ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Academia Română a anunțat sâmbătă, 21 ianuarie 2023, decesul omului de cultură George Banu, academician de Onoare, la vârsta de 79 de ani. Sămbăta trecută s-a anunțat decesul istoricului Octavian Roske, apropiat al profesorului Radu Ciuceanu, co-fondator al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române.

George Banu s-a născut la București data de 22 iunie 1943. A urmat studiile liceale la Buzău și cele universitare la Institutul de Arta Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale" din București, secția teatrologie-filmologie.

În perioada 1969-1973 a fost asistent la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, perioadă în care a colaborat cu articole de critică teatrală la revistele „Contemporanul", „Scânteia tineretului", „Secolul XX", „Romania literară", „Tribuna".

În 1973 și-a susținut doctoratul în domeniul esteticii la Universitatea din București. Apoi, în Franța, doctorat ciclul III în 1978 și doctorat de stat, susținut în 1987, la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris III.

Din anul 1973 s-a stabilit la Paris, unde a fost asistent asociat (din 1975), asistent (din 1986), conferențiar și apoi profesor titular (din 1997), pentru a termina cel mai înalt grad universitar, profesor de clasă excepțională la Institutul de Studii Teatrale - Sorbonne Nouvelle Paris III în 2011. A fost apoi profesor emerit al universității.

A avut o activitate pedagogică de 20 de ani și la Universitatea Catolică din Louvain–la–Neuve – Belgia (1984-2008), susținând cursuri cu tema: teatrul în culturi minoritare, teatru și pictura, teatrul și turneele, A. P. Cehov, autorul modern, repetițiile.

A colaborat cu Universitățile din Florența, Roma, Praga, Caen, Genova, București, Sibiu, San Diego, Columbia University – New York, UQAM – Montréal.

A fost fondator și director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, în perioada 1990-2000, mai informează sursa citată.

Pe site-ul Academiei Române puteți urmări două din conferințele sale online.

Și Colectivul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” deplânge această grea pierdere: „Am avut privilegiul să ne fie alături, dăruindu-ne, cu generozitatea-i proverbială, un adevărat patrimoniu, ce constituie Colecția „George Banu” din cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Mulțumim pentru lecția umanistă, de o sublimă și generoasă erudiție, Domnule Profesor! Drum lin și odihnă eternă!  Condoleanțe familiei!”, scrie conducerea Bibliotecii.

Săptămâna trecută s-a stins din viață după un cancer galopant și Octavian Roske, apropiat al profesorului Radu Ciuceanu și co-fondator al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, după cum a anunțat forul academic sâmbătă, 14 ianuarie 2023.

„După o grea suferință, ne-a părăsit Octavian Roske (1956-2023), unul dintre fondatorii Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, secretar științific al acestuia și redactor-șef al revistei „Arhivele Totalitarismului” de la înființare, în 1993, și până în 2022. Gândurile noastre sunt alături de familie, prieteni și colegi.

Slujba de înmormântare a avut loc marți, 17 ianuarie 2023, la capela bisericii Sfinții Nicolae, Teodor și Stelian din Balotești, Șoseaua Unirii nr. 221.

Și Universitatea București i-a omagiat memoria: „Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București anunță, cu profundă tristețe, trecerea în neființă (! - n.n.)  a domnului prof. univ. dr. Octavian Roske, directorul Departamentului de Engleză al Universității din București în perioda 2008-2021, cercetător științific (gradul I) la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, secretar științific al Consiliului Științific al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române și redactor–șef al revistei Arhivele totalitarismului.

Încă de când era student, a fost un intelectual remarcabil, care lasă în urmă o operă greu de egalat. Specializat în americanistică, autor a nenumărate volume de anglistică și despre totalitarism, Octavian Roske și-a câștigat un loc binemeritat în cultura română.

„Ochii lui, cu expresia lor caldă, afectuoasă, de o mare delicatețe, discreție, generozitate și zâmbetul lui luminos și bucuria cu care ajuta absolut pe toată lumea nu s-au schimbat niciodată. Lumina din sufletul lui a potolit multe furtuni în existența lui profesională și i-a câștigat prieteni devotați, pentru care dispariția lui lasă un gol imens. Ne va lipsi tuturor zâmbetul și generozitatea lui. Condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l ocrotească în lumină. Va rămâne în sufletele tuturor celor ce l-au cunoscut”, a transmis colectivul FLLS.”

Octavian Roske a fost autor și coordonator a numeroase volume de istorie a totalitarismului, între care „România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Represiunea” sau „Mecanisme represive în România 1945-1989. Dicționar biografic”, Colecția „Dicționare”, INST, București, 2001. Primul volum al dicționarului îl puteți descărca de AICI și celălalte le puteți găsi AICI.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Îl puteți urmări pe Octavian Roske în emisiunea Trinitas TV de mai jos. VIDEO: