ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de Vaccinare împotriva Covid-19 în România, semnat de premierul demis Florin Cîțu și contrasemnat de ministrul Sănătății interimar, Cszeke Attila Zoltan, a fost trimis pe 5 noiembrie 2021 pentru avizare la Ministerul Justiției de către interimarul Lucian Nicolae Bode.
 
Suntem informați că „Obiectivele privind vaccinarea în următorii doi ani au fost stabilite de Comitetul național de vaccinologie”.

Proiectul prevede ca, până în anul 2022, să fie vaccinați cu seruri experimentale Covid 70% din populația generală eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, și 20% dintre copiii sub 12 ani, iar pentru anul 2023 ținta de vaccinare să fie de 90% din populația generală eligibilă. Pentru implementarea acestui plan bienal se solicită un stoc de peste 40 de milioane de doze de „vaccin” Covid, în condițiile în care până acum au fost complet vaccinate 6,34 milioane de persoane în România (conform datelor furnizate în document).

Concret, prin proiectul de hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de Vaccinare împotriva Covid-19 în România, se are în vedere:

-obiective de vaccinare pentru 2022 pe categorii de vârstă: 20% acoperire vaccinală pentru copii cu vârsta sub 12 ani, „date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată periodic; 70% acoperire vaccinală pentru populația generală eligibilă cu vârsta de peste 12 ani.

-obiectivul de vaccinare pentru 2022: 90% acoperire vaccinală în populația generală eligibilă cu vârsta de peste 12 ani.
 

„La finalul zilei de 1.11.2021, România avea o rată de vaccinare cu cel puțin o doză de aproape 42% a populației eligibile de peste 12 ani și o rată de acoperire din populația generală rezidentă de aproximativ 36,8%, sub ținta stabilită în Strategie.

Ținând cont de situația curentă, pentru anul 2022 Comitetul Național de Vaccinologie (CNV) a recomandat un obiectiv de acoperire vaccinală de 70% din populația eligibilă peste 12 ani cu ponderare pe categoriile de vârstă și obiectiv de acoperire vaccinală precaut de 20% din populația de 5-11 ani.

Conform calculelor, ar rămâne de acoperit minim 28% din populația eligibilă de peste 12 ani și 20% din populația de 5-11 ani.

Pentru un total aproximativ de 12 milioane de cetățeni, ar mai trebui vaccinați aproximativ 5 milioane cu două doze pentru a atinge ținta stabilită pentru 2022. Numărul de doze necesare pentru rapelurile restante din această perioadă se adaugă la acestea pentru un total de aproximativ 10,74 milioane de doze.

Dozele de rapel ce ar trebui asigurate pentru 2022 sunt calculate pentru obiectivul de acoperire vaccinală de 70% în cazul în care va fi necesar. Calculele se regăsesc în tabelul următor.
 
 

Dacă se iau în considerare numărul de doze necesare pentru atingerea țintelor de vaccinare de 70% din populația generală și 20% din populația pediatrică 5-11 ani și asigurarea a câte o doză de rapel pentru fiecare persoană vaccinată, necesarul de vaccin în 2022 s-ar ridica la aproximativ 22,8 milioane de doze. (...)
 

Vaccinurile împotriva Covid-19 Janssen (produs de Johnson&Johnson) și Comiranty (Produs de Pfizer - BioNTech) acoperă majoritatea persoanelor nou vaccinate în ultimele luni. Necesarul suplimentar din aceste vaccinuri se ridică la aproape 13,5 milioane de doze. Conform recomandărilor Comitetului Național de Vaccinologie (CNV) de asigurare a unui stoc de rezervă de 25% pentru a acoperi anumite situați neprevăzute sau stabilirea unor măsuri care extind utilizarea certificatului verde pentru o categorie mai largă de populație (aici se recunoaște indirect că certificatul „verde” e doar certificat „de vaccinare”, n.r.), și eventuale pierderi pe parcursul campaniei de vaccinare în masă, în 2022 ar fi necesare suplimentar aproximativ 16,9 milioane de doze”, se mai arată în proiectul de hotărâre de guvern.
 
„Pentru 2023, Comitetul Național de Vaccinologie (CNV) a recomandat creșterea obiectivului de acoperire vaccinală în populația eligibilă 12+ la 90%. Estimarea numărului de doze necesare în 2023 a ținut cont de 20% din populația eligibilă 12+ ce va trebui acoperită suplimentar cu 2 doze și încă o doză suplimentară de rapel (booster) pentru cei 70% vaccinați în anii anteriori. În aceste condiții, în 2023 ar fi necesare aproximativ 18,5 milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19.
 
Cu constituirea unui stoc de rezervă de 25%, pentru 2023 ar fi necesare aproximativ 23,1 milioane de doze. În total, în 2022 și 2023 ar fi necesare suplimentar aproximativ 40 de milioane de doze, se mai arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Alte informații: „Menționăm faptul că măsurile propuse prin prezentul proiect se încadrează în categoria actelor administrative prevăzute la Art. 110 alin. (4) din Constituția României, republicată, și la art. 37 alin. (3) teza întâi din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu completările ulterioare, pentru considerentele prezentate în instrumentul de prezentare și motivare”.   

Proiectul legislativ poate fi consultat și descărcat din format PDF pe ActiveNews