ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Budapesta își dorește să continue programul de „unificare a națiunii, fără modificarea granițelor”, cu scopul „legării” vieților comunităților „rupte” de Ungaria, a declarat duminică, președintele parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, informează Hotnews.

„Ungaria dorește să continue programul de unificare a națiunii fără modificarea granițelor, astfel încât să legăm viețile comunităților rupte de ale noastre ca și cum am trăi în interiorul unei singure granițe”, a precizat Laszlo Kover.

Printre mijloacele enumerate de el prin care "națiunea ar putea fi unificata fără modicarea granitelor" se număra programele de dezvoltare economică din alte țări (printre care și România) și care sunt menite să sprijine comunitățile maghiare. 

„Dincolo de granițele Ungariei, se desfășoară și renovarea grădinițelor, a școlilor și a creșelor, care este deosebit de importantă”, a precizat președintele parlamentului ungar. 

„Pentru a stabili o relație mai strânsă cu țările vecine, s-ar putea sugera chiar ca elevii din apropierea graniței să învețe limba țării vecine că a doua limbă străină, în spiritul înțelegerii dintre națiuni”, a adăugat președintele parlamentului de la Budapesta.

Acesta a menționat că pentru realizarea proiectelor propuse se încearcă cooperarea cu statele care "au beneficiat din ciolanul de acum 100 de ani” (adică de Tratatul de la Trianon). 
„(...) Nici nu dorim să-i provocăm să-și "adâncească din nou ghearele în noi”, pentru că, sincer, ne străduim să cooperăm", a spus oficialul maghiar, subliniand relația economică intensă cu România, Slovacia și Polonia.

Tot el a declarat și că trauma deciziei de la Trianon este "pe cale de dispariție” în rândul noilor generații, motiv pentru care trebuie depuse eforturi pentru a transfera acele cunoștințe, experiențe și sentimente.

„Trebuie depuse eforturi pentru a transfera aceste cunoștințe, experiențe și sentimente. Aceasta este și miză în dezbaterea curriculumului național școlar".

Budapesta  a declarat 2020 an al coeziunii naționale, la 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

La 4 iunie 1920, Marile Puteri recunoșteau Unirea Transilvaniei cu România. Tratatul de la Trianon a fost semnat de 16 state care luptaseră de partea Antantei, pe de o parte, și de Ungaria. Documentul stabilea granițele Ungariei și recunoștea Unirea Transilvaniei cu România, așa cum fusese ea stabilită la 1 Decembrie 1918.
În schimb, în Ungaria, acest tratat este considerat  drept o tragedie, în urma căreia acest stat ar fi pierdut 71% din teritoriu. Însă părțile din teritoriu pierdute de Ungaria erau locuite de populații nemaghiare, de aceea, în regiune, acest tratatat este considerat de mulți istorici drept un act de Justiție.