ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pfizer și BioNTech au declarat vineri că vaccinul lor COVID-19 ar putea fi reformulat și produs în termen de 100 de zile pentru a contracara o variantă capabilă să eludeze vaccinul, informează Fox Business.

Organizația Mondială a Sănătății a identificat varianta B.1.1.529, descoperită în Africa de Sud, ca fiind o „variantă îngrijorătoare”, foarte transmisibilă. OMS a denumit-o cu litera greacă omicron. 
 
Într-o declarație trimisă prin e-mail redacției FOX Business, Pfizer a declarat că producătorii de vaccinuri „rămân vigilenți” și „depun în permanență eforturi de supraveghere axate pe monitorizarea variantelor emergente care ar putea eluda protecția oferită de vaccinul nostru".
 
„Ca întotdeauna, vom continua să ne ghidăm după datele științifice, analizând, totodată, care sunt cele mai bune strategii pentru protejarea oamenilor împotriva COVID-19”, a scris Pfizer. „În cazul în care apare o variantă care eludează vaccinul, Pfizer și BioNTech preconizează că vor putea dezvolta și produce un vaccin adaptat acestei variante în aproximativ 100 de zile, urmând să fie supus aprobării autorităților de reglementare.”
 
Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat și anterior că firmele ar putea dezvolta un nou vaccin într-o astfel de perioadă de timp.
 
„Până în prezent, datele au arătat că niciuna dintre variantele existente nu a reușit să scape de protecția oferită de vaccinul nostru. Repet: niciuna. Nici măcar una”, a declarat el la Casa Albă în iunie. „Cu toate acestea, am creat un proces pentru a dezvolta, în termen de 100 de zile, un nou vaccin, dacă este necesar.  Să ne ferească Dumnezeu”.
 
Într-o declarație separată pentru FOX Business, un purtător de cuvânt a declarat că BioNTech a inițiat investigații de urgență privind această variantă. 
 
„Varianta diferă semnificativ de cele observate anterior, deoarece are mutații suplimentare la nivelul proteinei spike. Așteptăm mai multe date în urma testelor de laborator, în cel mult două săptămâni. Aceste date vor oferi mai multe informații privind posibilitatea ca B.1.1.529 să fie o variantă capabilă să eludeze vaccinul, situație în care vaccinul nostru ar putea necesita o adaptare, dacă varianta se răspândește la nivel global”, a scris purtătorul de cuvânt.
 
„Pfizer și BioNTech au luat măsuri cu luni în urmă pentru a putea adapta vaccinul cu ARNm în termen de șase săptămâni și pentru a expedia loturile inițiale în termen de 100 de zile, în cazul unei variante rezistente. În acest scop, companiile au început studiile clinice pentru vaccinuri dedicate unor variante specifice (alfa și delta), pentru a colecta date privind siguranța și tolerabilitatea, care pot fi furnizate autorităților de reglementare ca parte a studiilor preliminare, în cazul în care este nevoie de un vaccin specific variantei”, a declarat compania.
 
Johnson & Johnson a declarat, la rândul său, pentru FOX Business, că firma testează eficiența vaccinului Janssen de la Johnson & Johnson împotriva variantei B.1.1.529.
 
„Monitorizăm îndeaproape variantele nou apărute, cu variații ale proteinei spike a SARS-CoV-2, și testăm deja eficacitatea vaccinului nostru împotriva variantei noi și cu răspândire rapidă depistată pentru prima dată în Africa de Sud”, a scris un purtător de cuvânt într-un e-mail de vineri. „Rămânem ferm convinși de beneficiile pe care vaccinul Johnson & Johnson împotriva COVID-19 le va oferi milioanelor de oameni din întreaga lume.”