ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Victor Ponta a vorbit luni despre proiectul moscheii care ar urma să fie construită în Bucureşti. Acesta a precizat că este vorba de punerea în aplicare a unei înţelegeri între statul român şi statul turc, înţelegere discutată inclusiv de fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Fostul preşedinte al României, domnul Traian Băsescu, a negociat un lucru bun pentru România (...), şi anume statul turc dă un teren pe care l-au şi identificat pentru o biserică românească sau un loc pentru pelerinii români, iar statul român dă un loc în care să se construiască (o moschee - n.r.), dar nu dă Turciei, ci dă comunităţii musulmane din România (...). Deci, un acord între două state, două state care au un parteneriat strategic. (...). Eu nu am făcut decât să pun în aplicare o înţelegere între statul român şi statul turc, înţelegere discutată de fostul preşedinte Traian Băsescu, rediscutată de actualul preşedinte şi care mi se pare o înţelegere bună pentru România", a spus Ponta la Antena 3.

"Cred că domnul Băsescu, în stilul bine cunoscut, nu avea nicio problemă nici cu moscheea, nici cu Turcia, nici cu nimic, dar fiind un pic ignorat de lume, aţi văzut că el în fiecare zi mai ceartă pe cineva (...) ca să vorbiţi despre el, însă într-un mod iresponsabil (...) şi anume lovind în chestiuni pe care chiar el le-a făcut şi, culmea, le-a făcut bine pentru România", a mai spus Ponta, referitor la declaraţiile lui Traian Băsescu pe acest subiect.

Întrebat despre evoluţia acestei înţelegeri, Ponta a declarat că nu ştie cum va evolua: 

"Acuma, nu ştiu cum evoluează, pentru că în urma scandalului s-ar putea să cadă (...) Statul român nu dă niciun leu, oferă un teren acolo unde a oferit şi pentru alte organizaţii (...). Se dă un teren, în Bucureşti, fără niciun fel de bani, iar statul turc, la Istanbul, pune la dispoziţia statului român, pentru Patriarhia română, un teren, iar acolo urmează să construim biserică, loc pentru pelerini, un lucru care, din punctul meu de vedere, este extrem de civilizat şi de european", a mai spus Ponta.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni, că de 14 ani sunt discuţii România - Turcia privind construcţia unei moschei la Bucureşti simultan cu ridicarea unei biserici ortodoxe la Istanbul care să poarte numele "Constantin Brâncovanu", dar singurul care "a cedat" a fost premierul Ponta.

"De peste 14 ani se poartă o discuţie la nivel bilateral între România şi Turcia, care vizează construcţia unei geamii sau moschei la Bucureşti simultan cu construcţia unei biserici ortodoxe la Istanbul, care să se numească «Biserica Constantin Brâncoveanu». Nimeni n-a îndrăznit până acum să cedeze la această paritate. Se pare că singurul care s-a găsit să cedeze este premierul ViVictor Ponta a spus Traian Băsescu, la plecarea de la sediul PMP.

Fostul preşedinte a precizat că un astfel de proiect trebuia pus în aplicare când partea română primea terenul la Istanbul.

"Aţi văzut vreun teren la Istanbul pentru construcţia unei biserici care să se numească «Constantin Brâncoveanu»? Nu", a mai spus Traian Băsescu.