ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Circa 10.000 de oameni au protestat sâmbătă în capitala Austriei împotriva restricțiilor impuse pe fondul coronavirusului, cerând demisia guvernului, a transmis poliția austriacă, potrivit The Local. De obicei, datele poliției diferă de cele oferite de organizatori, fiecare dintre părți fiind tentată să facă o exagerare convenabilă, polițiștii diminuând cifrele reale, iar protestatarii, îngroșându-le. 

Revolta austriecilor a fost îndreptată împotriva cancelarului Sebastian Kurz, dar și împotriva presei, în contextul celui de-al treilea lockdown instaurat în Austria începând din martie 2020, care a închis magazinele considerate „neesențiale”, sălile de concerte, teatrele, centrele sportive și școlile. 

„Numerele deceselor care ni se transmit sunt niște exagerări. Nu vreau să ajungem ca în China, unde nu ai dreptul să faci nimic”, a declarat pentru AFP o femeie pe nume Gabi.

Demonstranților care țineau în mâini pancarte cu mesaje precum „Voi sunteți boala. Noi suntem leacul” și care fluturau steagul Austriei li s-a alăturat inclusiv politicianul de dreapta și fostul vice-cancelar Heinz-Christian Strache. 

Ca reacție la protestul anti-restricții cu 10.000 de participanți, s-a organizat o contra-manifestație cu aproximativ 500 de participanți, potrivit estimărilor poliției, formată din activiști de stânga care au denunțat ceea ce ei numeau „nebunia anti-mască”.

Restricțiile actuale impuse în Austria sunt valabile până în 25 ianuarie, însă noi măsuri urmează a fi anunțate duminică, 17 ianuarie.