ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raed Arafat a anunțat măsurile vehiculate în ședința CNSU, care se vor aplica în România în cazul prelungirii stării de alertă

„Hotărârea CNSU de astăzi prevede unele măsuri ce țin de incidență. Avem până la 1 la mie, între 1 și 3 la mie și peste 3 la mie. Până la 1 la mie vorbim de măsurile care sunt în vigoare la acest moment. Dar la modul în care evoluează situația, acest lucru nu va mai ține mai mult de câteva zile. Vom ajunge peste tot peste 1 la mie.

Aplicarea măștii va fi obligatorie de la momentul în care se va publica ordinul comun. Este sau masca medicală simplă, sau masca chirurgicală sau masca FFP2 în spațiile deschise și în spațiile închise.

În ordinul comun vor fi prevăzute unele excepții pentru cei care au activități individuale, sportive, în care nu se poate purta mască.

Această măsură de port al măștii obligatorie devine obligatorie (sic!, n.r.) în toate spațiile deschise și închise. Pe stradă masca este obligatorie cu excepția în care ai activități individuale”, a declarat Raed Arafat, citat de Antena3. VIDEO:

Prevederi speciale pentru „infrastructura critică”: administratorii vor putea emite decizii în interiorul structurilor în care să impună și testare, și măști FFP2 în locuri aglomerate - îi deleagă Arafat în nume propriu!

„În hotărâre a apărut o prevedere pentru infrastructura critică. Această prevedere permite administratorilor să emită niște decizii în interiorul structurilor în care să impună și testare, și măști FFP2 în locuri aglomerate. Pentru infrastructura critică s-a impus o recomandare, iar pentru toți operatorii economici punem recomandarea să respecte cu strictețe regulile de sănătate publică, ca să poată continua activitatea economică în mod corect”, a continuat secretarul de stat în MAI.

Reducerea numărului de locuri la concerte, cinematografe, restaurante

„Măsurile din hotărârea CNSU mai prevăd câteva aspecte. Prevăd reducere la 30% a unor capacități de primire a persoanelor în cinematografe, concerte, etc, dincolo de 1 la mie și o altă reducere la o capacitate de 30% când se trece de 3 la mie, de exemplu restaurantele.

Ce înseamnă asta? Că s-au aplicat noi reguli pentru metri pătrați și distanță între oameni. Sunt mai multe activități care trebuie să asigure 4 metri pătrați, dar asta înseamnă nu doar 4 metri pătrați, ci și distanță de 2 metri între persoane.

La restaurant și terasă, doar pe bază de certificat Covid. Chiar și în aer liber!

La restaurante, după 3 la mie, se va scădea la 30% accesul și bineînțeles accesul în aceste zone se face cum este și acum, pe certificat, vaccinat, trecut prin boală sau cu test. Testele care se admit sunt PCR 72 de ore, test antigen 48 de ore. Certificatul este valabil și la terase, asta vreau să subliniez ”, a mai spus Raed Arafat. 

Elevii nu vor primi teste în această săptămână

„Mai este un anunț pe care vreau să îl fac. Din păcate am fost anunțați, pe 5 decembrie, de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate că achiziția privind testele de salivă pentru școli a fost contestată de una din firmele participante. Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe”, spune Arafat.

El precizează că IGSU nu va putea semna săptămâna asta contractele subsecvente, până se pronunță CNSC.

„Sperăm că avem decizia cu celeritate. Sunt oferte, sunt companii care au promis că vor aduce teste. (...) Din păcate (elevii se vor testa zilele următoare - n.r.), doar dacă unele școli au stocuri”, a concluzionat Arafat, trasând - chiar și numai aspirațional - ordine către puterea judecătorească. 

Numărul zilelor de carantinare-izolare va fi redus, dar în mod diferit pentru nevaccinați versus vaccinați 

„Urmează să se facă o modificare la decizia CNSU pe perioada de carantinare și pe perioada de izolare. Înțelegerea pe care o avem la acest moment și urmează ca astăzi sau mâine cel târziu să emitem o hotărâre a CNSU, după cum decide premierul. Aici vorbim de reducerea perioadei de carantinare și de izolare. Și e posibil să fie diferențiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală și persoanele care sunt. Ideea este să mergem pe o reducere a perioadei de carantinare și de izolare. Zilele exacte o să le vedeți când vom anunța hotărârea CNSU”, a mai spus Arafat. 

Decalararea programului de lucru

„Mai sunt două chestiuni pe care le subliniez. Decalarea programului, care este menționat și care prevede decalarea între 7.30 și 10.30 în două sosiri la lucru și astfel reducem impactul pe transportul în comun sau lucrul în schimburi și în ture. Acestea sunt recomandări la care insistăm foarte mult!”, a conchis Arafat.  
Rafila consideră că restricționarea cetățenilor ajută economia
 
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD) a salutat noile măsuri luate de CNSU, opinând că acestea „sunt luate în scopul funcționării economiei”. Cu alte cuvinte, bate-vom forța de muncă și vom salva economia care se bazează pe aceasta. 

„Am făcut tot ceea ce a fost posibil încât să asigurăm creșterea accesului la testare. Am definitivat cu CNAS forma contractului care va permite plata rapidă către medicii de familie a serviciilor legate de testare. Ele vor fi sub forma unui act adițional la cel de vaccinare, pentru medicii de familie care vaccinează, sau unul separat în cazul în care mediicii de familie nu optează pentru serviciul de vaccinare.

Am avut ieri și o teleconferință cu Direcțiile de Sănătate Publică, cu spitalele din România care pot asigura asistență medicală, și pentru pacienții COVID, dar și pacienții non-COVID, pentru pacienții cu boli cronice. Am identificat deja o listă de 160 de centre de evaluare ambulatorie a pacienților cu forme medii de boală. Venim și cu criteriile de tipuri de pacienți pe care îi direcționăm către aceste centre curând. (...) O să facem și o hartă interactivă cu toate aceste centre săptămâna viitoare.

Un lucru la fel de important este legat de furnizarea de medicații antivirale inovative. Ieri, comisia de boli infecțioase, după multiple întâlniri, a definitivat o estimare necesară de medicație antivirală. Astăzi deja emitem autorizațiile pentru nevoi speciale pentru cele două medicamente inovative.

De ele vor beneficia pacienții aflați la risc cu comorbidități, care în cazul infecției vor primi aceste antivirale încă din primele zile de boală. Ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate, pentru că medicația antivirală trebuie utilizată cu prudență și numai după un anumit algoritm de investigații care se adresează pacienților care îl pot primi, pentru că medicația antivirală este o medicație cu un grad de toxicitate destul de important.

Am discutat despre capacitatea de spitalizare la nivelul spitalelor din întreaga țară și legat de acea structură de coordonare la nivel județean, care să poată să ducă la îndrumarea pacienților cu alte patologii sau infectați COVID către spitalele din fiecare județ sau din județele învecinate, încât să nu mai revenim la situația în care am fost în anul trecut sau acum doi ani, când pacienți cu boli cronice au avut acces limitat la servicii medicale.

Toate aceste măsuri pe care le luăm la momentul de față (...) sunt luate în scopul menținerii cât mai îndelungate a funcționării societății noastre, a funcționării economiei României. Avem nevoie de participare și de solidaritate din partea populației pentru ca aceste măsuri să fie într-adevăr eficiente. De asemenea, un lucru care pe foarte multă lume preocupă și mă preocupă și pe mine în mod special este de menținere cât mai mult posibil, fără consecințe asupra sănătății publice, menținerea școlilor deschise”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), citat de Antena 3