ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin o treime din producția de vin franceză, în valoare de aproape 2 miliarde de euro din vânzări, se va pierde anul acesta după ce un episod mai rar întâlnit de ger a afectat în prima săptămână a lunii aprilie numeroase podgorii și livezi de pe întreg cuprinsul Franței, informează Newstrack.ro

Valul neobișnuit de îngheț a lovit brusc după o perioadă de vreme caldă, ceea ce a agravat daunele. Căldura încurajase culturile de viță de vie și pomi fructiferi să înmugurească mai devreme decât de obicei, pentru ca apoi să înghețe, pierzând-și rodul.

Federația Națională a Uniunilor Proprietarilor Agricoli a declarat pentru AFP că este de părere că cel puțin o treime din producția franceză de vin ar fi pierdută, deoarece anumite recolte de struguri din multe regiuni viticole renumite din Franța riscă să fie decimate: Șampania, Burgundia, Valea Ronului, Valea Loarei, Bordelais sunt doar câteva exemple. Dar pierderile au survenit și în alte ramuri ale agriculturii, precum pomicultura (livezi de kiwi, caiși, meri ș.a.) și legumicultura (culturi de sfeclă, rapiță ș.a.). 

Jean-Marie Barillère, viticultor din regiunea Șampania (Champagne) și președinte al Comité National des Interprofessions des Vins (CNIV), este mult mai pesimist, spunând pentru Ouest-France.fr că înghețul a afectat 80% din podgoriile franceze și că nu-și amintește, ca vinificator, un alt episod atât de „devastator” din 1991 până în prezent. 

Vinificatorii s-au luptat de-a lungul mai multor nopți pentru a încerca să salveze producția din podgorii, încălzind câmpurile prin aprinderea a mii de focuri și torțe lângă butucii de viță de vie. Gestul lor disperat a generat imagini unice cu întunericul noapții străpuns de luminile făcliilor aprinse între butucii din podgorii.

Președintele Emmanuel Macron a postat pe Twitter o imagine a podgoriilor luminate de făclii, exprimându-și sprijinul pentru vinificatori.

„Agricultorilor noștri care, pe tot cuprinsul Franței, au luptat fără odihnă, noapte de noapte, pentru a-și proteja roadele muncii lor, doresc să le transmit întreaga susținere în această luptă. Rezistați! Suntem alături de voi și vom rămâne alături”, a scris Macron pe Twitter în după-amiaza zilei de 10 aprilie 2021.

„Aceasta este probabil cea mai mare catastrofă agricolă de la începutul secolului XXI”, a declarat ministrul francez al agriculturii, Julien Denormandie, după ce guvernul a decretat „stare de calamitate în agricultură” joi, 8 aprilie, și a promis să pună la dispoziție ajutoare financiare de urgență.

O zi mai târziu, circa 60 de deputați din circumscripțiile franceze unde se practică viticultura au lansat un apel prin care solicită mai multe ajutoare de stat.

„Cerem să se activeze toate mecanismele colective existente pentru a facilita diminuarea impactului unei pierderi a producției, precum și să se reflecteze asupra unor ajutoare suplimentare, pentru a evita dispariția unor domenii”, au scris ei pe o platformă.

Compromiterea unei părți substanțiale din viitoarea recoltă se adaugă pierderilor suferite de vinificatori la începutul pandemiei, cauzate în principal de închiderea locurilor tradiționale de consum și de suspendarea târgurilor de profil.

„Există un sentiment de deziluzie, deoarece producătorii francezi de vin au fost deja afectați puternic de blocările pandemice și de închiderile de baruri, hoteluri și restaurante. Producătorii independenți au fost puternic afectați de anularea târgurilor de vin din cauza restricțiilor”, a atras atenția Thomas Montagne, vinificator din Luberon (sudul Franței) și președinte al  Confederației Europene a Viticultorilor Independenți.