vaccinării (adică un vaccin autorizat pentru utilizare de urgență), atunci mii de potențiali solicitanți ar putea fi excluși.

"Cred că optica în Congres ar fi spectaculos de proastă dacă oamenii care au ieșit și și-au făcut datoria civică și s-au vaccinat ar fi lăsați pe dinafară, iar vaccinurile viitoare nu", a declarat Gentry. "Ei chiar trebuie să își dea seama de asta cât mai repede posibil".

De asemenea, VICP nu este perfect. Aproape 4.000 de petiții nu au fost încă soluționate, iar transferul vaccinurilor COVID de la CICP la VICP ar tripla întârzierile. În medie, solicitanții așteaptă între doi și trei ani pentru ca dosarele lor să fie soluționate.

Membri ai Congresului din ambele părți ale culoarului au încercat să reformeze atât CICP, cât și VICP, dar legislația nu a ajuns prea departe. Senatorul republican Ron Johnson din Wisconsin, republican, a co-sponsorizat un astfel de proiect de lege anul trecut, iar biroul său a declarat pentru The National Desk că va "evalua toate căile posibile" pentru compensarea prejudiciilor în actualul Congres.

"Primul pas pentru a asigura despăgubiri este de a face ca instituția medicală și agențiile federale să admită că leziunile provocate de vaccinul COVID-19 sunt reale", a declarat biroul într-o declarație.

NICI O RECUNOAȘTERE

Chiar mai rău decât o așteptare îndelungată - potrivit unora care solicită despăgubiri - este un refuz.

Cody Flint și-a depus cererea CICP în mai 2021. El a vorbit anterior cu The National Desk în același an, descriind cum a dezvoltat o "durere de cap severă și înjunghiată" la 30 de minute după ce a primit vaccinul Pfizer, iar apoi, două zile mai târziu, aproape că a leșinat în aer în timp ce își pilota avionul în timpul unei munci de prăfuire a culturilor. A suferit două operații la ureche, iar medicul său a declarat că problemele sale medicale au fost probabil cauzate de vaccin. El spune că nu avea asigurare la acea vreme, ceea ce i-a lăsat aproximativ 60.000 de dolari în facturi medicale.
 


După un an de așteptare a unei decizii din partea CICP, cazul lui Flint a apărut în timpul unei audieri a subcomitetului de credite al Senatului, când senatoarea Cindy Hyde-Smith, republicană din Missouri, l-a confruntat pe secretarul pentru sănătate și servicii umane, Xavier Becerra, cu privire la cererile de despăgubire pentru leziuni cauzate de vaccinul COVID.

Puteți să-mi spuneți ce aveți de gând să faceți pentru a aborda miile de cereri de despăgubire aflate în prezent în așteptare la HHS și ce faceți pentru a îmbunătăți transparența procesului CICP, astfel încât americani precum domnul Flint să fie despăgubiți în mod corespunzător într-o perioadă de timp rezonabilă?", a întrebat ea.
Becerra a răspuns că un număr de americani suferă de "COVID îndelungat". De asemenea, el a menționat că, în unele cazuri, banii guvernamentali desemnați pentru COVID-19 au fost utilizați în mod fraudulos.
 


Vrem să ne asigurăm că nimeni nu încearcă să se joace cu sistemul pentru a obține ajutor pentru ceva ce nu există", a spus Becerra. "În acest fel, putem rezerva fondurile pe care le avem pentru oameni precum domnul Flint și îi putem oferi un ajutor". Becerra a adăugat că ar fi dispus ca echipa sa să ia legătura cu Hyde-Smith în legătură cu cererea de despăgubire a lui Flint pentru leziuni provocate de vaccin.

Trei săptămâni mai târziu, CICP a respins cererea lui Flint.

Scrisoarea de la CICP a concluzionat că nu există dovezi solide că vaccinul a cauzat presupusele leziuni ale lui Flint. Aceasta spunea că "barotraumatismul provocat de zbor" - adică disconfortul urechii cauzat adesea de schimbările de altitudine, cunoscut și sub numele de "urechea avionului" - este o cauză cunoscută a fistulelor perilimfatice, care este unul dintre diagnosticele pe care Flint le-a primit de la medicul său.

Dar Flint susține că nu zbura la o înălțime suficient de mare pentru a experimenta barotrauma. În timpul celor 15 ani în care a fost pilot agricol, Flint spune că, de obicei, cea mai mare înălțime la care trebuia să zboare era de aproximativ 500 de picioare deasupra solului pentru a putea întoarce avionul. El spune că se afla la doar 200 de picioare deasupra solului în momentul evenimentului advers. În schimb, este obișnuit ca liniile aeriene comerciale să își presurizeze cabinele la o altitudine echivalentă de aproape 8.000 de picioare deasupra nivelului mării.

Este ca și cum aș spune că am suferit o barotraumă după ce m-am urcat în vârful unui copac", a declarat Flint pentru The National Desk.
 


Medicul lui Flint a ripostat și el împotriva deciziei CICP și le-a cerut să se răzgândească.

"Domnul Flint a experimentat o presiune intensă la nivelul capului în decurs de o oră de la primirea vaccinului COVID", a scris neurotologul Gerard Gianoli din Louisiana. "Presiunea intracraniană ridicată a fost recunoscută ca o complicație a vaccinării COVID și, având în vedere succesiunea evenimentelor, mai mult ca sigur că aceasta este cauza presiunii intracraniene ridicate a domnului Flint... [care] a dus la apariția fistulei sale perilimfatice".

Flint a făcut apel la cazul său - dar a fost din nou respins. În scrisoare se spunea: "Având în vedere cronologia simptomelor, nu este plauzibil ca vaccinul Pfizer COVID-19 să fi cauzat problemele otologice și vestibulare pe care le-a avut domnul Flint".

Flint descrie refuzul ca fiind "ridicol".

Face vaccinul... rănit în 48 de ore. Ei pretind că nu este plauzibil?!" a scris Flint într-un e-mail.
 


Flint lucrează ca șofer de camion, acum că starea sa medicală l-a obligat să renunțe la slujba sa de prășitoare de recolte.

"Acum nu mai am nicio cale de atac. Nu pot da în judecată", a declarat el pentru The National Desk. "Este clar pentru mine că nu există nicio posibilitate ca ei [CICP] să aprobe un pilot care a devenit aproape incapabil în timp ce zbura".

CE SE CONSIDERĂ O VĂTĂMARE PROVOCATĂ DE UN VACCIN?

În general, este dificil de prezis ce se va califica ca fiind o vătămare provocată de un vaccin COVID. Acest lucru se datorează faptului că guvernul nu a publicat niciun tabel care să specifice leziunile asociate vaccinului COVID, așa cum face pentru contramăsurile împotriva gripei pandemice și a variolei.

Poate fi mult mai dificil să câștigi o despăgubire atunci când un anumit tip de afecțiune medicală nu este listat în tabelul de leziuni al VICP, potrivit avocatului Robert Krakow, avocat specializat în leziuni provocate de vaccinuri, cu sediul în New York.

Un prejudiciu de masă este atunci când se înțelege că, dacă un prejudiciu provocat de un vaccin apare într-un anumit interval de timp, acesta a fost cauzat de vaccin. Este o prezumție", a declarat Krakow. "Cu toate acestea, pentru o vătămare care nu este de masă, este ceva care nu este recunoscut ca fiind cauzat. Trebuie să aveți rapoarte de expertiză cu experți medicali, care sunt foarte scumpe. Iar în cazul leziunilor mai puțin frecvente, este aproape imposibil de dovedit."

Deoarece CICP este un proces administrativ, nu o instanță, nu există posibilitatea ca un maestru special independent sau un judecător să ia o decizie cu privire la o cerere de despăgubire, spune Peter Meyers, fost director al Clinicii de litigii privind leziunile provocate de vaccinuri de la Facultatea de Drept a Universității George Washington.

"Decizia de despăgubire este luată de un funcționar necunoscut de la HHS, iar motivele pentru care acel funcționar acordă sau refuză despăgubirea sunt în esență necunoscute", a spus Meyers. "Tot ceea ce veți primi, în 90% din cazuri, este o scrisoare, care nu este făcută publică, prin care sunteți informat că cererea dumneavoastră de despăgubire a fost respinsă deoarece nu ne-ați convins că vaccinul a cauzat-o."

În ciuda lipsei unui tabel de prejudiciu, până în prezent există 21 de cereri de despăgubire pentru vaccinul COVID stabilite ca fiind eligibile pentru despăgubiri - cele mai multe dintre ele pentru miocardită (inflamație a mușchiului cardiac). Altele sunt pentru pericardită (inflamație a țesutului din jurul inimii), angiodem (umflături sub piele) și anafilaxie (reacție alergică severă, care poate pune viața în pericol).
 


HRSA nu a spus dacă există planuri de a crea un tabel de leziuni pentru vaccinul COVID atunci când The National Desk s-a interesat.

"Conform statutului, un solicitant trebuie să demonstreze că o vătămare acoperită a fost suferită ca rezultat direct al administrării sau utilizării unei contramăsuri acoperite, iar programul poate oferi despăgubiri doar dacă există dovezi medicale și științifice convingătoare, fiabile, valide și valide ale acestei cauzalități", a scris HRSA într-un e-mail. "În cazul în care se va elabora un tabel, acesta va fi publicat în Registrul Federal, cu posibilitatea de a primi comentarii din partea publicului, și va fi postat pe site-ul CICP."

Există un alt nivel de dificultate pentru cei care depun cereri de despăgubire. CICP necesită "dovezi convingătoare, fiabile, valide, medicale și științifice" că vaccinul a cauzat în mod direct vătămarea - un standard foarte ridicat - spre deosebire de VICP, care necesită doar o "preponderență a dovezilor" că evenimentul advers a fost cauzat mai mult ca sigur de vaccin.

În plus, reclamanții nu sunt neapărat ajutați de experți medicali și avocați, așa cum ar fi în mod normal în cazul VICP.

"Cum anume se presupune că o persoană obișnuită ar trebui să demonstreze dovezi medicale și științifice convingătoare, fiabile, valide, de cauzalitate, cu o sarcină mai mare decât cea pe care trebuie să o demonstrăm în cadrul VICP, fără avocați sau experți?" a întrebat Gentry într-un e-mail.

Michelle Zimmerman a pus întrebări similare.
 


În martie 2021, Zimmerman a primit vaccinul Johnson&Johnson și a simțit o durere care i-a coborât pe braț în cinci minute și a simțit cum limba și gâtul încep să i se umfle după aproximativ 20 de minute. A urmat o cascadă chinuitoare de alte evenimente adverse. În cele din urmă a fost diagnosticată cu encefalopatie hipoxic-ischemică sau leziuni cerebrale cauzate de lipsa de oxigen sau de fluxul sanguin.

Medicii lui Zimmerman atribuie simptomele ei vaccinului, unul dintre ei descriind starea ei ca fiind o "reacție post-vaccinală severă". La doi ani de la injecție, ea încă suferă de oboseală debilitantă, deficite de memorie, probleme de vedere și de vorbire, iar în prezent se descrie ca fiind "încă complet invalidă din punct de vedere medical, încă neavând autorizație medicală pentru a reveni la muncă, a conduce vehicule sau chiar pentru a face cardio".
 


Zimmerman estimează că pierderile sale financiare totale depășesc 400.000 de dolari. Această sumă include facturile medicale - pe care spune că asigurarea ei a refuzat în mod continuu să le acopere - salariile pierdute și îngrijirea cu jumătate de normă. Părinții ei ar fi trebuit să fie pensionați, dar au continuat să lucreze pentru a o ajuta să o întrețină.

Zimmerman a depus o cerere de despăgubire la CICP în octombrie 2021, dar spune că nu i s-a atribuit un număr de caz până în luna ianuarie a acestui an și continuă să primească mesaje contradictorii de la CICP cu privire la dosarele medicale depuse. HRSA a declarat pentru The National Desk că nu comentează cu privire la cererile individuale depuse la CICP din motive de confidențialitate.
 


Pe lângă preocupările sale cu privire la dificultățile de depunere a dosarelor, Zimmerman spune că ea crede că este "lipsit de etică" să se aștepte ca persoanele care au fost rănite de vaccinuri să își dovedească singure cazul în fața guvernului.

Ar fi de neconceput să se ceară unui pacient cu cancer, în timp ce primește tratament, să fie responsabil să citească reviste medicale ale cercetătorilor și specialiștilor, să învețe un nou vocabular medical, să stabilească un argument etanș cu un nou limbaj de vocabular și proces juridic și să i se ceară să dovedească la nivel juridic și medical că are cancer, fără nicio altă îndrumare decât "convingător", fără asistență din partea experților, fără diagnostice actualizate (sau coduri) furnizate medicilor lor pentru a le cita în documentație, toate acestea în mai puțin de un an", a declarat ea într-un e-mail. "Aceasta este ceea ce se cere de la cei răniți de vaccin".
 


Nu există prea multe lucruri pe care un avocat le poate face pentru a ajuta în cazurile de vătămare prin vaccinare COVID, spune avocatul Phyllis Widman, avocat specializat în vătămări prin vaccinare din New Jersey, care s-a ocupat de multe cazuri VICP de-a lungul a aproximativ opt ani. Spre deosebire de tribunalul pentru vaccinuri unde sunt depuse cererile VICP, CICP nu oferă o modalitate prin care un avocat să ceară citarea dosarelor medicale, să prezinte argumente orale sau să solicite o audiere.

"Simt că, în calitate de avocat, nu am niciun control asupra a ceea ce se întâmplă", a declarat Widman. "Sunt obișnuită să pot alerga la instanță pentru a interveni, iar în cadrul CICP nu pot face acest lucru. Clienții prejudiciați sunt în pierdere".

Chiar și pentru cei care ar putea alege să plătească pentru serviciile unui avocat sau ale unui expert medical, aceste cheltuieli nu vor fi acoperite în cadrul programului CICP, așa cum ar fi în cadrul VICP.

"Fără ca onorariile experților să fie plătite, persoanele rănite de vaccinul COVID au mâinile absolut legate la spate", spune Chris Dreisbach, director de afaceri juridice pentru React-19, o organizație care oferă sprijin persoanelor care suferă de leziuni pe termen lung cauzate de vaccinul COVID-19. "Aceste cazuri se reduc adesea la o bătălie a experților".

Dreisbach însuși a primit vaccinul Pfizer în martie 2021 și, de atunci, a fost diagnosticat cu polinevrită inflamatorie cronică demielinizantă. El spune că a experimentat spasme musculare involuntare, mers modificat, dureri de spate, "nevralgie occipitală" sau tulburări de cefalee, ceață cerebrală și impulsuri electrice din cap până în picioare.

El spune că este dificil pentru reclamanți să îndeplinească standardul de probă al CICP, având în vedere că mai sunt încă multe cercetări de făcut asupra persoanelor cu leziuni cauzate de vaccinul COVID.

Rugăm și implorăm să fim cercetați, astfel încât să se poată face studii pe noi, la care să se refere apoi experții pentru a dovedi că am fost afectați în mod direct de vaccin", a spus el.
Dreisbach contestă, de asemenea, fereastra de depunere a dosarelor de un an prevăzută de program, menționând că el nu a primit propriul diagnostic decât după mai bine de un an de la vaccinare.

"Adesea este nevoie de peste un an pentru ca persoanele afectate de vaccin să înțeleagă natura și amploarea leziunilor lor", a spus el.

Pfizer nu a răspuns atunci când a fost întrebată despre evenimentele adverse post-vaccinale ale lui Dreisbach și Flint.

Când a fost întrebată despre afecțiunile medicale ale lui Wenger și Zimmerman, Johnson&Johnson a declarat că analizează cu atenție rapoartele privind evenimentele adverse.

"Efectele secundare grave ale vaccinurilor sunt extrem de rare", a declarat compania. "Orice raport despre o persoană care a primit vaccinul nostru COVID-19 și evaluarea noastră a acestui raport este împărtășită cu Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA și cu alte autorități de sănătate corespunzătoare".

DURERE ȘI SUFERINȚĂ

Este posibil ca alte persoane să nu aplice la CICP în primul rând, din cauza beneficiilor limitate ale programului.
 


Olivia Teseniar a fost unul dintre primii americani care au fost vaccinați în 2020, ca participant la studiul de vaccinare al Moderna. După prima injecție, ea spune că a avut dureri de braț "foarte mari" în același braț în care a primit vaccinul, împreună cu o febră de grad scăzut și oboseală. Ea spune că un medic de la locul de desfășurare a studiului i-a aprobat o a doua doză, chiar și după ce Teseniar i-a spus medicului că încă simțea dureri în braț și că nu putea să-l ridice până la capăt. (Site-ul de studiu a declarat că ia foarte în serios bunăstarea și siguranța pacienților, dar nu poate comenta cazurile individuale). La patru zile după a doua doză, ea spune că s-a trezit "teribil de bolnavă", cu febră și "presiune extremă la cap".

Am simțit că ceva era foarte, foarte în neregulă cu mine", a spus ea. "Aveam confuzie. Aveam spasme, ca în cap, mai ales la mișcarea ochilor. Aveam probleme în a ridica lucruri. Cădeam lucruri. Aveam probleme în a merge corect. Mergeam ca și cum aș fi mers cu picioarele ca niște bețe. Nu-mi aminteam cum se scrie numele meu de familie. Nu știam să citesc."

Teseniar spune că majoritatea problemelor neurologice au dispărut în cele din urmă, dar apoi a devenit mai conștientă de durerea de braț. Un RMN a relevat leziuni ale țesuturilor care au necesitat o intervenție chirurgicală la umăr, urmată de o a doua operație pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici de sub același braț. Și apoi a dezvoltat un serom - o acumulare de fluide corporale care poate apărea după o intervenție chirurgicală - care a necesitat o a treia intervenție chirurgicală pentru a introduce un drenaj.

Chirurgul ei ortopedic a confirmat în scris că a suferit "efecte adverse ale [vaccinului]". Un medic de la locul de testare unde Teseniar a primit vaccinul a scris, de asemenea, că "a avut mai multe probleme medicale de la vaccinare" și i-a recomandat să nu primească o doză de rapel.
 


Situația ei medicală s-a înrăutățit în anul următor. În aprilie 2022, Teseniar a fost diagnosticată cu limfom cutanat cu celule T, un tip de cancer care a izbucnit într-o erupție cutanată incomodă și cu bule pe toată pielea ei. Ea spune că medicamentele pe care a început să le ia pentru acesta i-au provocat căderea părului, bătăi neregulate ale inimii și amețeli extreme. De asemenea, a avut un ciclu menstrual neobișnuit de abundent și frecvent, în urma căruia i-au fost descoperiți fibroame uterine, iar în septembrie 2022 a suferit o histerectomie. Teseniar spune că este convinsă că problemele legate de cancer și de ciclul menstrual au fost cauzate de vaccin, deși nu are nicio notă scrisă de la un medic care să susțină cauzalitatea.

Rapoarte similare cu cel al lui Teseniar au apărut în Vaccine Adverse Event Reporting System, o bază de date publică folosită de CDC și Food and Drug Administration pentru a monitoriza siguranța vaccinurilor. Căutările în baza de date pentru limfomul cutanat cu celule T post-vaccinul COVID, limfomul cu celule T și limfomul non-Hodgkin, care sunt boli înrudite, au dat un total de 36 de rapoarte. O căutare pentru menstruație neregulată a arătat 3.931 de rapoarte, iar o căutare pentru histerectomie a arătat 94 de rapoarte. O clauză de renunțare de pe site-ul VAERS afirmă că rapoartele "pot conține informații incomplete, inexacte, întâmplătoare sau neverificabile" și că "rapoartele VAERS nu pot fi folosite singure pentru a determina dacă un vaccin a cauzat sau a contribuit la un eveniment advers sau la o boală".

Moderna nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

CICP nu i-ar fi de mare ajutor lui Teseniar. Asigurarea ei a acoperit deja cheltuielile medicale și nu ar putea solicita salariile pierdute, deoarece nu lucra în momentul în care a fost vaccinată. Singurul lucru care ar rămâne ar fi despăgubirea pentru durere și suferință - pe care CICP nu o acoperă.

Dreisbach spune că, în opinia sa, lipsa compensației pentru durere și suferință este "absolut inacceptabilă".

"Conceptul de despăgubiri într-un proces este că partea vătămată ar trebui să fie reparată", a spus el. "Întrebarea este: "Cum mă compensezi pentru că îmi petrec zilele într-o cadă? Cum compensezi faptul că nu pot merge la meciul de lacrosse al fiului meu?"? Răspunsul este că nu se poate. Singurul lucru pe care îl poți face este să încerci să înlocuiești o sumă de bani în locul ei."

Pentru Zimmerman, durerea și suferința au apărut luna trecută, când medicul i-a eliberat un permis de parcare pentru persoane cu handicap "permanent". Ea se aștepta la o reînnoire temporară, de un an. "M-a făcut să plâng", a spus ea.
 
 

"I-am asigurat pe oamenii care ezitau să se vaccineze că nu vor fi experimentați și nu vor fi lăsați răniți așa cum au fost oamenii din punct de vedere istoric. I-am asigurat că protocolul etic a avansat de atunci", a spus ea. "Învăț că ceea ce am fost pregătită ca cercetător nu se aplică în lumea reală".