ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O companie I.T. din Iași a reușit să câștige 300.000 de clienți cu o aplicație digitală educațională în România și are în plan să se extindă în alte 4 state europene. E vorba de platforma Adservio, un serviciu pentru școli ce include catalog electronic, teste de inteligență și de psihologie pentru orientarea în carieră, o bibliotecă gratuită în format electronic și posibilitatea încărcării online a temelor elevilor sau a observațiilor profesorilor, informează TopIași.ro

Cadrele didactice au posibilitatea să noteze în catalog abateri, recompense, note, absențe, plusuri și minusuri care se pot transforma în note, media la o disciplina fiind calculată automat. Părinții pot vedea în orice moment situația școlară a copilului lor, iar elevul poate afla probabilitatea de a fi ascultat la o materie, în funcție de notele pe care le are în raport cu ceilalți elevi. Platforma digitală ieșeană colectează informații despre copii, precum: mediul din care provin (rural sau urban), familia în care trăiesc (monoparentală, părinți plecați în străinătate), data și vârsta la care abandonează școala.
       
„În școlile unde s-a implementat Adservio, absenteismul a scăzut cu peste 60%, media notelor pe școală a crescut cu peste 1 punct, rezultate mult îmbunătățite la testările naționale, comunicarea mult îmbunătățită cu orice părinte. Oriunde ar fi în lumea asta, părinții văd foarte ușor ce fac la școală copiii lor. Cred că în 5 ani Adservio va schimba cu adevărat fața educației și va arăta că România e mult mai bună și mai eficientă decât acum”, a declarat Alexandru Holicov, directorul general al companiei care a creat Adservio

Așteptările sale pentru 2020 sunt să atingă pragul de 500.000 de utilizatori în România și să se extindă în alte state europene.

„Noi am fost printre primii din Europa care am dezvoltat o astfel de platformă. Am început în septembrie 2009 la Liceul „Vasile Alecsandri” din Iași. Deci de 11 ani încercăm să schimbăm mentalități, atât la nivelul profesorilor, cât și al părinților. Acum lucrăm cu 200 și ceva de școli, dar nu asta este cu adevărat relevant, ci faptul că avem peste 300.000 de utilizatori în România - elevi, părinți, profesori. Anul acesta ne dorim să depășim 500.000 de utilizatori la nivel național. De asemenea, împreună cu partenerul nostru strategic - TELEKOM - ne pregătim de 4 proiecte pilot în 4 țări din Europa - Ungaria, Austria, Germania și Finlanda”, adaugă directorul firmei.
         
Alexandru Holicov susține că, în fond, „implementarea platformei Adservio eficientizează toate activitățile cronofage din educație și oferă profesorilor timp pentru ceea ce contează cu adevărat, educația copiilor. Eu am 3 copii și îmi doresc foarte mult să am timp și să fiu implicat în ceea ce ține de educația lor, de asta îmi doresc foarte mult să oferim o experiență cât mai frumoasă în școală prin Adservio. Spre exemplu, acum văd de acasă ce programe face la grădiniță băiatul cel mare. Așa ceva ar trebui să fie peste tot. Eu sper ca în 5 ani peste 80% din școlile din România să folosească o platformă digitală pentru tot ce înseamnă procese la nivel de școală - notare, absențe, orar și alte informații extrem de necesare”.

Până atunci, firma din Iași obține victorii de etapă. De exemplu, conectarea integrală a instituțiilor de învățământ din Buzău.

„În septembrie 2019 am reușit să implementăm platforma Adservio la nivelul unui întreg oraș - Buzău. Am întâlnit o deschidere extraordinară în acel oraș, atât la nivel de Primărie, cât și la nivel de școli, directori de școli, profesori. Toți profesorii din cele 28 de școli din Buzău sunt dotați cu tablete 4 G, internet nelimitat, acces liber, atât la nivel de director, secretariat, profesori, elevi, chiar și la grădiniță. Sunt vreo 50 și ceva de mii de utilizatori doar în Buzău, iar orașul a făcut o cerere către Ministerul Educației prin care să piloteze 1 an platforma. Înainte să facem la nivel național, facem așa ceva la nivelul unui oraș. Așteptăm încă răspunsul Ministerului. Putem spune că Buzău este Estonia României, totul e în tip real. Am făcut și premele 5 clase digitale, ceea ce implică laptopuri superperformante pentru elevi, tablă digitală, imprimantă 3D, prin care să fascinăm elevii. Ăsta e viitorul. În școlile clasice, un director care vrea să aibă o statistică la nivel de școală trebuie să pună în mișcare foarte mulți profesori, multe hârtii, ore. Acum, prin Adservio, un director de școală poate trimite un mesaj într-o secundă către 2000 de părinți și 1000 de elevi, ceea ce înainte era imposibil”, exemplifică directorul Adservio înlesnirile aduse de această platformă digitală.

Puteți citi integral interviul cu Alexandru Holicov pe pagina web TopIași.ro .