ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus luni o nouă Hotărâre prin care sunt impuse restricții suplimentare sub pretextul pandemiei. Astfel, după ce juriștii Guvernului au omis această propunere venită în precedenta Hotărâre CNSU, Raed Arafat reia cererea ca și în mall-uri să aibă acces doar persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, cu unele excepții. Persoanele cu test negativ nu sunt exceptate, deși pașaportul de vaccinare european le consideră egale în privilegii cu celelalte două categorii. În același timp, Poșta Română contestă propunerile aberante ale lui Arafat, care ar fi dus la interdicția pensionarilor de a-și ridica pensiile

„Accesul în incintele operatorilor economici care au ca obiect de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile, cu excepția unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor”, este propunerea CNSU, citată de Antena 3.

O altă propunere vizează „exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public, aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid și a următoarelor categorii:

a) participanții în cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine și siguranță publică;
b) participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale sau administrativ-jurisdicționale;
c) persoanele care necesită acces la servicii medicale și prestații sociale;
d) persoanele care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului”.

Totodată se propune exceptarea de la măsura de interzicere a accesului în centrele și parcurile comerciale aplicabilă persoanelor care nu fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile pentru cei care se deplasează la serviciile publice comunitare ce funcționează în cadrul acestora, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic, dar și pentru cei care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării vaccinului. 

Una dintre măsurile care nu au fost clar explicate prevede limitarea accesului în oficiile Poștei Române, care este o companie de stat. Pe site-ul Poșta-Română.ro scria luni, 25 octombrie, că „Poșta Română permite accesul tuturor clienților săi în oficiile poștale, fără a solicita Certificatul verde”. 

Pe de altă parte, secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a anunțat, în cadrul conferinței de presă de la finalul ședinței de guvern de luni, 25 octombrie, câteva excepții de la condiționarea accesului în instituții publice de prezentarea certificatului Covid: „pensionarii care trebuie să ridice pensia nu vor avea restricție să intre să ridice pensia” și „cei care merg pentru prestații sociale - alocații de copil, etc. - pot să intre să ridice aceste prestații”, de unde rezultă că ceilalți clienți ai Poștei Române nu vor beneficia de aceeași libertate.
 
Ori răspândește Arafat știri false, ori Poșta Română va trebui să-și actualizeze marți comunicatul dat luni. VIDEO (DUPĂ MIN. 9:00): 


„Pe partea de justiție sunt excepțiile necesare astfel încât actul de justiție și de ordine publică să poată să continue normal, fără să fie afectat de măsurile respective. 

În rest, intrarea în clădirile publice pentru angajați la acest moment, până va trece legea (din Parlament, n.r.), nu este controlată de certificatul verde, dar pentru alte persoane care intră în acea clădire este controlat de certificatul verde complet, adică inclusiv testarea: poate să fie trecut prin boală, vaccinat sau testat. 

La fel, în entitățile private unde sunt peste 50 de persoane. Restul prevederilor cu reducerea cu peste 50% și cu telemunca sau cu fazarea sosirii la locul de muncă și lucrul în schimburi, asta rămâne valabil. Deci, cam astea sunt modificările care au fost aduse astăzi”, a mai spus Raed Arafat. 
 
Reamintim că guvernul demis, inclusiv structurile sale, printre care MAI și CNSU, nu pot emite în această perioadă hotărâri extraordinare, care să încalce drepturile și libertățile garantate de Constituția României, după cum a explicat avocatul Gheorghe Piperea la scurt timp după moțiunea de cenzură