ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Rusia, nu există nicio grabă la vaccinare. Departe de cozile de așteptare și de goana mondială după vaccinuri împotriva Covidului, rușii sunt reticenți în a se imuniza, neîncrezători în produs și în autoritățile care l-au dezvoltat. În Piața Roșie, moscoviții se pot vaccina gratuit și fără programare în magazine de lux, precum și în multe centre comerciale și parcuri, informează Capital.fr.

Acesta este paradoxul rusesc: președintele Vladimir Putin a anunțat cu mare ardoare primul vaccin, Sputnik V, în august 2020. De atunci, eficacitatea sa a fost recunoscută de respectata revistă medicală The Lancet, precum și de multe țări străine. Însă, potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul independent Levada, peste 60% dintre rușii chestionați nu intenționează să se vaccineze.

În centrul Moscovei, mulți trecători se află pe această linie. Natalia Yevtushenko, 55 de ani, profesoară de yoga și pensionară după o carieră în sectorul medical, recunoaște că "cu siguranță, virusul poate afecta grav un sistem imunitar slab. Ea însăși a avutCovid-19. "Dar vaccinul (...) este o substanță străină pe care organismul o poate respinge și rezultatul poate fi și mai rău", spune ea.

Davlatmo Kadamshoeva, o studentă în vârstă de 23 de ani, studentă la relații internaționale, spune că "este nevoie de mult mai mult de un an pentru a testa complet un vaccin. "Cine știe dacă (vaccinul) funcționează?", se întreabă și Dmitri Ionov, 20 de ani, student la informatică, preferând să fie "100% sigur" înainte de a se vaccina.

După luni de zile de campanie de vaccinare în surdină, în ciuda ridicării majorității restricțiilor sanitare, autoritățile sunt alarmate, deoarece un nou val de infecții pare a fi aproape. "Nu este doar o chestiune de vaccin, este cel mai fiabil și mai sigur vaccin din lume", a declarat miercuri Vladimir Putin, în cadrul mai multor întâlniri. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a exclamat : "Oamenii continuă să moară și nu vor să fie vaccinați!

Aproximativ 11 milioane de persoane au primit cele două doze de vaccin din peste 146 de milioane de ruși. Pentru a-i tenta pe cei recalcitranți, autoritățile oferă înghețată și alte cadouri. Sau 1.000 de ruble (11 euro) pentru pensionari. Pentru că Vladimir Putin a stabilit obiectivul: imunitate colectivă în toamnă.

Rusia este una dintre țările cele mai afectate de pandemie, cu aproximativ 250.000 de decese legate de virus la sfârșitul lunii martie, potrivit agenției de statistică Rosstat, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul bilanțului prezentat de guvern în contabilitatea sa zilnică. Sociologul Alexei Levinson de la Levada spune că rușii pur și simplu nu cred că "vaccinul a trecut toate testele" și se tem de posibile "efecte secundare", subestimând riscurile bolii.

Mulți ruși, scorojiți de decenii de propagandă sovietică și apoi rusă, consideră că "obiectivele politice" ale Kremlinului, care a dorit să anunțe mai întâi un vaccin, "sunt mai valoroase decât sănătatea publică", spune el. Mai ales că, în vara anului 2020, riscurile pentru sănătate au fost "ignorate în mod flagrant pentru a organiza votul asupra amendamentelor la Constituție", permițându-i lui Vladimir Putin să rămână președinte până în 2036.

"Lipsa de încredere în autorități și în sectorul medical, care a fost spulberată de reformele" din anii 2000, precum și lipsa de încredere în statisticile privind mortalitatea au alimentat această respingere, consideră sociologul.

Ca urmare, "dozele (de Sputnik V) sunt suficiente, dar nu sunt folosite. Sunt în depozite", spune Anton Gopka, un investitor în biotehnologie. El a spus că ar trebui "intensificată" campania de marketing și impuse restricții "celor care nu au fost vaccinați". Rusia spune că a dezvoltat trei vaccinuri. Sputnik V este cel mai utilizat și singurul care a cerut aprobarea străină.