ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o zi strălucitoare de decembrie, peste 12.000 de pelerini s-au adunat la Peștera Sfântului Andrei din județul Constanța pentru a-l sărbători pe Apostolul cel dintâi chemat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a transmis AZNews.

Slujba condusă de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a adunat mii de oameni într-un eveniment de amploare, marcând cel mai important moment spiritual din Postul Crăciunului

Slujba solemnă, oficiată de Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, a transmis o atmosferă de spiritualitate profundă. În lumina blândă a soarelui și la o temperatură de aproape 10 grade Celsius, pelerinii au pătruns în liniștea și reverența locului considerat a fi leagănul creștinismului în România.

Remarcabilă a fost devotamentul credincioșilor, mulți dintre ei călătorind pe tot parcursul nopții pentru a ajunge la Peștera Sfântului Andrei la primele ore ale dimineții.

Părintele Ioan Istrati a descris evenimentul de acum și de atunci:

„A fost o Liturghie lină, cu soare din cer și cu bucurie în inimi.
Un om pierdut printre străini, fără casă, fără averi, fără cinste de la oameni, în care se odihnește ca un Prunc minunat, Duhul lui Dumnezeu primit de la Cincizecime. Vine printre barbari, greci, coloniști, romani, sciți și geți. Le vorbește despre Dumnezeu care a venit la oameni. De Dumnezeu care alege să moară pentru om. Și de Înviere.
De sub cojoacele mițoase, de sub cușmele de oaie, oamenii fac ochii mari. Puterea lor de a muri pentru neam se convertește în puterea de a muri pentru Dumnezeu. Omul firav vorbește în viscol și inimile lor se încălzesc de rai, și se deschid de iubirea lui Dumnezeu. Și îl îmbrățișează. Și nu-l mai lasă să mai plece. Și le hirotonește episcopi și preoți, așa încât după 200 de ani sute de basilici și 14 episcopii înfloresc în Mitropolia Tomisului. Și fluviul harului lui Dumnezeu curge bogat la neamul românesc și-l adapă cu nemurire.
Și atunci, și acum.”
 

FOTO Pr. Ioan Istrati:

Potrivit stirileprotv.ro, participarea unui Episcop din Siria a adus o notă internațională evenimentului, subliniind unitatea credinței creștine. Părintele Melchisedec, reflectând asupra zilei, a spus: „Ne bucurăm de o mângâiere deosebită având o vreme frumoasă și, de asemenea, mulți pelerini dornici de rugăciune și de comuniune euharistică”.

Instantanee de la Sfânta Liturghie (VIDEO aici) oficiată astăzi de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Dimitrios, Episcop de Safitas, Patriarhia Antiohiei, împreună cu un impresionant sobor de preoți și de diaconi la Peștera Sfântului Apostol Andrei, pot fi văzute într-un album remarcabil al Arhiepiscopiei Tomisului, așa cum au fost surprinse de către arhidiaconul Vali Vădănoiu: 

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de 1 Decembrie, este următorul, potrivit paginii Arhiepiscopiei: Vineri, 1 Decembrie, Ziua Națională a României - de la ora 5.30, va oficia Sfânta Liturghie și slujba de Sfințire Mică a Apei în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța; - de la ora 9.00, la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic Constanța va oficia slujba de Te Deum pentru Ziua Națională a României; - de la ora 9.40, va oficia slujba de Te Deum în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța; - de la ora 11.00, la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial și la Monumentul Veteranilor, situate în fața Casei de Cultură din Cumpăna, va oficia slujba de Te Deum, urmat de un scurt concert de muzică patriotică susținut de către Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului; - de la ora 16.00, va oficia Taina Sfântului Maslu și slujba de sfințire a altarului de vară la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Mangalia.