ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania Națională Poșta Română SA se pregătește să concedieze minimum 21% din personalul funcțional-administrativ și cel de conducere va fi concediat. Nu vor fi afectați angajații care lucrează în teren (factorii poștali ș.a.).

Într-o adresă semnată de directorul general Horia Grigorescu se precizează că, până la data de 26 februarie 2021, șefii din Poșta Română vor face o analiză a activității desfășurate în fiecare structură condusă, după care vor înainta Departamentului de Resurse Umane o listă cuprinzând atât posturile vacante, cât și posturile propuse spre desființare. 

„În vederea optimizării organizatorice și redresării/eficientizării aspectelor economice precizate mai sus, numărul de posturi ocupate, din cele două categorii indicate, pe care le veți propune spre desființare va reprezenta un minim de 21% din numărul total de posturi ocupate de către personalul funcțional-administrativ și cel de conducere, aferent structurii pe care o conduceți/coordonați”, se precizează în documentul semnat către directorul general Horia Grigorescu și trimis șefilor din Poșta Română, citat de Bugetul.ro

Potrivit Știri pe Surse, directorul Poștei Române, Horia Grigorescu, susține că nu vor fi concediați lucrătorii poștali din teren, ci numai angajați de la birouri. Un lucru nu foarte îmbucurător pentru clienți, având în vedere cozile interminabile de la oficiile poștale, care lucrau deja cu personal redus în ultimii ani, precum și concurența din ce în ce mai acerbă pe piața coletăriei, din partea firmelor private de curierat. 

„In acest moment, ca parte integranta a strategiei de dezvoltare pentru perioada 2020-2024, analizam inclusiv componenta resursei umane. Astfel, avand in vedere procesele investitionale in valoare de 200 de milioane de lei - sursa de finantare obtinuta in anul 2020, care vizeaza modernizare Postei Romane (centrul de tranzit Cluj și Bucuresti Nord, informatizarea si digitalizarea activitatilor din cadrul companiei - cu precadere in zona administrativa), un pas si o consecinta fireasca vizeaza optimizarea fluxurilor si a numarului de personal administrativ implicat in activitatea interna a CNPR.

Prin demersul initiat ieri, se analiza eficientizarea activitatii in sfera personalului administrativ si nu operational (nu se refera la oamenii care desfasoara activitatea generatoare de venituri - factori postali, oficianti, soferi, angajati in tranzite, etc). Procentul de analiza al reducerii de personal cu 21% vizeaza exclusiv angajatii din administratia centrala, angajatii din sfera administrativa din cele 8 sucursale regionale si 42 de oficii postale judetene vizeaza un procent de 13%. Sintetizand, analiza vizeaza identificarea modalitatilor de eficientizare a activitatii unui numar de aproximativ 300 de angajati TESA. Anticipam ca prin acest demers vom avea parte si de plecari voluntare, personalul eficient si performant al Postei Romane putand avea certitudinea ca isi vor continua activitatea in cadrul Postei Romane.

Prin acest demers in anul 2022 se va obtine o economie la bugetul de salarii de aproximativ 18 milioane de lei, punandu-se astfel bazele unei dezvoltari predictibile si solide pentru urmatorii ani ai CNPR. Posta Romana este o companie care a realizat o cifra de afaceri de aprox 1.4 miliarde lei, un profit brut de peste 30 de milioane de lei, platind direct si indirect taxe si impozite anuale catre bugetul general consolidat peste 500 de milioane de lei”, a declarat directorul Poștei Române, Horia Grigorescu, citat de ȘpS.

Experiența de clienți ai Poștei Române, care concediase sau redusese deja programul lucrătorilor din oficii în ultimii ani, ne arată însă că performanța acestei companii ar putea scădea, după o nouă reducere de personal, sub limita acceptabilității. Coroborând acest fapt cu intențiile „guwernului meu” de a privatiza „mascat” și puținele companii rămase de stat din rațiuni strategice, ne putem aștepta în următorii ani la o punere pe butuci a Poștei Române, care în 2020 s-a plasat pe locul 44 în clasamentul celor mai bune servicii poștale din lume.