ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciul de Investigații Criminale face anchetă după ce o jurnalistă maghiară de la Radio Târgu Mureș a fost amenințată cu moartea de reprezentantul unui partid extremist din Ungaria, potrivit Antena3.

Unul dintre reprezentanții Partidului Patria Noastră, Barna Bartha, ar fi spus, făcând referire la jurnalista de la Radio Târgu Mureș, Parászka Boróka, că dacă maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns.  Apoi, politicianul maghiar mai spune că este o jurnalistă teribil de inteligentă, dar că nu a văzut în viața lui un ticălos mai mare, relatează sursa citată, conform publicației Telex.
 
Nu e jurnalist și nu a fost incitare la linșaj | RFI Mobile
 
 (Bartha Barna)
 
 Caz grav de amenințare. Reprezentantul unui partid extremist din Ungaria, acuzat că ar fi vorbit la Sfântu Gheorghe despre ”spânzurarea” unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureș: ”Dacă maghiarii nu pot spânzura
 
(Parászka Boróka)

Declarațiile ar fi fost făcute la Sfântul Gheorghe, în timpul unei ședințe la care au luat parte mai mulți lideri ai partidului extremist Patria Noastră. În ultimele zile aceștia s-au aflat într-o vizită în Ținutul Secuiesc.

*Mișcarea Patria Noastră  este un partid politic maghiar de extremă dreapta fondat în 2018 de primarul din Ásotthalom și fostul vicepreședinte al Alianței Tinerilor de Dreapta, László Toroczkai, precum și alți disidenți ai formațiunii politice care au părăsit organizația după ce conducerea partidului s-a îndepărtat de politica radicală inițială.

În alegerile parlamentare din 2022, partidul a depășit pragul de 5% pentru a intra în parlament, câștigând 6 locuri și formând a doua cea mai mare coaliție din Parlamentul maghiar.

Cu toate acestea, reprezentanții Partidului Patria Noastră au transmis că nu consideră că ceea ce s-a spus este o infracțiune.

Societatea Română de Radiodifuziune a clasificat comentariile mai sus amintite drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept, declarațiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă