ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestul Societății Timișoara față de găzduirea expoziției „Our Body: Universul Interior” în orașul de pe Bega ia o turnură mai puțin așteptată. Membrii Societății criticaseră public organizarea expoziției înainte de deschiderea acesteia la Timișoara, fără a reuși să o oprească. Pe 16 februarie, la câteva zile de la deschidere, Societatea Timișoara a depus prin avocatul său o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara pentru profanarea de cadavre.  

Într-un comunicat făcut public înainte de deschiderea expoziției, Societatea Timișoara considera că "expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, în scopul de a obține profit, reprezintă un comportament nefiresc față de corpul unei persoane decedate, care afectează grav sentimentul de respect față de morți și contravine credințelor tradiționale ale poporului român ce impun un comportament decent față de corpul defunctului și organizarea de funeralii. Dincolo de pretextul educațional, organizatorii fac practic un spectacol din expunerea corpurilor unor persoane decedate, de pe urma căruia se obțin câștiguri bănești”. Mai mult decât atât, se atrăgea atenția că este posibil ca respectivele cadavre să provină de la deținuți politici din China.

Expoziția „Our Body: Universul Interior”, deschisă la Muzeul Banatului între 5 februarie și 28 aprilie, prezintă corpuri umane reale, înfățișate în diferite ipostaze, jupuite de piele, cu țesuturile și organele interne expuse, conservate prin tehnica plastinației (tratare cu cauciuc siliconic lichid). Expoziții similare au fost interzise prin hotărâri judecătorești în aprilie 2009 pe teritoriul Franței și în octombrie 2012 în Israel. Organizatorii susțin că au traversat peste 30 de țări și au primit peste 50 de milioane de vizitatori. În țara noastră au călcat deja pragul expoziției 88.000 de vizitatori la București și 29.000 la Cluj-Napoca.

Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Banatului, susține că "pentru noi este un câștig de imagine și financiar. În două săptămâni am avut circa 3.000 de vizitatori, expoziția este un succes. Legat de subiectul plângerii penale, nu pot face comentarii, pentru că noi nu am luat la cunoștință de acest demers al al Societății Timișoara”, potrivit www.pressalert.ro.