ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Portretul eroic al generalului-locotenent Sir Thomas Picton, al cărui ultim cuvânt a fost "La atac!" la Waterloo - este scos din muzeul național din Țara Galilor pentru că a deținut și executat sclavi, potrivit Daily Mail.

Prezentatorul BBC, Huw Edwards, a criticat astăzi "cenzurarea" istoriei, după ce poza lui Thomas Picton, care a murit în bătălia de la Waterloo, a fost retrasă din muzeul național din Țara Galilor.

Portretul "eroic" al generalului-locotenent Sir Thomas Picton a fost expus la muzeul din Cardiff timp de 100 de ani, dar acum va fi trimis la depozitele sale după ce a fost reevaluat în lumina mișcării Black Lives Matter. 

Reacționând la această veste, prezentatorul News At Ten a scris pe Twitter: 'În calitate de jurnalist, mă simt neliniștit de acest element de ''cenzură'' a istoriei. Nu ar trebui ca Picton să rămână expus pentru a reaminti Țării Galilor de un aspect al trecutului său - indiferent cât de rușinos ar fi?''. 
 
 
Today, BBC presenter and Welshman Huw Edwards said he was 'uncomfortable' about the decision to remove the portrait

Picton este cunoscut pentru tratamentul crud aplicat sclavilor săi, inclusiv pentru că a executat o duzină de sclavi și i-a torturat și mutilat pe alții. 

Se știe că s-a folosit de comerțul cu sclavi pentru a-și construi o avere considerabilă și, în 1806, a fost găsit vinovat și de torturarea Luisei Calderon, o fată de 14 ani de rasă mixtă, în timpul guvernării sale în Trinidad. 

Portretul va fi înlocuit de Hedger și Ditcher: Portretul lui William Lloyd, care a fost pictat de Albert Houthuesen.

Curatorii au dat artiștilor o comandă de 12.000 de lire sterline pentru a produce noi lucrări de artă care să "reinterpreteze" viața lui Picton, povestind-o din perspectiva victimelor sale.
 
Când aceste noi lucrări vor fi finalizate, un comitet va decide dacă Picton poate fi repus în scenă ca parte a unei noi expoziții. 

În ciuda faptului că a fost un erou de război, Picton a fost cunoscut și sub numele de "Tiranul din Trinidad" și a executat zeci de sclavi în timp ce era guvernator al insulei.

Muzeul Național din Țara Galilor spune că noile comisii vor reda povestea lui Picton din perspectiva vieților pe care le-a afectat.

Directorul colecțiilor muzeului, Kath Davies, a declarat:
 
"Întotdeauna am recunoscut că istoria lui Picton este dificilă, complexă și controversată și am vrut să lucrăm cu tinerii pentru ca ei să decidă cum vor să reflecteze asupra acestei istorii și cum vor să interpreteze acest portret”.
 
The 'heroic' portrait of lieutenant general Sir Thomas Picton (pictured) will not be displayed again at the Welsh national museum until it is 'reinterpreted'