ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gigantul Pfizer a acceptat să revizuiască contractul cu Uniunea Europeană privind vaccinul împotriva COVID-19 din 2023 până în 2026, însă a solicitat plata dozelor care nu vor fi fabricate niciodată, scrie RomâniaTV.

„Lucrând împreună, am obținut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului nostru în timp cu mult peste 2023 și securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze (…) Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord”, a declarat comisarul Uniunii Europene pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-un comunicat.

Miniștrilor Sănătății din statele membre UE li s-a adus la cunoștință în cadrul unei ședințe private, noile condiții, iar reprezentanții a patru țări membre, printre care se află și Polonia și-au manifestat opoziția.

Assen Medjidiev, ministrul interimar al Sănătății al Bulgariei, a declarat că țara sa, împreună cu Polonia, Ungaria și Lituania, s-au opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri.

Mai mult, oficialul bulgar a subliniat că el crede că, de asemenea, alți membri ai UE nu vor sprijini acordul propus în forma sa actuală.

„Amendamentul propus de Pfizer la acord este în mod clar inacceptabil pentru noi, având în vedere situația critică a ofertei excesive de vaccin în Bulgaria și povara financiară nejustificată pentru produsele destinate distrugerii (…)Solicităm Comisiei să revină la masa negocierilor, ținând cont pe deplin de mandatul dat. Până la găsirea unei soluții, toate livrările trebuie oprite””, a spus Assen Medjidiev.

Sursa citată mai informează că discuțiile dintre Bruxelles și Pfizer și partenerul german BioNTech, pe fondul surplusului la nivel global de vaccinuri COVID-19, au început din luna ianuarie. Europa a semnalat încă de atunci că are în depozite cantități deosebit de mari de vaccinuri.

De asemenea, discuțiile au inclus posibilitatea ca Pfizer să reducă până la 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care UE s-a angajat să le cumpere în acest an la un preț mai mare, a relatat RomâniaTV.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews