Poliția Română a anunțat, prin Direcția de Investigații Criminale, că doar în luna septembrie a acestui an s-au înregistrat 929 de dispariții, dintre care 537 cu minori.
 
Reamintim că zilele trecute, șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, afirma că de la 1 septembrie au fost înregistrate peste 400 de dispariții de minori și, deși multe dintre acestea sunt plecări voluntare, autoritățile le trateaza pe toate „foarte serios”.

În urma investigațiilor, căutărilor și verificărilor efectuate, în această perioadă polițiștii au soluționat 933 de cazuri, dintre care 553 au vizat dispariția minorilor (336 fete și 217 băieți), precizează comunicatul postat pe site-ul Poliției Române.

Conform sursei citate, cifra 933 reprezintă numărul situațiilor de dispariție soluționate în această perioadă, existente la nivelul Direcției de Investigații Criminale (atât dintre cele semnalate în luna septembrie, cât și dintre alte cazuri semnalate înainte de această lună).

De asemenea, cifrele reprezintă numărul disparițiilor, nu al dispăruților, întrucât o persoană poate fi semnalată dispărută de mai multe ori într-un interval de timp. Astfel, după clarificarea situației, dacă se revine cu o nouă sesizare, aceasta va fi înregistrată ca o nouă dispariție.

În 340 de cazuri, minorii găsiți sau persoanele puse sub interdicție ori cele care au nevoie de o protecție sporită au fost încredințate către familie sau aparținători.

În alte 170, care vizează majori care nu sunt de acord să se comunice detalii către familie, a fost făcută comunicarea găsirii acestora familiilor ori aparținătorilor.

235 de cazuri reprezintă reinternarea persoanelor dispărute în centre sau spitale, iar în alte 60 de situații a fost retrasă sesizarea.

Poliția Română a exemplificat cazul de la Alba-Iulia, când o femeie a sesizat Poliția, în seara de 23 septembrie, despre faptul că fiul său de 8 ani a plecat de la școală și nu s-a întors acasă. Polițiștii au demarat imediat căutările, iar copilul a fost găsit în aceeași zi, în apropierea unei terase din oraș.
 
Un alt caz este cel al fetiței de 11 ani, dispărută la data de 18 septembrie, din București, care, în urma unei ample operațiuni, a fost gasită de polițiști pe raza județului Brașov.

O altă minoră, de 16 ani, din municipiul Tîrgu Mureș, semnalată dispărută de mama sa, la data de 23 septembrie, a fost găsită. În urma verificărilor efectuate de polițiști a rezultat că fata a plecat de bunăvoie de acasă, însoțită de o femeie adultă, căreia i-a solicitat sprijinul pentru rezolvarea unor neînțelegeri din familie. Tânăra nu a fost victima vreunei infracțiuni, iar în acest moment se află în grija autorităților statului.

La data de 3 septembrie, un alt copil de 14 ani a plecat voluntar dintr-un centru din Vaslui, fără acordul supraveghetorului, fiind găsit de polițiștii de investigații criminale din Vaslui, a doua zi.

La Iași, în urma căutărilor în teren, cu ajutorul unui câine polițist de urmă, a fost depistată o altă minoră, de 11 ani, în aceeași zi în care s-a primat sesizarea (5 septembrie).

Polițiștii din Covasna au desfășurat investigații și căutări, timp de 4 zile, pentru găsirea unei minore de 14 ani, dată dispărută, la data de 4 septembrie, de un reprezentant al centrului de plasament în care aceasta se afla. La data de 7 septembrie, fata a fost găsită într-o comună din județ, nefiind victima niciunei infracțiuni.

O altă minoră de 14 ani, municipiul Galați, a fost semnalată dispărută, prin 112, de mama sa, în seara de 6 septembrie. Polițiștii din județ, împreună cu un câine de urmă, au efectuat cercetări ample în teren, în municipiu și în comune învecinate. Minora a fost găsită în dimineața zilei următoare, într-o localitate situată la 15 km de domiciliu.