ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernanții britanici sunt gata să renunțe la planul de a le cere oamenilor să prezinte pașapoarte de vaccinare pentru a avea acces la evenimente cu mulți participanți sau în spații închise și aglomerate, deoarece dovezile sugerează că acestea ar putea fi inutile - pe fondul scăderii ratei de infectare și a creșterii mișcărilor de protest - și ar putea genera diverse situații complicate, informează Daily Mail.

Printre argumentele aduse împotrivă, s-a menționat faptul că aplicația digitală a pașaportului de vaccinare s-ar putea să nu fie disponibilă pentru străinii din Regatul Unit și că ar constitui un obstacol discriminatoriu pentru persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale. 

„Nu se pune problema că ar fi o decizie greu de luat. Nu se va întâmpla așa ceva. Toată lumea spune că subiectul este îngropat”, a declarat duminică seara o sursă guvernamentală pentru Telegraph.

Vestea reprezintă o victorie pentru deputații conservatori, care s-au opus în mod constant acestui plan, pe motive de libertăți civile. 

Fostul lider conservator, Sir Iain Duncan Smith, a declarat pentru MailOnline că renunțarea la acest proiect a fost decizia corectă.

„Dacă pentru călătoriile în străinătate veți avea nevoie de el, acest lucru va fi din cauză că respectiva țară are această cerință. Dar cred că pentru noi, pe plan intern, ar fi creat tot felul de situații complicate”, a spus el. 

„Refuzați pe cineva la bar pentru că nu are pașaportul la el? Dar dacă l-a uitat acasă?”

„Toate aceste aspecte ridică semne de întrebare cu privire la modul în care s-ar gestiona totul. Ar fi foarte birocratic, foarte costisitor și ar putea genera niște abuzuri incredibile”.

Michael Gove, ministrul pentru Biroul Cabinetului, a sugerat săptămâna trecută în fața parlamentarilor că pașapoartele de vaccinare ar putea să nu mai fie necesare pe plan intern, după ce au fost cântărite atent costurile și beneficiile introducerii lor. 

O decizie finală urmează să fie anunțată în scurt timp.