ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a criticat, vineri, pe Facebook, decizia de reluarea a exportului de cereale, avertizând că, în primul rând, trebuie stabilite contigente de export, în așa fel încât să se asigure stabilitate producătorilor, consumatorilor și cumpărătorilor de grâu de pe piața României.

Petre Daea a subliniat, într-o postare pe Facebook, că necesarul de grâu pentru consumul total ce trebuie asigurat de la o recoltă la alta este în jur de 5,5 milioane tone, aici fiind introdus și stocul de legătură cu noua recoltă.

Totodată, fostul ministru al Agriculturii a amintit de situația dificilă din unele județe, ca urmare a secetei, astfel încât este necesară pre-balanța semințelor pentru a avea siguranța însămânțării cerealelor de toamnă, precum și stabilirea unor mecanisme de sprijin pentru stimularea cultivării întregii suprafețe pe care o are România.

„Acum suntem în fața altei decizii, și anume, ridicarea acestei restricții, justificându-se prin faptul că situația s-a îmbunătățit. 

Întrebarea se pune cum s-a îmbunătățit, că nu am recoltat până acum nici un bob de grâu din noua recoltă?Aceasta demonstrează fragilitatea deciziilor, precum și superficialitatea abordării - a se vedea interzicerea exportului de ulei din semințe de bumbac, planta pe care România nu o cultivă. Codul tarifar nu este o scuză.

Tulburătoare sunt explicațiile pe care le auzim privind fundamentarea acestor decizii. Este de prisos să intrăm în analiza lor.

Pentru a evita repetarea unor greșeli ce ne pot costa, vă atrag atenția să faceți balanța principalelor produse agroalimentare și să urmăriți starea de vegetație a culturilor, estimând producția posibilă de realizat și stocurile de legătură, în așa fel încât să se asigure consumul de la o recoltă la alta.

În urma acestor calcule și analize, pot fi stabilite contigente de export, după caz, în așa fel încât să dăm stabilitate producătorilor, consumatorilor și cumpărătorilor de grâu de pe piața României.

Rigoarea, calculele exacte trebuie să guverneze întreaga activitate în această perioadă grea.

Cunoscând situația dificilă din unele județe, ca urmare a secetei, acum trebuie să facem pre-balanța semințelor pentru a avea siguranța însămânțării cerealelor de toamnă, precum și stabilirea unor mecanisme de sprijin pentru stimularea cultivării întregii suprafețe pe care o are România.

Atrag atenția asupra obligativității continuării programelor de investiții în irigații, combaterea grindinei și asigurarea precipitațiilor, continuarea și extinderea programelor pentru produsele deficitare, susținerea investițiilor în zona montană, reproducția la suine și la păsări, pentru care sunt programe și acte normative aprobate și armonizate cu legislația europeană”, a explicat Daea.

Fostul ministru al Agriculturii a amintit de cercetare, producerea de semințe și de Banca de gene de la Buzău pentru păstrarea rezultatelor cercetării și valorificarea lor în condițiile specifice de climă și sol pe care le are România.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, joi, reluarea exportului de cereale, decizie adoptată prin Ordonanța Militară nr. 9