ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Apel din Londra a decis marți că poliția britanică utilizează ilegal recunoașterea facială automată și încalcă astfel viața privată, transmite AFP, citată de Agerpres.  

Instanța s-a pronunțat în procesul intentat de militantul pentru drepturile civile Ed Bridges, în vârstă de 37 de ani. Reclamațiile acestuia fuseseră anterior respinse de mai multe ori, iar procesul era urmărit cu atenție de cei care se opun procedurii de recunoaștere facială automată, pe motiv că încalcă viața privată și preia fără acord date cu caracter personal.

Ed Bridges a arătat că i-a fost scanată fața, la Cardiff, în Țara Galilor, de două ori: în 2017, când făcea cumpărături de Crăciun, și în 2018, cu ocazia unei manifestații. În ambele cazuri s-a folosit tehnologia automată de recunoaștere facială AFR Locate, care utilizează camere de supraveghere semnalate ca atare pentru scanarea fețelor trecătorilor. Fotografiile obținute astfel sunt comparate cu cele dintr-o „listă de supraveghere” care poate include suspecți, persoane dispărute sau care prezintă interes din alte motive.

Magistrații au apreciat marți că utilizarea recunoașterii faciale nu este suficient reglementată, însă nu s-au pronunțat împotriva procedurii în sine. În schimb, ei au decis că „prea multe sunt lăsate la aprecierea fiecărui agent de poliție” și că nu există reguli clare privind locurile unde poate fi utilizată această tehnologie, nici privind adăugarea unei persoane pe lista de supraveghere. De asemenea, Curtea a considerat că poliția galeză nu a făcut tot ce se putea pentru a verifica dacă software-ul respectiv nu are tendințe rasiste sau sexiste; conform deciziei de marți, polițiștii nu au evaluat corect impactul acestei tehnologii asupra protecției datelor cu caracter personal.

Petentul s-a declarat „încântat” de verdictul împotriva „instrumentului invaziv și discriminatoriu” de „supraveghere în masă”. La rândul său, organizația neguvernamentală Liberty, care l-a susținut, a salutat „o victorie importantă” și a cerut autorităților „să recunoască pericolele grave” ale instrumentului care ține de „distopie”.

Poliția din Țara Galilor a declarat că nu va contesta decizia judecătorească.

În Regatul Unit există un număr ridicat de camere de supraveghere - 420.000 doar la Londra -. De aceea, autoritățile pregătesc implementarea recunoașterii faciale automate, efectuând deja mai multe teste în acest sens în orașe mari precum Londra, Manchester, Liverpool și Sheffield.