ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Platforma Civică ÎMPREUNĂ a depus la Ministerul Sănătății și la MAI o solicitare de anulare în parte a Ordinului 875/80/22.05.2020 prin care se impun de către Guvern măsuri privind desfășurarea slujbelor bisericești în perioada stării de alertă. Astfel, sub pretextul limitării răspândirii coronavirusului, admițând reluarea slujbelor cu public doar în aer liber, autoritățile impuneau un set de măsuri igienico-sanitare. Printre ele, se hotăra că „în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare”, ceea ce constituie o imixtiune a statului în practica liturgică a Bisericii. Aceasta deși BOR anunțase într-un comunicat că amână împărtășirea credincioșilor până la o consultare panortodoxă asupra subiectului și că respectă în rest toate măsurile de protecție specifice actualului context epidemiologic.

În acțiunea pentru „apărarea juridică a practicii liturgice milenare”, Platforma ÎMPREUNĂ informează Ministerul de Interne și cel al Sănătății că edictarea de reguli care să schimbe practica liturgică a unui cult religios nu intră nici în ipoteza „accesului” în lăcașurile de cult și nici în ipoteza „distanței minime de siguranță”.

„Acțiune pentru apărarea juridică a practicii liturgice milenare

Către
Ministrul Sănătății și Ministrul Afacerilor Interne
Ministerul Sănătății
Ministerul Afacerilor Interne

Platforma Civică ÎMPREUNĂ, prin președinte Mihai Gheorghiu, în termen legal solicităm ANULAREA în parte a Ordinului 875/80/22.05.2020 în ceea ce privește măsura dezinfectării unor obiecte de cult care, de două mii de ani, sunt folosite în practica liturgică fără a se concepe măcar idea de dezinfectare a lor, întrucât este de esența creștinismului caracterul sacru al practicii liturgice în care aceste obiecte sunt folosite.

Ordinul contestat este emis de Ministrul Sănătății și Ministrul Afacerilor Interne pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașurile de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, iar obiectul prezentei contestații privește măsura sanitară specifică prevăzută la art. II pct. 1 din anexa la Ordin, pentru argumentele mai jos expuse.

Astfel, în preambulul acestui Ordin este prevăzut faptul că este emis ”în considerarea prevederilor art. 45 și 71 din legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.

În realitate ordinul 875/80/2020 este emis cu încălcarea chiar a dispozițiilor Legii 55/2020 după cum urmează:

Potrivit art. 45 alin. 1 din Legea 55/2020 ”pe durata stării de alertă, activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite, la propunerea CNSSU și cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”, iar potrivit art 45 alin. 2 din aceeași lege ”regulile prevăzute la alin. 1 vor cuprinde măsuri privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță”.

Cu alte cuvinte, activitățile religioase puteau fi reglementate prin ordinul comun al celor doi miniștri numai în limitele prevăzute în art. 45 alin. 1 și 2 din Legea 55 /2020, respectiv doar accesul si distanța.

Cu exces de putere și cu depășirea acestor limite, ordinul contestat stabilește reguli ce cuprind și alte măsuri decât cele privind accesul în lăcașurile de cult și distanța minimă de siguranță.

Astfel, în art. 1 din Ordin se prevede că pe durata stării de alertă se aprobă regulile prevăzute în anexa care face parte integrantă din ordin, iar anexa este structurată în două părți:

I. Reguli privind accesul și desfășurarea activităților
II. Măsuri sanitare specifice care cuprind două subpuncte.

Ordinul excede grav dispoziției art. 45 alin. 2 din Legea 55/2020 atunci când intră pe practica liturgică și stabilește drept măsură sanitară specifică faptul că:

"II.1. în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.”

Aceasta presupune dezinfectarea unor obiecte de cult care, de două mii de ani, sunt folosite în practica liturgică fără a se concepe măcar idea de dezinfectare a lor întrucât este de esența creștinismului caracterul sacru al practicii liturgice în care aceste obiecte sunt folosite.

Astfel, de două mii de ani, toți creștinii se împărtășesc în comuniune din același Sfânt Potir, în biserici, în spitale ori în leprozerii .

Practica liturgică nu este o formă, ci ține de esența mărturisirii actului de credință și anume că actul împărtășirii în comun (folosindu-se aceleași sfinte obiecte) este dovada credinței înseși în Dumnezeu.

Mai mult decât atât, identitatea de creștin se exprimă numai prin raportare la săvârșirea întocmai a actului de împărtășire în comuniune, aceasta indiferent dacă, temporar ori circumstanțial, un creștin se împărtășește sau nu.

Potrivit disp. art. 53 alin 1 litera a din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, miniștrii sunt ținuți de respectarea legii și limitelor de autoritate, în atribuțiile pe care le desfășoară în ceea ce privește organizarea modului în care o lege este aplicată.

Astfel, un ordin ca cel contestat prin prezenta cerere trebuie să fie emis numai pe baza, în executarea și în limitele legii, în cazul nostru art. 45 din Legea 55/2020.

Or, edictarea de reguli care să schimbe practica liturgică a unui cult religios nu intră nici în ipoteza ”accesului” în lăcașurile de cult și nici în ipoteza ”distanței minime de siguranță”.

De altfel și art 71 din legea 55/2020 prevede în mod clar că ordinul se emite ”în vederea punerii în aplicare a măsurilor prevăzute de prezenta lege”.

Probe: Înscrisuri
În drept, art. 7 din legea 554/2004

Mihai Gheorghiu
Presedinte
Platforma Civică ÎMPREUNĂ”, se arată în acțiunea depusă la adresa ministerelor Sănătății și a celui de Interne, potrivit unei postări pe contul de Facebook al Platformei ÎMPREUNĂ.
 
Patriarhia Română a anunțat în urmă cu două săptămâni că respectă în spațiul bisericesc măsurile sanitare ordonate de Guvern pe timpul stării de alertă, dar că „modalitatea de împărtășire cu tot ce presupune ea va fi decisă exclusiv de Biserică în spiritul comuniunii și discernământului duhovnicesc”.