ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 600 elevi din toată țara participă, în perioada 01-05 mai 2019, la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă, care se desfășoară anul acesta în Oradea, informează Basilica.
 
Potrivit sursei citate, deschiderea festivă a Olimpiadei a avut loc miercuri la ora 17:00 în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea cu o slujbă de Te Deum la care a participat Preasfințitul Părinte Sofronie.
Episcopul Oradiei le-a spus elevilor că educația religioasă, care odinioară era „act de curaj în mărturisirea credinței”, pentru generațiile de astăzi este „un adevărat privilegiu”:
 
„Noi nu am învățat religie la școală pentru că nu era permis, dar, totuși, am învățat de la părinții noștri și folosindu-ne de manualele de religie de dinainte de instaurarea regimului comunist, acasă, în mare secret. Mai mult, la școală, în pauze, vorbeam cu colegii despre Dumnezeu și am ajuns chiar să ducem Sfânta Scriptură la școală și să o împrumutăm colegilor. Astfel, ceea ce odinioară era un act de curaj în mărturisirea credinței, pentru dumneavoastră, generațiile de astăzi, din anul 1990 începând, este un adevărat privilegiu”, a subliniat episcopul Oradiei.
 
Cei peste 600 de elevi au susținut joi proba scrisă din cadrul concursului, după care, în zilele următoare, vor vizita diferite obiective religioase și culturale din Oradea și județul Bihor.
 
Festivitatea de premiere a olimpiadei va avea loc sâmbătă, 4 mai 2019, începând cu ora 16:00, la Catedrala Episcopală din Oradea.