ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rebeliune contra lockdown-ului: polonezii din „capitala de iarnă” intenționează să redeschidă sute de afaceri

Polonezii din orașul montan Zakopane, „capitala de iarnă” a Poloniei, protestează contra lockdown-ului, sute de afaceri anunțând că se vor redeschide în pofida restricțiilor impuse de guvern, informează Breitbart.

Sebastian Pitoń, care s-a remarcat ca lider al mișcării „Górlaskie Veto” — veto-ul muntenilor — era cunoscut înainte ca un arhitect ale cărui proiecte inspirate din ficțiunile lui Tolkien au ajuns să facă subiectul unui articol Snopes - un site de „verificare a faptelor” -, deoarece unii oameni aveau îndoieli dacă imaginile virale cu construcțiile lui tradiționale, frumoase, deși excentrice, sunt reale. 

Acum a devenit un personaj exotic în presa internațională, ținând conferințe de presă îmbrăcat în portul tradițional al oamenilor de la munte din sudul Poloniei, în calitate de purtător de cuvânt ad-hoc al celor aproximativ 200 de întreprinderi care au promis să „pună capăt acestei nebunii”.

Pitoń, care este de părere că lockdown-urile „distrug Polonia și spiritul polonez” și vor „distruge clasa de mijloc, întreprinderile mici și mijlocii și vor ucide câteva sute de oameni pe zi” dacă se prelungesc, afirmă că antreprenorii pe care îi reprezintă „sunt atât de hotărâți pentru că își dau seama că nu vor mai supraviețui încă o lună - deci nu au de ales.”

Zakopane depinde într-o măsură considerabilă de turism și în special de sezonul de schi, prin urmare a fost grav afectat de restricțiile împotriva coronavirusului.

„Aceasta este ultima noastră șansă de a ne opune politicii guvernului, care ne ruinează,” a spus Pitoń, invitându-l pe însuși președintele Poloniei, Andrzej Duda, să meargă în munții Tatra într-o excursie la schi, spunând că ar putea deveni un Cazimir al zilelor noastre - făcând referire la un legendar conducător polonez rămas în istorie cu supranumele de „Restauratorul”, pentru că s-a întors din exil ca să reunească o mare parte din regatul său în urmă cu o mie de ani.

Deși guvernul a promis să le acorde muntenilor afectați de închideri un ajutor de 1 miliard de zloți (14.01.2021: 1 PLN = 1,0735 RON - n. red.), Pitoń a caracterizat finanțarea guvernului drept „resturi” cu care încearcă să-i mituiască pe oameni cu propriii lor bani.

„Sper ca demersul nostru... să convingă întreaga Europă centrală să coboare din acest tren al nebuniei ce se îndreaptă spre distrugere,” a spus rebelul contra lockdown.

Patronii de restaurante din Italia anunță că vineri e ziua în care „ei deschid” cu sau fără voie de la guvern

Patronii de restaurante din Italia au anunțat pe social media că de vineri își vor redeschide localurile indiferent dacă guvernul va prelungi sau nu restricțiile. Sub hastagul #IoApro (Eu deschid), mulți dintre ei spun că nu vor mai aștepta aprobarea autorităților pentru a-și relua activitatea, grav afectată de înăsprirea măsurilor în perioada sărbătorilor. „Răbdarea noastră are limite, vom redeschide!”, spun ospătarii, potrivit Smart Radio.

Ei precizează că deocamdată nu se revoltă și împotriva restricției de circulație dintre orele 22:00 și 5:00, atât de contestată pe timp de vară-toamnă, când zilele sunt mai lungi. De asemenea, demersul lor nu este unul de negare a pandemiei, aceștia promițând că respectă regulile sanitare de bază, dar nu și închiderea. Ei spun că vor avea gel, măști și vor păstra distanța între mese. Dar toți amintesc dorința lor de a munci și nevoia de a plăti chiriile, facturile și angajații. În concluzie, începând de vineri, restaurantele vor fi deschise „de la micul dejun până la cină”.

Vineri, 15 ianuarie 2021, expiră decretul dat la începutul lunii decembrie, care consfințea înăsprirea restricțiilor înainte, în timpul și după sărbătorile de iarnă. Tot începând de vineri ar urma ca guvernul italian să anunțe noi reglementări, pe care partea activă a societății le-ar dori diminuate sau adaptate nevoilor din economie. Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a declarat că „epidemia se află acum într-o fază de expansiune”, lăsând să se înțeleagă că restricțiile vor fi prelungite. În acest caz, restaurantele ar trebui să continue să funcționeze fără clienți ad-hoc, servind mâncarea la pachet sau prin livrare la domiciliu.

Cu toate acestea, proprietarii din „industria ospitalității”, care și-au văzut afacerile aproape închise în perioada care ar fi trebuit să fie cea mai profitabilă din an nu sunt dispuși să mai accepte în continuare acest regim prescris de „autoritățile” tehnico-medicale. Ei anunță că, indiferent de cum vor fi anunțate noile restricții de către guvern, localurile se vor deschide vineri, când expiră vechile măsuri. Cinematografele, teatrele, sălile de sport și alte instituții ar putea contesta și ele reglementările pandemice.