Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a informat, joi, că va depune o cerere de începere a urmăririi penale pe numele membrilor Guvernului României, la Administrația Prezidențială și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ca urmare a expirării termenului de 15 ianuarie acordat pentru ca guvernanții să se asigure că fiecare elev are posibilitatea de a ajunge la școală, au informat joi reprezentanții organizației. Plângerea penală este pentru infracțiunea de abuz în serviciu,
 
Totodată, elevii amenință cu organizarea de proteste atât în Constanța, cât și la București.

Potrivit AEC, pe 8 ianuarie, reprezentanții asociației elevilor au trimis membrilor Guvernului "pachete" cu revendicările pe care le au în privința problemei transportului. Guvernanții au primit și „povești ale unor copii care nu pot ajunge la școală sau se confruntă cu probleme din cauza lipsei banilor de transport, precum și autobuze de jucărie, ca însemn pentru lipsa de interes a miniștrilor față de situația elevilor”, acțiunea reprezentând începutul campaniei #VremTransport. „Seria de revendicări a fost următoarea: respingerea în Parlament a Ordonanței 'abandonului școlar' nr. 51/2019, care a eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice și, astfel, a dus la imposibilitatea acordării reducerilor pentru elevi și alte categorii dezavantajate, precum și abandonarea traseelor neprofitabile, lăsând mii de comunități fără transport; abrogarea HG nr. 309/1996 și modificarea art. 105 din Legea educației pentru a elimina contradicțiile legislative în ceea ce privește acordarea reducerilor pentru elevi; abrogarea HG nr. 863/2016, pentru a debloca decontarea integrală a navetei elevilor în România", se precizează într-un comunicat de presă transmis de AEC.
 
Conform sursei citate, până la acest moment, guvernanții nu au transmis niciun răspuns cu privire la solicitările AEC.

„Din lipsa de acțiune nu putem înțelege decât o dovadă de dezinteres față de elevii care merg kilometri întregi pe jos până la școală, unii dintre ei prin zone ce îi pun în pericol, precum păduri, așa cum a fost cazul din Buzău, față de elevii care sunt nevoiți să folosească cursele 'la ocazie' și față de elevii ai căror familii fac sacrificii foarte mari pentru a le asigura transportul până la școală", se mai susține în comunicatul AEC.