Ministerul Agriculturii vrea să legifereze printr-o Lege a Laptelui modul în care consumatorii sunt informați corect în privința conformității produselor alimentare ce au în compoziție produse lactate, întrucât controalele realizate anul trecut au scos la iveală că 74% din agenții economici controlați din zona patiseriilor, cofetăriilor și restaurantelor utilizau grăsimi hidrogenate în locul produselor lactate, însă fără a informa consumatorii.
 
 
„Anul trecut ne-am pus următoarea întrebare: Cum se explică că producătorii de lapte din România întâmpină dificultăți în valorificarea acestui produs prin faptul că se dă un preț mic, deși atunci când piața nu este asigurată ar trebui să răspundă pozitiv pe cerere și ofertă? Motiv pentru care am socotit necesar ca împreună cu ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor n.r), ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor n.r) și ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală n.r) să ne așezăm la masa construirii unui program de a verifica ce se întâmplă în piață, de a constata pentru a lua măsurile necesare. Am făcut un control tematic anul trecut pentru a vedea ce se întâmplă în piață și am constatat lucruri necorespunzătoare. (...) Am luat decizia de a face o lege (Legea laptelui n.r.) pentru a defini exact lucrurile și a urmări cu atenție acest produs în așa fel încât falsurile să fie scoase din preocuparea unora care doresc printr-un câștig rapid să tulbure piața și să pună la îndoială produsele pe care le fac românii", a declarat, joi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-o conferință de presă.

Potrivit datelor prezentate de Ionel Bunea, consilier Direcția Generală Controale, Antifraudă și Inspecții din MADR, controalele s-au realizat în perioada 7 iunie - 8 august 2018 în București și în alte cinci municipii de județ, respectiv Iași, Cluj, Timișoara, Brașov și Constanța în 241 de unități (patiserii, cofetării, hipermarketuri cu patiserii proprii, pizzerii, restaurante/catering, fast food-uri, unități fornetti și depozite de produse alimentare).

Rezultatele controalelor au scos la iveală că din cele 241 verificate, 165 de unități, adică (74%) utilizează grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii, care cred că iau alimente ce conțin produse din lapte.

2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.