ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul Poloniei în Israel a fost rechemat până la noi ordine, a anunțat luni ministerul de externe, într-un nou semn al deteriorării relațiilor dintre cele două țări după ce Varșovia a introdus o lege care afectează restituirea proprietăților din al Doilea Război Mondial, potrivit surselor Reuters.

Sâmbătă, președintele Poloniei a semnat un proiect de lege care stabilește limite privind capacitatea evreilor de a recupera proprietățile confiscate de ocupanții germani naziști și reținute de guvernanții comuniști postbelici, introducând în lege reglementări pe care ministrul israelian de externe Yair Lapid le-a catalogat drept "antisemite și imorale".

Lapid a declarat că șeful ambasadei Israelului la Varșovia a fost rechemat imediat.

"Ca răspuns la recentele acțiuni nejustificate ale Statului Israel... Ministerul Afacerilor Externe informează că ambasadorul polonez în Israel va rămâne în țară (Polonia) până la noi ordine", a precizat Ministerul de Externe într-o declarație.

Într-o postare pe Facebook, duminică, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că a decis să asigure transportul în siguranță înapoi în Polonia pentru copiii ambasadorului Marek Magierowski, pe fondul a ceea ce el a numit "o creștere a urii față de Polonia și polonezi" în Israel.

Ca răspuns, Ministerul israelian de Externe a trimis o declarație a lui Lapid, publicată inițial duminică, în care acesta a spus: "Nu ne temem de amenințările antisemite și nu avem nicio intenție de a închide ochii la comportamentul rușinos al guvernului polonez antidemocratic".

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, Polonia găzduia una dintre cele mai mari comunități evreiești din lume, dar aceasta a fost aproape în întregime exterminată de germanii naziști. Foștii proprietari evrei și descendenții acestora au făcut campanie pentru a obține despăgubiri.

Până în prezent, evreii expatriați sau descendenții lor puteau să reclame faptul că o proprietate a fost confiscată ilegal și să ceară restituirea acesteia, dar oficialii polonezi au susținut că acest lucru a provocat incertitudine în ceea ce privește proprietatea.

În 2015, Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis că ar trebui să existe termene specifice după care deciziile administrative privind titlurile de proprietate nu mai pot fi contestate. Modificările aduse legii au fost adoptate de parlamentul polonez săptămâna trecută.

Proiectul de lege stabilește o limită de 30 de ani pentru cererile de restituire.