S-au scurs 10 ani de la moartea poetului Grigore Vieru, una dintre figurile de bază care au inspirat mișcarea de eliberare națională a basarabenilor. Un eveniment de comemorare a poetului a avut loc zilele trecute la Chișinău, la mormântul său.
 
La 10 ani de la trecerea în eternitate a poetului Grigore Vieru, zeci de tineri unioniști din cadrul Asociației „UNIREA-ODIP" au adus un omagiu marelui poet al neamului românesc, transmite Romanian Global News.Tinerii au depus flori la mormântul poetului de la Cimitirul Central din Chișinău și au ținut un minut de reculegere în memoria acestuia
 
La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se afla în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru a fost unul dintre fondatorii Frontului Popular și s-a aflat printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care s-a votat limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.
 
. „De 10 ani suntem mai săraci, de 10 ani suntem fără Grigore Vieru. Acest mare poet al neamului românesc, prin modestia și simplitatea sa, a promovat cele mai frumoase valori ale neamului nostru – iubirea față de mamă, față de limba română și neamul românesc. Îl vom comemora aici în fiecare an, pentru că opera Poetului nu trebuie uitată niciodată", a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA – ODIP".

Prezent la eveniment, președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a declarat că Grigore Vieru a luptat pentru reîntregirea celor două maluri de Prut. „Nu uităm de Grigore Vieru, care s-a dus prematur dintre noi, dar poezia sa, munca sa, efortul său de unitate națională este viu. Dureros, dar este voia Domnului la toate. Pe Grigore Vieru trebuie să-l ținem minte. El ne va fi stea călăuzitoare, Luceafărul", a declarat Chirtoacă.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, fostul județ Hotin, în familia de plugari români a lui Pavel și Eudochia Vieru. La sfârșitul anilor 80, Grigore Vieru se afla în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Poetul Grigore Vieru s-a stins din viață la 18 ianuarie 2009, în urma unui tragic accident rutier, în timp ce se întorcea de la comemorarea Luceafărului poeziei românești, de la Cahul, când se împlineau 159 de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews