ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Văzute cu sacii în căruță, la doar o săptămână de la alegerile locale, în ajunul cărora ni se spunea că îmbolnăvirile au scăzut și singura precauție e disciplina personală, autoritățile se întrec din nou în declarații apocaliptice, care converg înspre adoptarea de noi restricții, ce presupun încălcarea mai multor drepturi fundamentale.
 
Astfel, Hotărârea Nr. 47 adoptată în seara de luni de Comitetul Național pentru Situații de Urgență sub conducerea lui Nelu Tătatru, ministrul Sănătății, atentează direct la organizarea pelerinajelor de Sfânta Parascheva, de la Iași, și de Sfântul Dimitrie, ocrotitorul Bucureștilor.
 
Art. 2 prevede - din nou fără consultarea BOR -  că "Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități."
 

Chirică nu vrea pelerini din țară la Iași

La Iași, primarul reales, Mihai Chirică, a anunțat, privind pelerinajul de Sfânta Parascheva, că "vom lua măsuri pentru a preîntâmpina apariția unor grupuri (...) care vor dori să ajungă pe la raclă. Am cerut Ministerului de Interne să transmită către toate prefecturile din țară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iași”, a spus Mihai Chirica citat de Realitatea.

 
Purtătorul de Cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Părintele Constantin Sturzu, a avut în cursul serii o reacție rapidă la planurile autorităților, pe care o redăm aici
 
Declarația oficială a MMB:

"Arhiepiscopia Iașilor ia act de această decizie a autorităților. În esența ei, sărbătoarea nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași. Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere. Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște."
 
Urmează interzicerea pelerinajului de Sfântul Dimitrie

La București, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului a înaintat și ea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență o serie de propuneri menite să diminueze răspândirea coronavirusului. Printre acestea se numără unele decizii controversate, care aduc atingere unor drepturi și nevoi fundamentale, îngrădirea nefiind direct proporțională cu pericolul, ci părând a viza cu obstinație desființarea oricărei forme de comuniune umană: participarea la slujbe în aer liber sau venirea Bisericii în mijlocul comunității (cu ocazia procesiunilor); organizarea de petreceri, botezuri, nunți ș.a. în saloanele de evenimente; limitarea acestora la maximum 50 de persoane distanțate, în cadrul localurilor; închiderea interiorului restaurantelor și cafenelelor, la doar o lună după ce fuseseră redeschise; obligarea purtării măștilor în aer liber (?!) la 100 m în jurul școlilor și grădinițelor.
 
Cea care afectează direct pelerinajul de Sfântul Dimitrie: "Interzicerea organizării și desfășurării de procesiuni religioase în spații deschise precum și staționarea în apropierea lăcașurilor de cult".

Iată care sunt măsurile propuse din vârful condeiului de directoarele DSP București, dr. Oana Nicolescu și dr. Florentina Iacobi, spre aprobare prefectului Gheorghe Cojanu, numit în timpul stării de urgență din primăvara anului 2020 de Guvernul PNL:

„Având în vedere că astăzi, 05.10.2020, rata de incidență cumulată, calculată la 14 zile, în municipiul București este 1,86 , în vederea prevenirii și limitării răspândirii SARS-CoV-2, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București înaintează CMSU, spre aprobare, următoarele propuneri:

  • interzicerea organizării evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente;
  • interzicerea organizării de evenimente private în restaurante și cafenele, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 50 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare fizică;
  • obligativitatea purtării măștii de protecție în jurul unităților de învățământ pe o distanță de maxim 100 de metri;
  • interzicerea activităților cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se permit prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;
  • interzicerea organizării și desfășurării de procesiuni religioase în spații deschise precum și staționarea în apropierea lăcașurilor de cult;
  • intensificarea acțiunilor de control în transportul în comun, piețe, târguri, piscine interioare”, se arată, potrivit Financial Intelligence, într-o adresă a DSP București către Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență și prefectul Bucureștiului, care vor decide marți dacă aprobă aceste propuneri.