ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria și Ucraina încă au opinii diferite cu privire la educația și drepturile lingvistice ale minorităților din Ucraina, dar cele două țări sunt angajate să-și soluționeze disputele, a transmis vineri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după o întâlnire avută la Budapesta cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, informează Agenția MTI, citată de Agerpres.

Atunci când etnicii maghiari din Transcarpatia vor constata că aceste chestiuni au fost rezolvate, Ungaria va înceta să blocheze reuniunile Consiliului NATO-Ucraina, și-a exprimat condițiile șeful diplomației ungare la o conferință de presă. Acesta a spus că a primit de la partea ucraineană un proiect cu o propunere de declarație comună care să cuprindă o foaie de parcurs ce va include capitole privind educația, folosirea limbii și economia.

Potrivit acestui angajament, trei comisii mixte interguvernamentale se vor întâlni în luna iunie pentru a elabora soluții acceptabile atât pentru etnicii maghiari din Transcarpatia, cât și pentru guvernul de la Kiev, a detaliat Peter Szijjarto.

Oficialul maghiar și-a exprimat speranța că Transcarpatia poate deveni o poveste de succes, dat fiind că Ucraina are în vedere implementarea unor proiecte semnificative de infrastructură în această regiune, iar Ungaria și-ar putea aduce contribuția printr-un credit de 50 de milioane de dolari.

Totodată, șeful diplomației ungare a apreciat faptul că Dmitro Kuleba a ales să facă la Budapesta prima sa vizită oficială în calitate de ministru de externe, gest interpretat ca un semnal important pentru viitorul relațiilor dintre cele două țări.

La rândul său, oficialul ucrainean a declarat că a sosit momentul „să se deschidă un nou capitol în relațiile bilaterale, să se găsească soluții reciproc benefice pentru chestiunile nesoluționate și să se continue susținerea reciprocă”.

Tot vineri, înainte să-l primească pe Dmitro Kuleba, Peter Szijjarto a avut o discuție telefonică cu ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, în urma căreia a scris într-un mesaj pe Facebook că Ungaria și Bulgaria depun eforturi pentru ca districtele administrative din Ucraina în care comunitățile etnice ungare și bulgare formează o majoritate să fie menținute și după reformele administrative implementate de guvernul de la Kiev.

Aceste reforme vor afecta comunitățile majore ungare și bulgare, a adăugat el, menționând totodată că problema minorităților va fi prioritară pe agenda întrevederii care urma cu omologul său ucrainean.

Aceleași reforme pun la grea încercare și comunitățile românești din teritoriile care au aparținut în perioada interbelică Regatului României (nordul Bucovinei, Ținutul Herța și părți din nordul și sudul Basarabiei).