ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul Poloniei discută miercuri un proiect de lege care ar îngreuna recuperarea de către evrei a proprietăților confiscate pe teritoriul Poloniei de Germania nazistă și păstrate de regimul comunist după Al Doilea Război Mondial, potrivit agenției Reuters, citate de Știri pe Surse.

Polonia avea una dintre cele mai mari comunități de evrei din lume, până când aceasta a fost distrusă aprope în totalitate de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează News.ro. Polonia însăși a fost ocupată și dezmembrată de armata nazistă și de Armata Roșie.

După căderea comunismului în 1989, foștii proprietari evrei și urmașii acestora au făcut demersuri pentru obținerea de compensații, având în vedere că Polonia este singura țară din UE care nu a legiferat restituirea proprietăților, în ciuda presiunilor internaționale în acest sens.

În 2015, Curtea Constituțională a Poloniei a decis că trebuie să existe un termen stabilit, dincolo de care deciziile administrative defectuoase nu mai pot fi atacate (în mod similar cu prescrierea infracțiunilor de drept comun).

În martie, o comisie parlamentară a propus un proiect de lege pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri, cu termene cuprinse între 10-30 de ani.

Criticii afirmă că o asemenea abordare ar pune un termen-limită cererilor de restituire.

„Înțelegem că acest proiect de lege ar face ca restituirea sau despăgubirea pentru proprietățile confiscate în timpul Holocaustului sau din perioada comunistă să nu mai aibă loc pentru un mare procent dintre solicitări”, a transmis Bix Aliu, însărcinatul cu afaceri american, într-o scrisoare adresată președintelui Parlamentului Poloniei, potrivit cotidianului Dziennik Gazeta Prawna.

Biroul de presă al Parlamentului a confirmat că a primit o astfel de scrisoare, dar nu a dat publicității textul. Ambasada SUA nu a comentat.

Organizația Mondială pentru Restituirea Proprietăților Evreiești, care s-a opus proiectului de lege, a declarat că „nu ar trebui impuse în 2021 condiții legale noi, insurmontabile, care să facă imposibilă recuperarea ... proprietății sau primirea doar a unei compensații”.

Barbara Bartus, unul dintre autorii proiectului de lege, a atras atenția că parlamentul trebuie să implementeze decizia Curții Constituționale. Ea a detaliat că noile termene se vor aplica numai procedurilor administrative și nu proceselor civile, recunoscând că, totuși, contestarea deciziilor administrative a stat adesea la baza cererilor de despăgubire.

„Au trecut peste 30 de ani (de când Polonia este) o țară liberă și cred ... dacă cineva trebuia să rezolve unele probleme foarte vechi în procedurile administrative ... a avut 30 de ani pentru a face acest lucru”, a declarat parlamentara Barbara Bartus pentru Reuters.

Agenția de știri a trimis întrebări pe această temă Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, care nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii până la data publicării știrii.