ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PSD Liviu Pleșoianu le-a cerut lui Klaus Iohannis și Vioricăi Dăncilă să clarifice dacă dobândirea de către FDGR a calității de succesor în drepturi față de Grupul Etnic German a încălcat Tratatul de Pace de la Paris, din 1947, care prevedea măsuri împotriva organizațiilor fasciste.

„Consider că aveți datoria, față de poporul român, să vă implicați grabnic și să prezentați PUBLIC, cu celeritate, un răspuns, un punct de vedere și o soluție cu privire la următoarea problemă: Sentința civilă nr. 2790, din 28 mai 2007 (prin care este admisă cererea Forumul Democrat al Germanilor din România și se constată „calitatea de succesor în drepturi față de Grupul Etnic German”), reprezintă o încălcare a Convenției de Armistițiu din 12 septembrie 1944? Încalcă această sentință judecătorească Tratatul de Pace de la Paris din 10 februarie 1947? Încalcă această sentință Decretul – Lege nr. 485 din 7 octombrie 1944 (semnat de Regele Mihai I), prin care „Statul Român devine titularul tuturor drepturilor aparținând Grupului Etnic German, subrogându-se acestuia”, în condițiile abrogării Legii nr. 830 din 21 noiembrie 1940 pentru constituirea Grupului Etnic German din România?”, afirmă Liviu Pleșoianu în scrisoarea deschisă adresată principalilor decidenți politici.

 
Scrisoarea deschisă este adresată ministrului Justiției, Tudorel Toader, ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, premierului Viorica Dăncilă, președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, printre adresanți fiind și ÎCCJ, Procurorul General Augustin Lazăr, CSM și „nu în ultimul rând, ci chiar în primul”, Președintele României, Klaus Iohannis.

Documentul cuprinde o serie de „repere” legale, printre care Tratatul de Pace de la Paris, din 1947, potrivit căruia România a luat măsuri pentru dizolvarea tuturor organizațiilor de tip fascist.


„Conform Constituției României, Art. 11, alin. (1): „Statul român se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună-credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte”. Conform Convenției de Armistițiu din 12 septembrie 1944, art. 15: „Guvernul Român se obligă să dizolve imediat toate organizațiile pro-hitleriste de tip fascist aflate pe teritoriul românesc” (...) „nepermițând în viitor existența unor organizații de acest fel”. Conform Tratatului de Pace de la Paris din 10 februarie 1947, art. 5: „România, care, în conformitate cu Convențiunea de Armistițiu, a luat măsuri pentru dizolvarea tuturor organizațiunilor de tip fascist pe teritoriul român” (...) „nu va îngădui în viitor existența și activitatea unor organizațiuni de această natură care au drept scop lipsirea poporului de drepturile sale democratice”.

Conform Decretului – Lege nr. 485 din 7 octombrie 1944, art. 1: „Dispozițiunile legii nr.830 din 21 noiembrie 1940, pentru constituirea Grupului Etnic German, sunt și rămân abrogate. Statul Român devine pe data prezentei legi proprietar al bunurilor aparținând Grupului Etnic German din România. Prin efectul acestei legi, bunurile aparținând Grupului Etnic German sunt lovite de indisponibilitate, fără îndeplinirea vreunei formalități. Pe aceeași dată Statul Român devine titularul tuturor drepturilor aparținând Grupului Etnic German, subrogându-se acestuia. Instanțele de acte funciară vor proceda din oficiu la efectuarea înscrierilor drepturilor Statului Român ca proprietar al acestor bunuri””, potrivit sursei citate.

Senatorul PSD Liviu Pop a publicat, pe 24 august, hotărârea prin care instanța <constată calitatea de succesor în drepturi al FDGS față de Grupul Etnic German>, ca răspuns al criticilor primite după ce a catalogat Forumul German drept o „organizație nazistă”.

„Nu am nimic cu etnicii germani și respect orice minoritate din România, însă reacția unora din țară și din străinatate mă obligă să detaliez cele spuse ieri în emisiunea de la postul Antena 3. Am spus atunci că am lecturat în presa vremii despre faptul că Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu este continuatorul Grupului Etnic German (organizație fascistă). Am atașat cererea de chemare în judecată a FDGS prin care se solicita următorul lucru: <Vă rugăm să constatați calitatea de succesor în drepturi al organizației noastre față de Grupul Etnic German (Deutsche Volksgruppe)>. Atașez și hotărârea judecătorească prin care instanța admite cererea formulată de FDGS si <constată calitatea de succesor în drepturi al FDGS față de Grupul Etnic German>. Întrebare: Au făcut Primăria Sibiu (primar Klaus Werner Iohannis), Consiliul Municipal Sibiu sau FDGS apel în 15 zile la această hotărâre, așa cum spune hotărârea judecătorească că aveau dreptul?”, a scris Liviu Pop pe pagina sa de Facebook.

Senatorul PSD afirmase, cu o zi înainte, că președintele României, Klaus Iohannis, a condus o organizație care este un continuator al unui forum german nazist. Două luni mai târziu, pe 3 octombrie, membrii CNCD l-a sancționat cu avertisment pe Liviu Pop,considerând că afirmațiile acestuia constituie faptă de discriminare.