Platforma ÎMPREUNĂ, către MEC: Adoptarea pripită a unui nou plan-cadru pentru gimnaziu face parte din lungul șir al măsurilor destructurante pentru personalitatea, competența și identitatea culturală românească a viitorilor adulți

Platforma civică apolitică ÎMPREUNĂ a adresat Ministerului Educației și Cercetării o scrisoare deschisă prin care se opune adoptării celor patru variante de plan-cadru pentru gimnaziu, care prevăd înjumătățirea orelor pentru anumite discipline, eliminarea completă a altor materii sau renunțarea punerii de note la orele de Religie, Desen, Educație fizică, Muzică. Liderul Mihai Gheorghiu își exprimă îngrijorarea că aceste restructurări în cazul unor materii-cheie pot periclita formarea cultural-identitară a personalității elevilor și acuză lipsa de predictibilitate a reformelor inițiate periodic de minister, precum și absența unei consultări reale cu toți factorii implicați.
„Luând act de cele patru variante de plan-cadru pentru gimnaziu, „aflate pe masa de lucru” a Ministerului Educației și „obținute" de presa online, Platforma ÎMPREUNĂ se opune adoptării lor, din următoarele motive:
1. Se înjumătățesc orele de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie;
2. La unele discipline de la gimnaziu elevii vor putea primi note, iar la altele doar calificative, ca de exemplu la Religie, Desen, Educație fizică, Muzică;
3. Se elimină complet disciplinele "Consilierea și dezvoltarea personală” și "Educația tehnologică”;
4. Se elimină disciplina "Limba latină”;
5. Dispare Muzica sau Desenul dintre orele obligatorii.
Remarcăm, cu profundă îngrijorare, preocuparea constantă a M.E.C. de a diminua – cu încălcarea gravă a disp. art. 3 din Legea Educației - până la dispariție importanța disciplinelor care contribuie la formarea personalității elevului, din punct de vedere cultural și identitar (Istorie, Geografie, Limba latină, Religie, Muzică, Desen).
Reamintim și că ultima reînnoire curriculară tocmai urma să se încheie în acest an școlar (2020-2021). Vedem din nou lipsa de predictibilitate, necesară atât pentru adaptarea personalului didactic, cât și a beneficiarilor direcți și indirecți ai sistemului educațional. Modificările preconizate nu afectează, în mod simplist, doar numărul de ore, ci și profilul de formare, conținuturile educaționale, modalitățile de predare – învățare și evaluare, încadrarea cu personal, programele și manualele școlare.
În concluzie considerăm că, în contextul experimentelor actuale care se fac cu copiii noștri, care au pandemia Covid-19 drept pretext, al timpului foarte scurt rămas până la începerea noului an școlar, precum și al preconizatei campanii electorale, adoptarea pripită a unui nou plan-cadru pentru gimnaziu nu ar face parte decât din lungul șir al măsurilor pe care timpul le-a dovedit ca fiind destructurante pentru personalitatea, competența și identitatea culturală românească a viitorilor adulți. Îndemnăm conducerea Ministerului să găsească soluțiile adecvate timpului rămas până la începerea anului școlar, iar viitoarele măsuri de reformă să fie luate doar după o consultare reală – și nu on-line sau prin trimitere de formulare tipizate - cu părinții și cadrele didactice, Academia Română și alte organizații care activează în domeniu.
Așteptăm, în concluzie, invitația dvs. oficială la consultări pe marginea variantelor de plan-cadru propuse”, a scris pe Facebook Mihai Gheorghiu, Președintele Platformei ÎMPREUNĂ, în scrisoarea deschisă adresată Ministerului Educației și Cercetării.
Potrivit portalului Edupedu, Ministerul Educației este obligat ca, din 14 septembrie, să pună în aplicare legea care prevede tăierea cu până la 5 a numărului de ore pe săptămână în gimnaziu, motiv pentru care grupul ministerial de lucru a realizat 4 variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII, care prevăd tăieri de ore și eliminări de materii.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Mărturisirea lui Zelenski care pune Războiul din Ucraina sub Semnul Întrebării

Războiul Nervilor și al Dracilor în jurul Marii Lavre de la Kiev – Zelenski, între ciocan și nicovală

Când or să cadă avioanele din cauza vaccinării piloților cine o să plătească? Comandantul aeronavei aterizate de urgență pe Otopeni și-a pierdut cunoștința în timpul zborului. Dacă secundul era la toaletă azi aveam 184 de morți plus personalul TAROM
Recomandările noastre

Maestrul Ion Cristoiu și Anca Alexandrescu: Solidaritate cu ActiveNews! Sprijiniți presa independentă! - VIDEO și mesaje îmbucurătoare ale cititorilor noștri. Mulțumim din suflet tuturor!

Rafael Udriște: GENERAȚIA SFINTEI CRUCI - Crucea de lemn de la Universitate, purtată pe umeri de la Chișinău la București, este declarația de dragoste pe care generația mea o face, în fiecare zi, României

27 martie: Basarabia „se unește pentru totdeauna cu Mama sa, România”. Aproape toți cei care au votat Unirea au fost apoi vânați de bolșevici și au sfârșit în lagărele sovietice. Ei sunt Martirii Basarabiei, Martirii Unirii. Să nu-i uităm niciodată!

Virgiliu Gheorghe: Războiul văzut și războiul nevăzut
Secțiuni: Educație
Persoane: Mihai Gheorghiu
Locații: România
Subiecte: reforma educației
Organizații: Ministerul Educației Naționale Platforma civică Împreună
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)