ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalta Curte Constituțională a României a anulat vineri alegerile prezidențiale cu miză mare, după ce serviciile de securitate au avertizat că Rusia conduce atacuri hibride „agresive” asupra țării est-europene, scrie Politico.

Decizia instanței a aruncat statul membru UE și NATO, important din punct de vedere strategic, în haos politic, aprinzând diviziunile care s-au deschis după ce un canidat de dreapta a venit de nicăieri pentru a câștiga primul tur al concursului prezidențial de acum două săptămâni.

Ultranaționalistul Călin Georgescu a beneficiat de o campanie TikTok asemănătoare cu operațiunile de influență derulate de Kremlin în Ucraina și Moldova, potrivit documentelor desecretizate ale serviciilor secrete românești.
 
Dosarele spuneau că Moscova vizează România ca stat inamic, folosind „acțiune hibridă agresivă”, o viziune susținută de Statele Unite.

Al doilea tur de scrutin urma să aibă loc duminică, iar votul începuse deja în comunitățile românești din diaspora din alte țări. Instanța a anulat complet procesul, lăsând alegătorii nedumeriți în timp ce se prezentau la urne.

Guvernul român va trebui acum să elaboreze un calendar pentru noi alegeri prezidențiale.

Într-un videoclip publicat vineri seară, Georgescu a acuzat instanța că a lansat „practic o lovitură de stat formalizată” și le-a spus susținătorilor săi să arate că sunt „curajoși” și să nu renunțe.

„Astăzi, statul român a călcat în picioare democrația”, a spus Georgescu. „Noi am scris istoria. Este timpul să arătăm că suntem un popor curajos. Democrația este atacată ... În această zi, sistemul corupt a făcut un pact cu diavolul. Eu am un singur pact - cu poporul român și cu Dumnezeu.

„Puterea stă în fiecare dintre noi, poporul român nu cedează. Fiți încrezători, fiți curajoși. Astăzi este doar începutul unei noi pagini din istoria acestei țări.”

Actualul președinte Klaus Iohannis urma să își încheie mandatul pe 21 decembrie. Însă, într-un discurs adresat națiunii vineri seara, el a anunțat că va rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către următorul președinte.

El a explicat cum rapoartele serviciilor de informații de după primul tur de scrutin au exprimat îngrijorarea că alegerile au fost influențate în mod incorect în favoarea lui Georgescu de o campanie „susținută de un stat străin de interesele României”.

Acest lucru l-a determinat să ordone ca dosarele serviciilor de informații să fie făcute publice, astfel încât românii să poată vedea cu ochii lor ce s-a întâmplat, a spus el.

„România este o țară stabilă, sigură și solidă”, a declarat Iohannis în discursul său televizat, încercând să calmeze aliații nervoși și să liniștească piețele. „Spun acest lucru pentru UE: România este și rămâne o țară sigură, solidă, pro-europeană. Spun acest lucru pentru NATO: România rămâne un aliat sigur, solid”, a spus el. „Cred că este foarte important ca noi toți să știm: România nu este în dificultate”. 

Decizia este însă extrem de controversată și riscă să fie văzută ca o înscenare a elitei politice.

Atât politicienii de dreapta, cât și reformiștii liberali din partidul Uniunea Salvați România (USR) consideră că o anulare ar fi o încercare a vechilor partide de încredere - Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL), de centru-dreapta - de a se menține la putere prin manipulări în cadrul sistemului judiciar.

Elena Lasconi, o fostă jurnalistă de televiziune liberală care urma să candideze împotriva lui Georgescu în turul doi, a fost mortificată de ceea ce ea a văzut ca o deturnare a procesului electoral.

„Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația. Dumnezeu, poporul român, adevărul și legea vor prevala și îi vor pedepsi pe cei vinovați de distrugerea democrației noastre”, a declarat ea imediat după anulare.

Nicolae Ciucă, șeful Senatului României și candidatul Partidului Național Liberal la prezidențiale în primul tur, a făcut apel la „calm, unitate și maturitate” și a declarat că susține toate eforturile necesare pentru clarificarea oricăror suspiciuni și pentru garantarea unui scrutin corect.

Decizia de a anula votul a fost „fără precedent în istoria democratică a României”, a spus el, adăugând că „situația actuală este un test dificil pentru instituțiile noastre democratice”. 

Decizia neașteptată riscă să destabilizeze România, un stat membru NATO de importanță strategică, cu 19 milioane de locuitori, situat la marginea estică a Uniunii Europene.  

Victoria șoc a lui Georgescu în primul tur, la 24 noiembrie, a provocat o consternare generală în rândul centriștilor pro-occidentali și a declanșat demonstrații în centrul Bucureștiului, cu mii de pro-europeni care au ieșit să își exprime sprijinul pentru menținerea alianțelor internaționale ale țării. 
 
 
 
Criticile aprinse ale lui Georgescu la adresa NATO și UE – și amenințarea sa de a pune capăt oricărei asistențe pentru Ucraina – au aprins temerile că România ar fi pe punctul de a se întoarce de la Occident către Moscova. 

Decizia instanței urmează dezvăluiri dramatice despre presupusa influență străină asupra concursului. La începutul acestei săptămâni, guvernul român a desecretizat dosarele de informații care sugerau cu tărie unei campanii susținute de Rusia de corupere a alegerilor. 

Documentele spun că 25.000 de conturi pro-Georgescu de pe aplicația de socializare TikTok au intrat în acțiune cu doar două săptămâni înainte de primul tur de scrutin. 

Riscul acum este ca decizia instanței să lase milioane de susținători ai lui Georgescu să se simtă furioși și lipsiți de drepturi. 

"Rușine!!! Lovitură de stat în plină desfășurare”, a spus George Simion, liderul partidului de extremă dreapta AUR, care l-a susținut pe Georgescu în turul doi. El și-a îndemnat susținătorii să nu manifesteze în stradă împotriva deciziei instanței: „Nu ieșim în stradă, nu vom fi provocați. Acest sistem trebuie să cadă democratic!”

Actualul premier social-democrat Marcel Ciolacu, care s-a prezentat și candidat la președinție, a declarat că decizia este „singura soluție justă”, după ce documentele au dezvăluit amploarea presupusei operațiuni de imixtiune. „Votul românilor a fost flagrant denaturat ca urmare a intervenției Rusiei”, a spus el. „Alegerile prezidențiale trebuie să fie repetate.”

Decizia instanței aruncă guvernul României într-o confuzie totală.

Aproape 48.000 de români din străinătate au votat deja în turul doi al alegerilor prezidențiale. Românii din străinătate au avut trei zile pentru a vota, spre deosebire de cei de acasă, care au putut vota doar duminică.
 
Alegerile din străinătate s-au deschis vineri la prânz, ora locală, înainte ca instanța să anuleze primul tur și să dispună refacerea întregii alegeri prezidențiale.

Alegerile parlamentare organizate săptămâna trecută au dat un rezultat împărțit și o coaliție formată din patru partide.

Actualul președinte Klaus Iohannis urma să-și încheie mandatul pe 21 decembrie, dar presa locală a informat că va rămâne până când următorul președinte va depune jurământul după noi alegeri.

Asta ar însemna că Iohannis va aproba un nou premier, odată ce guvernul de coaliție va propune un nume, pentru a evita o perioadă lungă fără un guvern funcțional.