ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O idee născută în urmă cu 140 de ani a prins viață în An Centenar. Hulită, ironizată, Catedrala Națională este singurul proiect notabil pe care România l-a ridicat la 100 de ani de la Marea Unire. O dovedește și numărul mare de români, peste 100.000, care au vizitat Catedrala Națională, închinată eroilor români și sfințită în Anul Centenarului. 

Potrivit basilica.ro, peste 100.000 de români au vizitat Catedrala Națională în perioada 25 noiembrie – 2 decembrie 2018.

Zilele Sfințirii Catedralei, 25-30 noiembrie, au fost prelungite până duminică seara, 2 decembrie 2018, pentru a răspunde interesului românilor de a vizita și de a se închina în altarul nou sfințit al Catedralei ce reprezintă o încununare a Centenarului Marii Uniri.

La evenimentul sfințirii (25 noiembrie) a fost de asemenea o prezență notabilă. 45.000 persoane au asistat la ceremonia de sfințire și la Sfânta Liturghie oficiate de Patriarhul Ecumenic împreună cu Patriarhul României și cu un sobor de 60 ierarhi.

Cei peste o sută de mii de români au venit din toată țara și din diaspora pentru a vedea împlinit un ideal care datează din vremea regilor Carol I și Ferdinand. Ei s-au închinat în Altarul nou sfințit unde se află moaște ale martirilor români și străromâni, dar și numele celor peste 350.000 eroi ai neamului cunoscuți.


Catedrala Mântuirii Neamului este finalizată în proporție de 95% și a fost deschisă cu prilejul evenimentului de sfințire.

Începând de luni, 3 decembrie 2018, accesul în Catedrala Națională este restricționat pentru a fi continuate lucrările.
Finalizarea lucrărilor și a picturii Catedralei vor dura aproximativ trei ani, așa cum a precizat Patriarhul Daniel la slujba de sfințire: „Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfințirea picturii în această catedrală”, a spus Preafericirea Sa.

Catedrala Mântuirii Neamului are hramurile „Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor” și „Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României”.

La celebrarea primului hram al CMN a fost prezent Patriarhul Teofil al Ierusalimului.