ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Dan Chitic a anunțat că a depus luni o plângere penală împotriva actualului ministru al Sănătații, Vlad Voiculescu, și a Gabrielei Marilena Lețcai, director al Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației Naționale (CNRED).

Diplomă de absolvire sau o simplă notificare?

Acuzațiile ce se aduc celor sunt de fals intelectual în înscrisuri oficiale sub forma de participație a instigării. În mod evident, plângerea se referă la controversata diplomă de absolvire a unei universități din Austria a ministrului Vlad Voiculescu, fiu de turnător al Securității și nepot de securist DIE, potrivit presei. Astfel, Vlad Voiculescu și-a trecut în CV-ul oficial că ar fi absolvit nivelul de master și licență al unei Universități din Viena. De remarcat este că pe site-ul ms.ro nu este trecută și perioada în care Vlad Voiculescu ar fi urmat cursurile universității austriece.
 
 

Potrivit plângerii, așa zisul atestat al diplomei (în fapt, doar o notificare) a fost eliberat de CNRED cu doar 4 patru luni înainte ce Voiculescu să acceadă la funcția de ministru al Sănătății, scrie Q Magazine, care publică denunțul.

„DENUNȚ

Prin care vă aducem la cunoștință săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 132 din Legea 78/2000 raportat la art.297 C.pen. în forma prevăzută de art. 47 C.pen., art. 323 și art. 326 Cod Penal, ambele cu aplicarea art. 36 al. 1 și art. 38 Cod Penal, săvârșite de către Voiculescu Vlad Vasile, în prezent Ministru al Sănătății, precum și săvârșirea infracțiunilor prevăzute de de art. 132 din Legea 78/2000 raportat la art. 297 și art. 321 Cod Penal săvârșită de Lețcai Gabriela Marilena, având funcția de director al Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației Naționale (CNRED).În fapt, în urma publicării mai multor articole și informații în presa centrală au apărut probe și indicii temeinice pe care se fundamentează bănuiala rezonabilă că mai sus numiții au săvârșit cu intenție fapte prevăzute de legea penală pentru care solicităm începerea urmăririi penale, motiv pentru care vă solicităm ca în temeiul art 294 C.pr.pen să examinați sesizarea noastră, urmând ca în temeiul art. 305 C.pr.pen. să constatați că actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege și să dispuneți, pe cale de consecință, începerea urmăririi penale a numiților Voiculescu Vlad Vasile și Lețcai Gabriela Marilena pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 297, art. 320, art. 323 și art. 326 Cod Penal, urmând să luați act că există concordanță (tipicitate) între faptele concrete comise și modelul legal de incriminare prevăzut de legea penală având în vedere următoarele aspecte:
 
A. În ceea ce-l privește pe făptuitorul Vasile-Voiculescu Vlad, acesta a fost acuzat în repetate rânduri în mai multe publicații românești, dar și în online sau televiziuni, că nu deține diplomă de licență, că nu are studiile pe care pretinde că le-a făcut în Austria și că a declarat necorespunzător cu adevărul în repetate rânduri în CV-urile sale depuse în vederea ocupării funcției de ministru al sănătății în perioada 20.05.2016 – 04.01.2017, precum și în perioada 23.12.2020 – prezent.
 
 
Pentru a contracara aceste acuzații publice făptuitorul a publicat, în scurt timp după izbucnirea scandalului public, un document de atestare având sigla Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educației Naționale (CNRED) și care a fost eliberat în ianuarie 2016 de directorul centrului Gabriela Marilena Lețcai.
 
 
Cu această ocazie, făptuitorul Vlad Voiculescu a declarat că a obținut presupusa "diplomă” prezentată (netradusă, documentul fiind prezentat doar în limba germană!) la Vienna University of Economics and Business pe care a urmat-o la Viena timp de zece ani și doar la insistențele prietenei sale, întrucât, conform propriilor declarații, nu dădea importanță studiilor. Același document de atestare a fost eliberat, la rândul său, în baza aceleiași „Notificări” emise de universitatea din Viena privind absolvirea unor cursuri destinate studenților din Europa de Est, pe care făptuitorul Voiculescu a prezentat-o anterior ca fiind o diplomă de absolvire a ciclului master al universității.
La scurt timp după, jurnalistul Matei Alexandru de la publicația Criticii a purtat o corespondență scrisă cu reprezentanți ai menționatei universități, acestuia fiindu-i comunicat că Notificarea prezentată public de ministru nu se referă la absolvirea unui Master ci a unor cursuri pentru studenți din Europa de Est.
 
El a publicat, spre exemplificare, și o diplomă de absolvire a ciclului Master al respectivei Universități în comparație cu „Notificarea” prezentată public de făptuitor (a se vedea foto infra), ceea ce relevă falsul grosier al actului prezentat de făptuitorul Voiculescu Vlad Vasile ca reprezentând o diplomă de master și licență.Privind retrospectiv, observăm că, în data de 20.05.2016, Vlad Voiculescu a fost numit în funcția de ministru al sănătății în Guvernul Dacian Cioloș în urma demisiei numitului Cadariu-Achimaș Patriciu.Observăm în același timp că atestatul înregistrat cu numărul 85418 este datat 15.01.2016 a fost eliberat cu numai 4 luni înaintea accederii făptuitorului în funcția de ministru.

Raportat la împrejurarea că acesta a adus la cunoștința opiniei publice un document de atestare având sigla CNRED și care a fost eliberat în ianuarie 2016 de directorul centrului Gabriela Marilena Lețcai, cunoscând că este fals și este eliberat prin încălcarea legii, folosindu-se de acesta în scopul dobândirii funcției publice de Ministru al Sănătății atât în anul 2016, în Guvernul Cioloș, cât și în 2020, în Guvernul Câțu, faptele întrunesc elementele constitutive ale următoarelor fapte prevăzute de legea penală:Infracțiunea de abuz în serviciu sub forma de participație a instigării, faptă prevăzută și pedepsită de art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție raportat la art. 297 Cod Penal.”
 
Integral la sursa Q Magazine