ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de tineri veniți din toate colțurile țării și din străinătate, dar și ieșeni, au participat duminică la Sfânta Liturghie din cadrul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși 2017 (ITO) de la Iași. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale, potrivit unui comunicat doxologia.ro

Duminică, 3 septembrie, la Slujba Sfintei Liturghii ce a avut loc pe un podium special amenajat, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, au participat peste 6.000 de tineri. 
 
Înainte de începerea slujbei, Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un scurt cuvânt de învățătură: „Dacă întrebăm, în general, cum se manifestă libertatea omului, cred că cei mai mulți dintre noi am răspunde că înseamnă să mergem unde dorim, fără nici o îngrădire și nimeni să nu ne oprească să mergem acolo unde tânjește inima noastră. Dacă ți se dă, însă, posibilitatea să mergi și în cer, să fii și pe pământ, să fii deopotrivă cu cei care au fost în istorie, dar și cu cei care vor veni, oare nu vom spune «Vreau să fiu și eu liber și în cer și pe pământ, și cu cei plecați dintre noi și cu cei care sunt acum în viață!»? Spațiul și timpul în care omul poate să împlinească această dimensiune cosmică este Sfânta Liturghie”.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios și Vianis, înconjurat de un sobor de 14 ierarhi din țară și străinătate. Printre aceștia s-au numărat: Înaltpreasfințitul Părinte Dimitrios, Mitropolit de Irinopolis; Înaltpreasfințitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Akhalkalaki și Kumurdo; Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse; Preasfințitul Părinte Grigorie, Episcop de Suprasl; Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum și Vicar al Patriarhiei Antiohiei; Preasfințitul Părinte Nicholas, Episcop de Amathus și Vicar al Mitropoliei de Limassol. Răspunsurile la strană au fost date de tinerii participanți la ITO 2017.

După prima parte a Sfintei Liturghii și rostirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Castelios și Vianis, a citit mesajul din partea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. „Biserica le oferă tinerilor nu doar «sprijin», ci și «adevărul» noii vieți divino-umane în Hristos. Tinerii ortodocși trebuie să fie conștienți de faptul că sunt purtători ai tradiției seculare și binecuvântate a Bisericii Ortodoxe, însă totodată ei sunt și continuatorii acestei tradiții, ei vor păzi plini de curaj și vor cultiva cu dinamism taina cerească și pământească a Ortodoxiei pentru a oferi mărturia creștină cea bună. Din rândul vostru vor ieși viitorii slujitori ai Bisericii lui Hristos. Voi, tinerii, nu sunteți doar „viitorul” Bisericii, ci și expresia vie a vieții Bisericii în prezent, în iubire de Dumnezeu și de oameni”, a amintit Sanctitatea Sa în mesajul transmis.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc și hirotonia întru preot a diaconului Florin Ionuț Braiș.
 
Unul dintre cele mai emoționante momente din cadrul Sfintei Liturghii a fost cel în care cei peste 6.000 de tineri au cântat Paraclisul Maicii Domnului.
 
De asemenea, cinci olimpici din Moldova, care au obținut rezultate excepționale la concursuri internaționale, au primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni. „Ignoranța îl transformă pe om din om adevărat, în sclav, în timp ce cunoașterea, dacă e dublată și de o atitudine smerită, îl face pe om liber. Căci nimic nu e mai frumos decât să fii om inteligent și cu atitudine smerită, aceasta este cea mai potrivită combinație, așa cum cea mai urâtă este să fii ignorant și mândru. Câțiva dintre fiii Moldovei din dreapta și din stânga Prutului, fiind înzestrați de Dumnezeu cu inteligență multă, au reușit ‒ prin strădania părinților biologici și a părinților după suflet și învățătură ‒ să primească, în România și în afara ei, premii de seamă, arătând prin aceasta că omul care se străduiește și are dascăli pe potrivă învinge și primește cununa biruinței, cum spune Sfântul Apostol Pavel” a precizat IPS Teofan. 
 
Distincția „Crucea Moldavă” a fost oferită următorilor tineri: Andrei Sandu (clasa a X-a, Colegiul Național din Iași) care a obținut medalia de aur la a XI-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată la Nisa, în Franța, în perioada 21-30 august 2017; Cosma Tudor Cristian (clasa a XI-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași) care a obținut medalia de aur la a XXIV-a ediție a Olimpiadei Internaționale Pluridisciplinare, desfășurată la  Yakutsk, Federația Rusă, în perioada 14-22 iulie 2017;  Lehaci Miruna (clasa a VI-a, Colegiul Național din Iași), care a obținut locul I la Campionatul Mondial de Șah Școlar, desfășurat la Iași, în perioada 21-30 aprilie 2017; Ștefan Răzvan Bălăucă (clasa a XI-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani) care a obținut medalia de aur la a XI-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului desfășurată la Nisa, în Franța în perioada 21-30 august 2017 și medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Lingvistică, desfășurată la Dublin, în Irlanda și Alexandru Rudi (clasa a X-a, Liceul Teoretic „Orizont”, din Durlești, Chișinău, Republica Moldova) care a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată în perioada 16-23 iulie 2017 la Rio de Janeiro în Brazilia.
 
Programul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși a continuat cu Târgul Meșterilor Populari și Festivalul Bucuriei în Parcul Expoziției și un Spectacol de muzică folk în Grădina Botanică. După-amiază, a avut loc Marșul Tinereții, pornind din Parcul Copou, până la Catedrala Mitropolitană. Seara s-a încheiat cu un concert în fața Palatului Culturii.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews