ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iașul se află în sărbătoare în aceste zile, când zeci de mii de credincioși din țară și din afara granițelor o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Peste 112000 de pelerini s-au închinat până acum la Catedrala Mitropoliei Moldovei, conform estimărilor Jandarmeriei.

La atmosfera de pace care predomină în incinta Catedralei Mitropolitane din Iași se adaugă sfintele slujbe și rugăciunile așezate la raclele Sfintei Parascheva și a Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, scrie Constantin Ciofu de la Doxologia:

O parte dintre credincioși a venit încă de la începutul lunii octombrie pentru a cere mijlocirea Cuvioasei, iar începând de marți, 11 octombrie 2022, oamenii și-au îndreptat pașii spre baldachinul frumos împodobit cu flori, unde i-a așteptat atât Sfânta Parascheva, cât și Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț.

Buna organizare a sectoarelor Centrului Eparhial Iași, a Jandarmeriei Române și a voluntarilor a făcut ca șederea la rând să fie una prielnică. Prin implicarea Bisericii, a Primăriei din Iași și a diferitelor asociații, pelerinii au primit ceai cald și pachete cu alimente, pentru ca orele petrecute la rând să fie mai ușor de parcurs.

Pe străzile din preajma catedralei ieșene s-au montat puncte de prim-ajutor, iar ambulanțele au fost mereu pregătite să intervină pentru orice solicitare medicală.

La rând s-au așezat copii, tineri sau vârstnici, cu dorința de a-i cinsti pe sfinți și pentru a le cere ajutorul. Dorința lor de a veni la Cuvioasa i-a adus la Iași, chiar dacă unii se confruntă cu probleme de sănătate.

Elena, o bătrână din Horgești, județul Bacău, a ajuns marți seară (n.r. 11 octombrie) la Iași pentru a-i cere ajutorul Sfintei Parascheva. A dat naștere la 12 copii, dintre care mai trăiesc doar zece, majoritatea fiind plecați peste hotare.

Cred foarte mult în puterea Sfintei Parascheva, la care vin de mai mulți ani. În urmă cu 14 ani, când am fost operată, am cerut mijlocirea Cuvioasei și mi-a ascultat rugăciunile. Am un băiat care a murit la vârsta de 25 de ani și care a lăsat în urmă trei fete. De atunci am făcut diabet și multe alte complicații. Mă rog la Dumnezeu și la Sfânta Parascheva să-mi aline suferințele, s-a exprimat bunica Elena.

La puțin timp după ce a trecut prin dreptul celor două racle, Teodora din Galați a început să plângă și să spună:

Nu-mi vine să cred că am ajuns la Sfânta. Am mari probleme din cauza unui proces. De două decenii vin la Cuvioasa Parascheva, pe care o iubesc și căreia îi mulțumesc pentru toată mângâierea pe care mi-a adus-o în suflet.

Cu pace și cu bucurie în suflet, după ce mai zăbovesc o vreme în preajma Sfintei, pelerinii se întorc spre casele lor, pentru a duce o fărâmă din duhul și harul deosebit pe care l-au dobândit după întâlnirea cu sfinții, conchide autorul Doxologia.

O Galerie de Fotografii, AICI