ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un mic omagiu adus Sfintei Parascheva și Părintelui Justin, așa s-au exprimat vorbitorii la evenimentul organizat la Muzeul Unirii Iași, sub auspiciile Complexului Muzeal Național Moldova - Iași.

Seniorii Ligii Studenților au fost prezenți marți, 13 octombrie, orele 16:00, la Muzeul Unirii din Iași, la un dublu eveniment cultural: lansarea cărții jurnalistului Victor Roncea de convorbiri cu Părintele Justin Pârvu - „De nu ne vom păzi ortodoxia, ne vom pierde și neamul” - și vernisajul Expoziției de fotografie în aer liber „Piața Universității 1990 - 30 de ani”, cu imagini documentare realizate de fotograful Nic Hanu, fost președinte al Asociației Artiștilor Fotografi din România, regizorul Pascal Ilie Virgil și foto-jurnalistul Victor Roncea, în perioada Fenomenului Piața Universității din București, încheiat cu mineriada din 13-15 iunie 1990.

Evenimentele au fost inspirat grupate împreună sub titlul lansării „Piața Universității 1990 pe urmele Părintelui Justin”, pentru că marele duhovnic de la Petru Vodă vorbește în carte și de idealurile tinerilor anticomuniști din 1989 -1990, mulți din Liga Studenților, dintre care nu puțini încearcă să-i meargă pe urme.

În cadrul întâlnirii culturale au luat cuvântul Monahia Justina Bujor, Arhimandritul Hariton Negrea, Preotul Cezar Țăbârnă, dr. Corneliu Ciucanu, Dan Borș de la Liga Studenților din Iașii anilor 1990, Florin Palas de la Liga Studenților din Brașov și Silvian Emanuel Man, actual președinte al Ligii Studenților din Iași.

 
 
PĂRINTELE JUSTIN NE SPUNEA DESPRE VREMURILE CE VOR VENI, DAR NE INSUFLA ȘI CURAJUL DE A LE ÎNFRUNTA 
 
Monahia Justina Bujor, stareța Mănăstirii Paltin - Petru Vodă și ucenică a părintelui Iustin, a descris darul profeției și al intuiției cu care acesta era înzestrat, dar și extraordinara capacitate de a le insufla curaj celor care îi căutau sfatul.
 
„De multe ori la părintele Justin intrau oameni care veneau să ceară binecuvântare pentru ca unul dintre copiii lor să meargă să se facă jandarm, Părintele Justin le zicea: Măi, nu-i dau binecuvântare, pentru că va veni clipa când va trebui să lupte contra propriului său popor! Și se pare că aceste momente încep să apară din ce în ce mai des în viața noastră. Când noi știm foarte bine că un lucru nu este după Dumnezeu și îți încalcă libertatea, la care părintele Justin ținea extraordinar de mult, și vor trebui încet-încet să se așeze ca un zid în fața noastră acești copii, care probabil că gândesc în alt fel, dar trebuie să-și facă datoria. Vedeți că părintele Justin avea o intuiție pe care puțini o aveau, nu mai zic de darul profeției, dar acesta era un dar al intuiției, să vadă ce se va desfășura mai departe în această societate: vedea cu zeci de ani înainte ce va fi, în ce direcție o vom lua. De aceea, de multe ori ne spunea: vor veni vremuri grele, se vor da legi anticreștine, ne vor îngrădi, ne vor pune ca într-un mare lagăr sau ca într-o nouă dictatură. Și noi, atunci, îl aprobam pe părintele Justin, dar acum începem să trăim pas cu pas ceea ce spunea el. Dar ce era foarte important la părintele Justin e că atunci când toată lumea deznădăjduia, el era cel care ne dădea curaj și ne făcea să mergem mai departe, ceea ce nu găsești la mulți. Sunt mulți cei care îți pun scenariul în față, care este real, dar nu-ți dau acel curaj și acea tărie duhovnicească să treci mai departe. Pentru că, întotdeauna, Dumnezeu găsește soluțiile. Dumnezeu este în viețile noastre și întotdeauna ne va da soluția cum să ieșim din orice greutate, fără nici un compromis, bineînțeles. Acest curaj îl simțim pe pielea noastră, că nu mai are cine să ni-l insufle. Poate are, dar nu cu aceeași forță cu care părintele Justin ni-l insufla. Știți că intrați la el și ieșeați cu atâta curaj, indiferent că era o situație groaznică, dar ieșeați cu atâta curaj că situația sigur se va rezolva! Sigur vom ieși la un capăt, nu se poate!”, și-a amintit stareța Mănăstirii Paltin - Petru Vodă, schimonahia Justina Bujor.
 
CINSTIREA SFINȚILOR MARTIRI DIN TEMNIȚELE COMUNISTE, SOLUȚIA SALVATOARE PENTRU BISERICĂ ȘI ȚARĂ
 
Arhimandritul Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, a făcut o amplă sinteză a învățăturilor părintelui Iustin Pârvu, cuprinse în cartea de interviuri, și a insistat asupra faptului că Biserica poate și trebuie să înrâurească civic scena politică, pentru protejarea libertății religioase și a evlaviei credincioșilor. El a susținut faptul că cinstirea sfinților martiri din temnițele comuniste poate fi de un real ajutor pentru Biserica prigonită din zilele noastre.

„În ultimul interviu pe care d-l Roncea i l-a luat în februarie 2013, părintele Iustin nuanțează două lucruri foarte importante. Părintele vorbește despre o soluție care ar putea veni în ajutorul Bisericii noastre și a întregii Românii, și anume aceea de a fi cinstiți sfinții martiri, între care el a fost, i-a cunoscut, i-a spovedit, i-a împărtășit, le-a știut viața. Sfinția sa considera că soluția de a fi bine în țara aceasta e de a-i cinsti pe acești sfinți martiri, nu doar teoretic și prin vorbe, ci prin a pune în practică viața lor. Este interesant modul de cunoaștere pe care părintele Iustin îl arată. Spune acolo, în interviul sfinției sale, că atunci când era la închisoare și lucra de o parte și de alta cu minerii aflați în viața civilă, aceștia când veneau la munca lor își împachetau mâncarea în tot felul de ziare. Cei din temniță și părintele Iustin colectau aceste ziare, le puneau unul lângă altul și se informau despre viața politică sau situația românilor din vremea aceea. Sunt convins că, prin aceasta, părintele Iustin ne-a spus că nu trebuie să fim ignoranți față de ceea ce se întâmplă în țara noastră, nici din punct de vedere economic, nici din punct de vedere politic. Biserica poate face referințe, Biserica poate să facă recomandări. Știți bine că Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Grigorie cel Mare, a fost numit arhiereu în urma unei recomandări făcute de Sfântul Teodosie cel Mare. Și Sfântul Ioan Gură-de-Aur a fost a fost numit mare ierarh al Constantinopolului în urma recomandării lui Arcadie.

Politicul și partea religioasă trebuie întotdeauna să meargă împreună, ca să nu se producă disensiuni în modul de manifestare a vieții noastre. Dacă Părintele Patriarh în ultimul comunicat publicat spune că „noi suntem un popor credincios, literalmente religios”, înseamnă că statul român, elita politică trebuie să țină neapărat seama de acest aspect. Noi suntem religioși și ne putem exprima cu mare ușurință această credință, dacă și suntem lăsați să o facem. În cuvântul de încheiere din această carte, părintele Iustin vorbește despre faptul că trebuie să ducem o luptă pentru a dobândi libertatea de credință și o viață creștină. Părintele Iustin îndeamnă ca această luptă să fie printr-un cuvânt autentic, un cuvânt care să meargă la inima oamenilor. Dar constat că multe recomandări s-au făcut și de către ierarhii noștri, mă gândesc la părintele mitropolit Teofan, care a recomandat post și rugăciune serioasă. În această perioadă, credincioșii evlavioși și cinstitori de Sfânta Cuvioasă Parascheva sunt lăsați la gard, fără să poată aduce o închinare Sfintei Cuvioase de ziua ei. Așa este poporul nostru: românii vor de ziua sfinților să aducă ceva special. Dacă nu o fac, atunci li s-a stânjenit această evlavie a lor și, în sfârșit, credința și convingerea lor. Dacă părintele Iustin, care a fost omul de foc, omul de rădăcină, omul de asceză, a oferit și soluția pe care o cunoașteți, în martie 2013 când și-a adunat credincioșii în forma unui miting de protest, desfășurat pașnic, cu rugăciune, la Parlamentul României. Dacă Biserica Ortodoxă Română va intra într-un impas din cauza faptului că scena politică sau forurile mondiale nu-i mai permit desfășurarea activității ei din punct de vedere constituțional, din punct de vedere al statutului propriu, va trebui ca noi să avem și un alt mod de a dobândi aceste drepturi, care înseamnă o luptă pașnică, un protest care să ne aducă pe toți în unitate, în credință, toți în fața acestor instituții ale statului, care uneori nu înțeleg realitatea poporului român”, a declarat arhimandritul Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă.

ȘTIRE VA FI ACTUALIZATĂ CU TOATE LUĂRILE DE CUVÂNT