ACTUALIZARE 20:00 Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că aproximativ 80.000 de angajați ai ministerului vor beneficia de majorările salariale decise după discuțiile cu sindicaliștii, care vor reprezenta un efort bugetar lunar de 13 milioane de lei.

„Urmare a discuțiilor și a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem următoarele lucruri: sporurile, indemnizațiile și alte asemenea drepturi specific stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat și care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază, salariul funcției de bază, solda funcției de bază se determină prin raportare la salariul de bază, solda de funcție, salariul de funcție acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017”, a declarat Carmen Dan, conform Mediafax.

Ministrul de Interne a mai precizat că a fost devansat devansarea termenul de acordare a salariului de merit pentru polițiști din luna august în luna aprilie.

„Fac precizarea că există un efort bugetar în ceea ce privește aceste amendamente pentru aplicarea HG nr.1 din 2017 de aproape 13 milioane de lei lunar. De aceste beneficii se vor bucura aproximativ 80.000 de angajați ai MAI”, a precizat Carmen Dan.

Știre inițială

Aproximativ 1.500 de polițiști protestează, joi, în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne, acuzând discriminările salariale în raport cu alte categorii de bugetari.


„Polițiștii trebuie să primească aceleași drepturi ca și ceilalți bugetari. Este singura noastră revendicare. Trăim o umilință greu de descris în cuvinte. Nu am crezut vreodată că vom trăi astfel de momente. Cei care ne conduc destinele trebuie să înțeleagă că și noi suntem bugetari, funcționari publici, cu statut special, iar acest statut special trebuie să se simtă și la salariu și în buzunarul polițiștilor. Lucrurile sunt foarte simple. Așa cum tuturor bugetarilor le este garantat salariul minim pe economie, 1.450 de lei, este normal, corect și firesc ca și polițiștii să primească 1.450 de lei salariu minim, salariu de funcție, de la care să se socotească toate drepturile aferente. Este o mare discriminare între polițiști și celelalte categorii bugetare”, a declarat, pentru Agerpres, Marius Bărbulescu, președintele Sindicatului Polițiștilor Mihai Viteazul.

Reprezentanții sindicatelor spun că au fost efectuate calcule în mod eronat prin introducerea unor sporuri în salarii în condițiile în care aceste sporuri ar fi trebuit plătite separat plecând de la nivelul salariului minim.

Protestatarii mai cer modificarea Statutului Polițistului și a unor prevederi dintr-un ordin din 2008 al Ministerului Afacerilor Interne privind programul de lucru și repausul săptămânal al polițiștilor.

Video: Știrile TVR