ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși se afla, inițial, pe ordinea de zi a ședinței CSAT de marți, prima la care au participat membri ai Cabinetului Tudose, Planul de înzestrare a Armatei în perioada 2017 - 2026 a fost retras, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Motivul? A neglijat acordul politic pentru alocarea a 2% din PIB.

”Un document pe care nu l-am discutat, care a fost retras de pe ordinea de zi, este Planul de înzestrare a Armatei pentru 2017 - 2026. S-a constatat că documentul a neglijat acordul politic de a acorda 2% din PIB pentru Apărare pentru cel puțin un deceniu. Urmează să fie adaptat dorinței politice și să fie prezentat într-o ședință ulterioară a CSAT”, a explicat Iohannis.

Ședința CSAT a avut loc cu doar două zile înainte ca președintele Iohannis să se reîntâlnească cu liderul de la Casa Albă, în marja Summitul-ui „Inițiativei celor Trei Mări" (Baltică – Adriatică – Neagră), care va avea loc joi la Varșovia.
Consiliul Suprem de Apărare a țării a aprobat, în ședința de marți, majorarea numărului forțelor MAI și MApN care va participa la misiuni externe în anul 2018.

„A fost majorat numărul forțelor care pot fi puse la dispoziție. Avem, așadar, un număr maximal – o să revin imediat cu o explicație – de 1793 de persoane, militari și civili, care pot participa la misiuni externe din partea MApN, și un număr de 971 de persoane, atât militari, cât și civili, care pot participa din partea MAI la misiuni externe. Acestea sunt maximele. În realitate, acum nu sunt atâtea persoane angajate, și probabil nu vor fi nici în 2018, dar cu toții am văzut că situațiile se pot schimba de la o zi la alta, și vrem să fim asigurați că dispunem de o marjă confortabilă pentru a aloca, atunci când considerăm că este cazul, un număr suplimentar de oameni pentru aceste misiuni”, a declarat președintele, conform Mediafax.

Este prima reuniune a CSAT după instalarea guvernului condus de Mihai Tudose. Astfel, noii membri din componența CSAT sunt ministrul Apărării Adrian Țuțuianu, ministrul Economiei Mihai Fifor și ministrul Finanțelor Publice Ionuț Mișa.