ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, 3 august 2023, la ora 9:41 dimineața, pe adresele de email ale jurnaliștilor timișoreni a fost trimis un document nesemnat și neasumat în care apar link-uri la articole de presă despre Primărie și despre conducerea ei. În dreptul fiecărui articol este trecută mențiunea "negativ”, ”pozitiv” sau ”neutru”, informează Renașterea.
 
    
 

Conform sursei citate, documentul este trimis de pe adresa oficiala de comunicare cu presa, comunicare@primariatm.ro , dar nu este asumat, nu este semnat și nu are număr de înregistrare în circuitul intern al documentelor, așa cum prevede Regulamentul managementului documentelor din Primăria Timișoara. Mai simplu: un document "fantomă”, dar trimis pe cale oficială.

În fapt este ceea ce se numește public shaming (a face de rușine în public), o acțiune de compromitere publică a jurnaliștilor și a muncii lor, în încercarea de intimidare și de a arăta presei felul în care este monitorizată.

Trebuie spus că astfel de monitorizări fac toate instituțiile, partidele, ONG-uri și alte entități, dar ele au un caracter neoficial, de analiză și sunt EXCLUSIV de uz intern.

În urma dezvăluirilor din spațiul public despre modul discreționar și exagerat în care Primăria Timișoara cumpără bunăvoința anumitor publicații prin contracte de publicitate cu societățile primăriei, strategii de comunicare ai lui Dominic Fritz au trecut la etapa expunerii jurnaliștilor la rezultatul propriei lor munci, doar că, nota bene (!) ziariștii trebuie să vadă și calificativele pe care le acordă cei ce fac analiza mass media în primărie.

Episodul vine, întâmplător sau nu, ca urmare a unui articol dintr-o revistă centrală, în care un jurnalist apropiat primarului Dominic Fritz și USR a întocmit o listă nominală cu jurnaliști incomozi, pe motiv că au reacționat pe Facebook, la postarea unui om de afaceri, postare care i se adresa primarului Timișoarei.

Altfel spus, Primăria transmite un semnal presei și jurnaliștilor că este cu ochii pe ei. Acțiunea de tip "#văvedem” a fost intens folosită de grupurile de acțiune și presiune politică și "civică” în diverse proteste și manifestații împotriva guvernanților, din 2017 încoace.

Chiar dacă jurnalistul știe foarte bine ce a scris chiar el, cu o zi înainte, despre primar sau despre Primăria Timișoara, instituția finanțată din banii timișorenilor a ales această cale, cu valențe de poliție politică și de poliție a presei, de a arăta autorilor calificativele pe care ei le acordă articolelor.

Fără îndoială, aceasta este marea preocupare a administrației Fritz – ce scrie presa despre ea și nicidecum sutele de probleme din oraș pe care le sesisează nu doar presa, care are acest rol civic, ci le sesisează sute de cetățeni pe rețele de socializare, pe aplicația de sesizări a primăriei sau prin încercări, în mare parte nereușite, de a ajunge în audiență la primar sau la viceprimarul Ruben Lațcău, scrie Renașterea.