ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florin Căluș este tânărul student care a câștigat până acum două procese împotriva măsurilor excesive luate sub pretextul combaterii „pandemiei de coronavirus”.
 
Unul prin care a obținut anularea în mod definitiv a articolului 2 din Hotărârea CNSU nr. 47/2020, conform căruia „organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”.
 
În al doilea proces, s-a anulat, în primă instanță, Hotărârea abuzivă a Senatului Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava care condiționează cazarea în căminele studențești de testare, vindecare sau vaccinare Covid.
 
Datorită lui, unui tânăr de 26 de ani - și nu altcuiva - anul acesta pelerinii vor putea merge la moaștele Sfintei Parascheva fără să mai fie hăituiți de la jandarmii lui Cîțu și Arafat.
 
 
Cum de a câștigat în instanță un tânăr student lipsit de posibilități respectarea unor drepturi cetățenești a căror încălcare mulți alți cetățeni au acceptat-o tacit sau n-au contestat-o judiciar?
 
Povestea lui este prezentat pe scurt de avocata Elena Radu, așa cum i-a relatat-o chiar eroul nostru, Florin Căluș:
 
”De la vârsta de 3 ani am fost crescut în sistemul de protecție până la vârsta de 26 ani. Am fost dat in plasament rezidențial pentru ca părinții mei au solicitat măsură de plasament rezidențial, pentru că aceștia nu îndeplinea condițiile morale și materiale pentru a putea crește în sânul familiei.
 
Sunt in anul 3 la Facultatea de Istorie și Geografie, specializarea asistență socială din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare" din Suceava.
 
Am 26 de ani, am stat întotdeauna în cămin pentru că plătesc si nu aveam locuință unde sa stau.
Dacă nu am banii sa plătesc căminul, mă aruncă în stradă.”

Opinia avocatei Elena Radu

„Pe lângă faptul că este nelegală hotărârea Senatului Universității Ștefan cel Mare din Suceava, acum să vedem cât de morală este. 
 
Tot aud unii că vorbesc de moralitate. 

Deci, un cetățean crescut în sistemul de protecție socială de la vârsta de 3 ani, a reușit să ajungă la facultate, fiind student în anul 3. 

Ce specializare face? Asistență socială. 

Ce suport are din partea cuiva? Niciunul. Până acum a trăit în plasament rezidențial și în căminul studențesc. 
Nu are bani să plătească căminul, e dat afară. 

Are dreptul să aleagă să nu se vaccineze? Are, că toți ni se trâmbițează că este facultativă vaccinarea.
 
Așa că ce s-au gândit cei din Senatul Universității Ștefan cel Mare din Suceava? 
Vrei în cămin? Vaccinează-te sau plătește teste ca să dovedești că nu ești infectat. 
 
La noi acum nu mai contează că e o boală cu simptome Covid-19 (că așa scrie în metodologia INSP la caz suspect sau probabil dacă ai simptome – criterii clinice), trebuie să facem dovada negației. 

Păi acum ia să vedem din ce bani plătește testele studentul crescut în sistemul de protecție socială, că trebuie să își plătească și cazarea și masa și tot ce are nevoie să poată să continue facultatea. 

Contează? Păi, nu prea contează pentru „monumentul” de moralitate – Senatul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. 
S-au gândit onor membrii din Senatul acestei Universități să introducă de la ei putere condiții, dincolo de ceea ce legea le-ar fi permis. 
Deja a  decis o instanță că nu e legal ce au făcut. 
Sper ca în continuare să nu se trezească și să îi respingă cererea pentru un loc în căminul studențesc. 
Dacă o vor face, este clar că pe acolo nu mai trebuie să calce niciun student. Nu știu ce îi învață în acea Universitate. Însă, ar fi clar că în niciun caz nu îi învață ce înseamnă să fii om în viață. 
Mai au și specializarea „asistență socială”. Oare ce îi învață pe studenți?
(Acesta sigur nu este un caz particular în țară. Așa că gândiți-vă puțin la ce pot să conducă aceste reguli aberante și câte vieți pot să distrugă)”, a scris avocata Elena Radu pe Facebook.
 
Problema nu este una singulară, iar o eventuală gratuitate sau sponsorizare a testării Covid pentru Florin Căluș - sugerată abil de prorectorul Universității, Mihai Dimian - nu desființează problema de fond: faptul că toți studenții căminiști, indiferent de situația lor socială, se confruntă cu șantajarea de a se testa sau vaccina dacă vor un loc la cămin.
 
Lor le este încălcat atât un drept pe care toți studenții ar trebui să-l aibă, cât și libertatea consimțământului informat în privința vaccinării, având în vedere că orice categorie socială defavorizată va ceda presiunilor pentru vaccinare din cauza lipsei banilor pe care ar trebui să-i dea pe teste regulate dacă alege să nu se vaccinează. O dilemă cu care se confruntă chiar și persoanele angajate, atunci când constată că impunerea testării Covid le confiscă o parte consistentă din - dacă nu întregul - salariu. Ceea ce poate fi interpretat ca discriminare pe motivul opțiunii personale de a nu se vaccina sau, mai grav, drept sancțiune coercitivă de natură economică. Lucru care încalcă, evident, și prevederile Constituției României, stat definit ca unul social, care garantează în mod egal accesul la educație și la muncă al tuturor cetățenilor săi.