ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un pachet de proiecte de lege privind rubla digitală își croiește în prezent drum prin Duma de Stat. Inițial prevăzută să fie adoptată până la 1 aprilie, legislația este acum așteptată să fie adoptată până la începutul lunii mai, semnalează Edward Slavsquat, pe Substack.

Treisprezece bănci rusești participă la un proiect-pilot al monedei digitale. Dacă testul va avea succes, în 3-5 ani moneda digitală a Băncii Rusiei ar putea fi utilizată pentru plăți sociale, inclusiv pentru pensii, a relatat Izvestia la sfârșitul lunii martie.

Moneda a fost comercializată publicului ca un instrument pentru a ocoli sancțiunile și a reduce corupția.
 
Activiștii și comentatorii ruși, în special din sfera mediatică patriotică/conservatoare, nu cred în această idee.

Chiar și în rândul presei pro-Putin, afirmația că rubla digitală va pune capăt risipei și escrocheriilor guvernamentale nu este luată în serios.

"Șuruburile vor fi strânse" pentru cetățenii obișnuiți, în timp ce vor exista întotdeauna lacune pentru "servitorii poporului", a declarat prezentatorul televiziunii Tsargrad TV, Iuri Pronko, în timpul unei emisiuni din 9 martie.

Două săptămâni mai târziu, Pronko a sugerat că este o iluzie să credem că rubla digitală va rămâne opțională.

"Așadar, totul este voluntar. Cu toate acestea, știm din istorie că o mare parte din ceea ce a început pe bază voluntară a devenit obligatoriu într-o perioadă foarte scurtă de timp. Povestea vaccinărilor COVID, de care nimeni nu-și mai amintește acum, este o confirmare vie a acestui lucru", a glumit jurnalistul pe 25 martie.
 
Orașele sigure

Programul "Orașe sigure" al Rusiei utilizează "soluții organizatorice, informaționale, analitice, predictive și alte soluții metodologice, tehnice și tehnologice pentru a asigura siguranța și dezvoltarea durabilă a orașelor".

Rețeaua națională de camere de supraveghere CCTV - susținută de tehnologia de recunoaștere facială - a crescut în dimensiune și sofisticare.

O simplă căutare pe Yandex a scos la iveală o avalanșă de activitate doar în ultimele două săptămâni.

Regiunea Tyumen plănuiește să adauge 378 de camere la rețeaua sa Safe City de 4 500 de camere CCTV, scria Fedpress.ru la 24 martie.

Între timp, oficialii orașului Voronej finalizează planurile pentru un "cartier ecologic", a raportat presa locală la 25 martie:

Cartierul digital va include interfoane "inteligente" cu recunoaștere facială, intrări în parcări cu recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare, supraveghere video și încărcătoare de smartphone-uri în curte.

La 28 martie, guvernul din regiunea Leningrad a anunțat că 3.013 camere de supraveghere au fost conectate la sistemul Safe City al regiunii.

Până în luna iulie, camerele de supraveghere video din instituțiile de învățământ vor fi "integrate într-un singur sistem Safe City, ceea ce va face posibilă protejarea tinerilor din Leningrad de amenințările externe", a precizat guvernul regional într-un comunicat de presă.

Regiunea Novgorod a instalat 146 de camere de supraveghere în 2022, ridicând la 700 numărul total de camere de supraveghere CCTV din programul Safe City.

"Zonele publice din Veliky Novgorod și din regiunile din regiune sunt supravegheate non-stop", se lăuda un raport al presei locale la 29 martie.

Începând cu 1 aprilie, școlile din Rostov vor fi integrate în sistemul Safe City al municipalității.

Rețeaua Safe City instalată în micuța (după standardele rusești) Republică Chuvashia monitorizează peste 1.300 de locații; camerele analizează datele în timp real cu ajutorul algoritmilor și al inteligenței artificiale. Serviciile de urgență și de utilități vor fi conectate la sistem până la sfârșitul anului 2023, a relatat Versia.ru pe 7 aprilie.

Introducerea sistemelor de identificare biometrică și de "verificare a temperaturii" în școli este, fără îndoială, cel mai îngrijorător aspect al programului Safe/Smart City.

"Ideea este că sectorul educației este transformat într-o piață pentru afacerile digitale", a declarat în octombrie Olga Chetverikova, director al Fondului de susținere a valorilor tradiționale Heritage of the Fatherland. "Și dacă ne uităm la concursurile pe care le-au anunțat: pentru dispozitive de imagistică video în Moscova - peste 2 miliarde de ruble. Un concurs pentru furnizarea de dispozitive pentru examinarea corpului-392 de milioane de ruble. Devine clar că vorbim despre afaceri, nu face absolut nimic pentru copii, nici în ceea ce privește educația, nici în ceea ce privește sănătatea, nici în ceea ce privește siguranța, dar este de mare interes pentru structurile IT comerciale."
 
Vaccinuri cu ARNm

La sfârșitul lunii septembrie, Centrul Gamaleya - presupusul loc de naștere al clonei AstraZeneca Sputnik V - a anunțat că va începe să lucreze la propriul vaccin cu ARNm.

"Tehnologia vaccinurilor cu ARNm are un avantaj foarte important: poate fi administrat cel puțin o dată pe lună", a explicat Denis Logunov, directorul adjunct al Gamaleya.

Acesta a adăugat că vaccinurile cu ARNm de la Moderna și Pfizer sunt exemple de urmat, deoarece ambele "oferă o imunitate puternică după trei sau patru vaccinări".

Ministerul Sănătății a găsit alte modalități de a crește "siguranța" și "viteza de producție" a vaccinurilor.

În octombrie, ministerul a adoptat noi reglementări care au permis aprobarea rapidă a vaccinurilor COVID "actualizate". Gamaleya, Vector și alți dezvoltatori ruși de vaccinuri trebuie doar să își testeze formulele "îmbunătățite" pe "50 de voluntari sănătoși". Pentru a contribui la accelerarea procesului, protocoalele pentru aceste "teste clinice" pot începe imediat, ocolind examinarea standard cu autoritățile de reglementare guvernamentale.

Procesul de aprobare nou și îmbunătățit va dura între 16 și 38 de zile.

Directorul Gamaleya, Alexander Gintsburg, a declarat în ianuarie că Sputnik V va trebui să fie actualizat "o dată la 9-10 luni", adăugând că echipa sa dezvoltă deja un vaccin împotriva așa-numitei tulpini "Kraken".

O lună mai târziu, Gintsburg a anunțat că noul său "vaccin" COVID pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani a trecut cu brio testele de siguranță și eficacitate.

COVID a dispărut de pe prima pagină a ziarelor din Rusia, așa că, pentru ce sunt toate acestea?

Dezvoltarea durabilă

Am prezentat recent un raport despre romantismul actual al Rusiei cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și cu agenda ESG(ENVIRONMENTAL, SOCIAL AND GOVERNANCE), dar am trecut cu vederea unele evoluții curioase.

"[Băncile [rusești] declară că vor continua să urmeze strategia ESG, în ciuda izolării din partea agențiilor occidentale de rating și de analiză care se ocupă de agenda de dezvoltare durabilă", scria Banking Review la 7 octombrie.

Din iulie 2021 până în iulie 2022, portofoliul de împrumuturi ESG al băncilor rusești s-a triplat și a ajuns la 1.200 de miliarde de ruble, a relatat publicația.

Entuziasmul susținut pentru tot ceea ce înseamnă ESG a fost exprimat într-un editorial publicat de Camera de Comerț a Rusiei în noiembrie.

La 6 aprilie, prim-vicepreședintele consiliului de administrație al Sberbank, Alexander Vedyakhin, a lăudat agenda ESG și a prezis că aceasta va "determina cum va fi viitorul planetei în următoarele decenii".

În ceea ce privește Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD): a doua etapă a foii de parcurs a Rusiei pentru implementarea ODD a început în 2023.
 
Cincizeci de orașe monoindustriale din Rusia vor participa la un proiect care va monitoriza "societatea, mediul și ecologia". Fiecare municipalitate va primi un plan adaptat pentru a contribui la realizarea utopiei preconizate de Organizația Națiunilor Unite.

Urmărirea de către Rusia a ODD-urilor a primit un mare impuls la sfârșitul lunii decembrie, când președintele rus Vladimir Putin a promulgat legea privind sistemul biometric unificat.