ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele mai importante locuri de muncă ale Comisiei Europene vor fi în curând puse în joc din nou după alegerile europene de luna viitoare, scrie Politico, citat de mariustucă.

Ce țară va obține atotputernicul comisar comercial și va supraveghea războiul comercial iminent al UE cu China? Își vor asigura polonezii un portofoliu de apărare nou creat pentru a se înfrunta cu arhi-rivalii lor, rușii? Și cine va ajunge să controleze giganții tehnologici americani precum Apple și Google ca următorul șef al competiției din Europa?

Chiar înainte de alegerile din 6-9 iunie, sunt în desfășurare manevre pentru a ocupa locurile de vârf. 

Fiecare dintre cele 27 de țări ale UE primește o slujbă de comisar în diviziunea post-electorală extrem de politică, dar există o luptă pentru a determina cine primește ce. Comerțul și concurența sunt portofoliile cu putere autentică; cele care implică sport, educație și multilingvism sunt putin apreciate.   

Ultima dată, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut fiecărei țări să prezinte doi candidați — un bărbat și o femeie. Dacă se întoarce pentru un al doilea mandat, ne putem aștepta la același proces. 

Politico dezvaluie cine sunt candidatii menționați în cercurile politice și diplomatice.

Pentru România candidatul pentru un post de comisar ar putea fi președintele Klaus Iohannis, conform Politico

Cu al doilea mandat care se încheie în decembrie, Iohannis este în căutarea unui loc de muncă internațional de top. Dar nu este clar dacă s-ar mulțumi cu un „simplu” loc de comisar.

Comisarul actual din partea României este Adina-Ioana Vălean (Transport).

Portofoliul dorit de Iohannis nu este clar potrivit Politico dar postul de comisar responsabil cu coeziunea ar putea fi o opțiune.