ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 100.000 de români din regiunea Odessa se simt abandonaţi de autorităţile de la Bucureşti. Nici până astăzi nu se bucură de drepturi importante, de care etnicii bulgari beneficiază deja.

Problemele pe care le întâmpină sunt transmise de ani de zile oficialilor de la Kiev, dar acolo se opreşte totul.

Românii care locuiesc în regiunea Odessa, din Ucraina, spun că niciuna din problemele majore cu care se confruntă, în domeniile culturii, învăţământului, recunoaşterii aceleiaşi limbi române, nu s-a rezolvat până acum.
 
Așa că în regiunea Odessa, copiii etnicilor români studiază şi astăzi în limba... "moldovenească", spre deosebire de cei din Cernăuţi sau Transcarpatia, unde autorităţile regionale nu interzic denumirea de limba română.
 Asociaţia Naţional-Culturală "Basarabia", a Românilor din regiunea Odessa, cere unificarea celor două programe de învăţământ şi folosirea corectă a denumirii de limba română.

România a fost prima ţară care a ratificat Acordul de Asociere a Ucrainei la UE şi a condamnat ferm agresiunea Rusiei în ţara vecină. Dar statul ucrainean nu respectă toate drepturile minorităţii române, se plâng românii din sudul Basarabiei.

În regiunea Odessa se menţine divizarea artificială între români şi moldoveni. Aici locuiesc 124.000 de etnici români și 150.000 de bulgari. 

Românii au nevoie de un centru cultural la Ismail. Bulgarii îl au deja. Şi tocmai au semnat un protocol în domeniul învăţământului. Al nostru cu Ucraina a expirat din 2011. Totuşi, pentru următorul an de învăţămant s-au repartizat 320 locuri cu bursă şi scutiri de taxe şcolare pentru copiii etnicilor români din Ucraina.

În Ucraina locuiesc peste 400.000 de etnici români. A treia etnie din Ucraina, dacă nu ar fi împărţită în români şi moldoveni. 

Dacă românii din Cernăuţi au reprezentanţi în forul politic superior, Rada de la Kiev, au festivaluri şi adunări frecvente, etnicii români din zona Odessei şi Basarabiei de Sud se organizează mai greu şi nu primesc niciun semnal din partea autorităţilor, atât româneşti cât şi ucrainene, cum că ar putea să-şi dezvolte şi promova obiceiurile şi limba românească. 
 
Conform ultimului rencensământ, moldo-românii din această zonă numărau în jur de 124.000, un număr semnificativ şi relevant pentru echilibrul minoritar din regiune.