ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 20.000 de români au luat parte la procesiunea Calea Sfinților de la Iași, cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Paisie de la Neamț, eveniment impresionant la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu 200 de preoți de la parohiile din județul Iași și aproximativ 200 de călugări și maici de la mănăstirile Arhiepiscopiei Iașilor, ne informează Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

În sunet de clopot și toacă, mulțimea a plecat de la baldachinul împodobit, a ieșit pe poarta principală a Ansamblului Mitropolitan, a mers pe strada I. C. Brătianu și a oprit la Maternitatea „Cuza Vodă”. În dreptul spitalului, s-a făcut o primă oprire și s-au citit rugăciuni pentru mamele și persoanele internate. Procesiunea a continuat spre Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit”, unde s-a făcut cea de-a doua oprire, după care s-a mers pe strada Costache Negri, până în dreptul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, unde a avut loc cea de-a treia oprire. Pelerinajul a continuat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, întorcându-se la Catedrala Mitropolitană, transmite Flavius Popa de la Doxologia.

Pe tot traseul, credincioșii au avut lumânări aprinse; s-au citit rugăciuni și au fost intonate cântări religioase, în special troparele celor doi sfinți, precum și cântari închinate Maicii Domnului, mai scrie sursa citată.

La final IPS Teofan a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc pentru pelerini (citiți cuvântul după filmarea de mai jos):

VIDEO Doxologia:

„Ne bucurăm pentru cei mulți, ne bucurăm pentru cei puțini, întru nădejdea că au inima îndreptată spre Dumnezeu și găsesc în sfinții lui reazăm și putere pentru a depăși obstacolele care sunt și în viața noastră, și în viața țării, și în fața lumii.

Sperăm ca zilele următoare, Iașiul să fie gazdă binecuvântată, primitoare, cu brațele deschise, cu inima largă, pentru a-i bucura pe cei care ne calcă pragul. Iar pentru ziua de vineri nădejdea mea este la Dumnezeu că va fi totul cu pace și cu liniște, ca oamenii care vin din alte părți ale Moldovei sau ale țării, să se bucure de o clipă de răgaz duhovnicesc.

Unii dintre ei părăsesc casa o singură dată pe an: vin aici la Iași, se întorc acasă, și o jumătate de an păstrează amintirea clipei celei frumoase pe care au trăit-o lângă racla Sfintei. Și apoi o jumătate de an nădăjduiesc acei oameni că vor apuca încă o dată, încă o toamnă, încă un octombrie să vină din nou la Iași.

Pentru ei ne bucurăm foarte mult, precum și pentru cei care adesea vin aici, lasă în fața Sfintei inima lor, sufletul lor, și pleacă mai încurajați.

Pentru viața de familie, pentru asumarea responsabilităților pe care le au în viața familiei lor și în fața societății.”

Vedeți și Mesajul IPS Părinte Teofan către pelerini, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva - 2022. VIDEO și PROGRAMUL MARELUI PELERINAJ 

Potrivit estimărilor Jandarmeriei, 55.000 de pelerini s-au închinat până acum la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Paisie Velicicovschi.

Câteva fotografii de la eveniment, realizate de Oana Nechifor și Pr. Silviu Cluci / Doxologia.ro:

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews