ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristea a avut grijă, timp de 47 de ani, de ceasul din turnul Palatului Culturii din Iași! La frumoasa vârstă de 82 de ani, acesta așteaptă un brevet de invenție pentru că alături de conf. dr. ing. Florin Pantilimonescu a reușit să realizeze un mecanism care face ca faimosul ceas să dea ora exactă, scrie BZI.

Dosarul pentru obținerea brevetului de invenție a fost depus în urmă cu șase ani, iar de atunci nu s-a mai mișcat nimic, fapt care îl macină pe Ion Cristea, bărbatul care timp de aproape jumătate de secol a reparat ceasul.

Ion Cristea a avut grijă, timp de 47 de ani, de ceasul din Turnul Palatului Culturii

Din 1977, Ion Cristea a avut în grijă ceasul din Turnul Palatului Culturii, loc care pentru acesta a devenit a doua casă. Acesta este licențiat în Drept și Istorie, însă și-a petrecut toată viața în spatele cadranelor de ceas.

Începând cu anul 2024, din motive medicale, bărbatul s-a despărțit de prietenul său drag de care a avut grijă aproape jumătate de secol, însă un lucru îl apasă. În urmă cu șase ani, acesta a depus, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), dosarul pentru brevetul de invenție, pentru că alături de conf. dr. ing. Florin Pantilimonescu a reușit să realizeze un mecanism care face ca faimosul ceas să dea ora exactă. Deși a trecut mult timp, Ion Cristea încă nu a primit brevetul.

„Acum șase ani de zile, am depus un dosar de brevet legat de ceasurile de turn, cum este cel de la Palatul Culturii, pentru că acesta este condus de un sistem făcut de către mine și conf. dr. ing. Florin Pantilimonescu, șeful catedrei de Automatizări și Calculatoare.

Este un mecanism care face ceasul să dea ora exactă și vreau să subliniez că este singurul ceas din România care funcționează la ora exactă. Dosarul de brevet eu l-am depus la OSIM și nici măcar în ziua de astăzi nu este brevetat. Vreau să spun că în perioada comunismului erau undeva la 10.000 de dosare de brevete, iar în prezent, pe an, sunt undeva la 600. Eu tot aștept să se întâmple ceva, de asta mulți oameni depun aceste dosare în străinătate, dar îți trebuie bani să faci asta. Mă frământă foarte mult acest lucru, că trec anii și nu pot primi brevetul de invenție”, spune Ion Cristea.

Reprezentanții Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, Direcția Brevete de Invenție și Informații Tehnologice, au transmis faptul că pentru un brevet de invenție se realizează căutări la nivel internațional, pentru a vedea dacă invenția este unică.

„Detaliile din dosar nu pot fi acordate decât solicitantului. În mod normal, trebuie să se facă o verificare la nivel internațional, pentru a stabili noutatea soluției respective, asta înseamnă o verificare în absolut toate bazele de date ale oficiilor de specialitate din lume, plus documentație de specialitate corespunzătoare, pe care colegii mei o pot identifica. O condiție esențială a unui brevet de invenție este să aibă noutate absolută la nivel mondial. Procedurile sunt destul de lungi pentru că aceste căutări durează”, spun reprezentanții din cadrul Direcției Brevete de Invenție și Informații Tehnologice.
 
Despre cum a ales Ion Cristea să facă ceea ce îi place, citiți la BZI.